Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ABA LIGA Maestralnom izvedbom slomljena i Olimpija

08.12.2017. 21:03
ABA LIGA  Maestralnom izvedbom slomljena i Olimpija


Vrhunskom košarkaškom predstavom i na kraju visokom pobjedom košarkaši Zadra su arhivirali Petrol Olimpiju koja je u Zadar došla s epitetom momčadi u formi te ambicijom nastavka svoje serije od tri pobjede. Ipak, protiv ovako nadahnutog Zadra gosti iz Slovenije nisu mogli praktički ništa učiniti. Maestralna izvedba krajem prvog poluvremena kad su Zadrani napravili ključnu razliku od 20 poena bila je dovoljna za peti ovosezonski trijumf u ABA ligi. Konačnih 97 postignutih poena najbolji su dokaz nadahnutosti Zadra u čijim redovima nije bilo nijednog neraspoloženog pojedinca.
Nakon uvodne dvije minute Zadrani su već nekoliko puta pošteno zagrijali dlanove navijača. Bostic je s dvije lijepe asistencije i jednom tricom donio vodstvo 9:3 i tako trenera gostiju prisilo na ranu minutu odmora. Djelovalo je to dobro na Ljubljančane, jer se brzo vraćaju u egal, zahvaljujući vanjskom šutu Špana i Lorbeka (11:11). Eksplodirao je nakon toga Bašić. Uspio je u jednu minutu ukrasti dvije lopte. Prvo je zakucao i zaradio dodatno bacanje, a nakon toga je stavio tricu za 19:13. Ukrao je, ispalo je poslije, nažalost i treću loptu smušenim Olimpijinim igračima, ali je umjesto polaganja u kontri odabrao dodavanje iza leđa. Lopta je otišla u nepovrat kao i mladi Bašić koji se tada uspio i privremeno ozlijediti. Nije taj peh nimalo omeo Naglićeve igrače koji do kraja prve četvrtine uspijevaju povećati svoju prednost. Nakon Bostica, pa Bašića, inspiraciju je dobio Božić. Zakucavanje, pa trica, i Zadrani imaju velikih plus 11 (26:15). Uspjeli su u posljednjih 40 sekundi malo gosti doći do daha, preko Badžima i Morgana za 29:20.


Bašić otvorio zadarsku špinu
Stisli su obranu Slovenci početkom druge četvrtine i tako prisilili Zadrane na nekoliko izgubljenih lopti. Lorbek je svojom drugom tricom smanjio na 35:28, ali brzo su odgovorili Knowles tricom i oporavljeni Bašić sa floaterom za odlazak na najvećih do tada 12 razlike (40:28). Nadahnuti Bašić pogađa i u novom napadu Zadra nakon Morganovog polaganja. Daleka trica za njegov 11 poen u niti tri minute ukupno provedenih na parketu otvorila je zadarsku špinu. Blokade dijele Knowles i Vuković, a nakon toga Brzoja pa Krajina tri puta za redom uspješno kažnjavaju pod košem „zmajčeke“ koji su u tim trenucima izgledali kao razbijena vojska. Publika je u te posljednje tri minute druge četvrtine oduševljeno pozdravljala svaki potez svojih ljubimaca koji su uzvratili pravom malom rapsodijom na parketu, a prava šteta je jedino bila što su igrači morali jako brzo u svlačionicu. Ali, sa fenomenalnom zalihom od 21 poena (51:30) s kojom su svi itekako mogli biti jako zadovoljni.


Grč u trećoj četvrtini
Povratak iz svlačionica donio je malo opuštanje u redovima Zadra. Iskoristili su to gosti za spuštanje minusa na 15 poena, na krilima Špana, Olivera i Morgana (53:38). Uspio je Knowles tricom na kratko zaustaviti tu seriju gostiju od 2:8, (56:38). Ipak, nisu se Ljubljančani predavali već su ubrzali napade te su pronašli nekoliko dobrih rješenja preko razbuđenog Olivera i preciznog Špana. Njegovom četvrtom tricom, a nedugo zatim i tricom Hrovata otopila se zadarska prednost na tek 11 poena (62:51), tri minute prije kraja treće četvrtine. Pozvao je Naglić minutu odmora, nakon koje su Knowles i Bostic sa pet vezanih poena (67:51) uspjeli trgnuti suigrače i cijelu dvoranu iz osjetnog grča koji je nastupio nakon upečatljive serije Slovenaca.
Bilo je bitno izdržati uvodnih nekoliko minuta posljednje četvrtine bez velikog pada u igri, jer je plus 16 garantiralo laganiju završnicu. Uspjeli su u tom naumu Zadrani jako brzo. Ukradenu loptu Bostic je pospremio iz kontre u koš, a pečat pobjedi stavio je, iako je devet minuta bilo prije kraja, Ivanov tricom iz kuta. Značilo je to i povratak na onih plus 21 iz poluvremena (74:53), tako da je u preostalom vremenu slijedilo odrađivanje posla za domaće košarkaše. Priliku je u posljednje tri i minute zaslužio mladi Toni Jelenković, a publika je uz gromoglasno pjevanje i skandiranje dala završni dekor novom, trećem u nizu uspjehu svojih ljubimaca.




ZADAR 97


OLIMPIJA 77


(29:20, 22:10, 18:23, 28:24)
ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja 3000. Suci: Milija Vojinović, Uroš Obrknežević, Igor Mitrovski.
ZADAR: Knowles 13, Bašić 11, Ivanov 15, Kraljević, Jelenković 2, Krajina 14, Bostic 14, Vuković 2, Brzoja 8, Špralja 4, Božić 14.
PETROL OLIMPIJA: Barbarič, Radulović, oliver, Špan, Bubnić, Badžim, Morgan, Lorbek, Jurček, Horvat.
Šut za dva: Zadar 23_34 (67%); Petrol Olimpija 17-37 (46%)
Šut za tri: Zadar 12-32 (38%) Božić 3, Knowles 3, Bašić 2, Bostic 2, Ivanov, Špralja; Petrol Olimpija 10-26 (39%) Španj 4, Lorbek 2, Hrovat, Oliver, Jurček, Badžim
Slobodna bacanja: Zadar 15-17 (88%); Petrol Olimpija 13-15 (87%)
Skokovi: Zadar 40 (27+13); Petrol Olimpija 24 (14+10)