Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prednjačili domaći turisti

Autor: Anamaria Perović

08.01.2010. 23:00
Prednjačili domaći turisti

Foto: Vedran SITNICA



Tijekom božićnih blagdana za posebne povoljnije ponude imali smo uglavnom domaće goste i posjetitelje s talijanskog tržišta, a Talijani su bili najzastupljeniji gosti i u novogodišnjim aranžmanima koje je karakterizirala “all inclusive” usluga, istuču u hotelu Funimation
Hoteli na zadarskom području, oni koji su otvoreni tijekom cijele godine, kao i oni koji su svoja vrata gostima otvorili upravo za protekle blagdanske dane, krizi unatoč, privukli su popriličan broj zimskih posjetitelja. Tako su se za blagdanske aranžmane, prigodne last minute ponude, te bogate programe u novogodišnjoj noći, doznajemo od hotelijera, odlučili mnogi, ponajviše individualni domaći, ali i strani gosti.
Muzeji u paketu
Četiri tisuće noćenja u prosincu zabilježili su u hotelu Funimation, trenutno jedinom otvorenom hotelu u sklopu hotelskog naselja Falkensteiner Hotels & Resorts Borik. Posebne ponude po promotivnim cijenama ponuđene za Božić prema riječima voditeljice prodaje Dajane Krešić, donijele su popunjenost dijela hotelskoga kapaciteta, dok je za Novu godinu sve bilo rezervirano. Cijena novogodišnjeg aranžmana iznosila je 300 eura po osobi za tri noćenja.
– Tijekom božićnih blagdana za posebne povoljnije ponude imali smo uglavnom domaće goste i posjetitelje s talijanskog tržišta, a Talijani su bili najzastupljeniji gosti i u novogodišnjim aranžmanima koje je karakterizirala “all inclusive” usluga – tri obroka, piće tijekom cijeloga dana, te novogodišnja večera i zabava uz glazbu benda, kaže Krešić, konstatirajući kako su na razini cijele 2009. godine, s obirom na sveprisutnu krizu, rezultati nešto lošiji od prethodne, no dobra blagdanska posjećenost prosinac je ipak označila uspješnim. Druga dva borička hotela – Donat i Adriana zatvorena će ostati sve do Uskrsa, a najave i rezervacije već sada su u tijeku.
U hotelu Bastion novogodišnji wellness paketi, kako ističe direktorica Mladenka Štura, donijeli su stopostotnu posjećenost. U većinom trodnevne aranžmane, uz noćenje i wellness uključen je bio i doček Nove godine u Arsenalu, a 1. siječnja upriličena je i repriza dočeka, gdje su se gosti imali priliku zabaviti u hotelu uz glazbu u živo. Vikend je bio produžen, što se dodaje Štura, pokazalo optimalnim.
– Gosti su većinom bili domaći, dok je stranaca bilo nešto manje, a u najvećem broj slučajeva se radilo o individualnim posjetiteljima, te društvima od većeg broja ljudi, šest do osam koji se se sami organizirali, kaže Štura, napominjući kako se zainteresiranost za noćenje u hotelu redovito povećava čim se odvija kakvo događanje u gradu, bilo poslovnoga, bilo zabavnog tipa. A kako Bastion ima ulogu gradskog poslovnog hotela koji svojim položajem na srednjovjekovnim zidinama kaštela iz 13. stoljeća posjeduje i spomeničku vrijednost, prigodne proširene aranžmane gostima nastoje ponuditi i sami.
– Imamo pakete u koje su uključeni posjeti Muzeju antičkog stakla te izložbi Zlato i srebro Zadar. Za sada se, iako bismo to željeli, ne možemo vezati za druge manifestacije u Zadru jer ih nažalost nedostaje, poput na primjer organiziranog karnevala, navodi Štura.
“Last minute” trend
Iako kažu kako uvijek može bolje, brojem noćenja u blagdanskom periodu u cjelini su zadovoljni i u hotelu Kolovare, gdje su se za veseli novogodišnji program uz nastup grupe “Berekini”, odlučili kako gosti hotela, tako i oni koji su upravo ovo mjesto odabrali za ispraćaj stare i doček nove godine.
– Zadovoljni smo i brojem gostiju i načinom na koji je odrađen novogodišnji program. Popunjenost u sali bila je dosta dobra, a cijelovečernja zabava uz glazbu ponovljena je i sutradan, uz besplatan ulaz, kaže Hrvoje Šestan, direktor hotela Kolovare. U sljedećem periodu, od ožujka pa dalje, u Kolovarima se pak, očekuje orjentiranost prema kongresnom turizmu.
Za razliku od navedenih hotela koji rade tijekom cijele godine, posebno za novogodišnje blagdane, od 30. prosinca do 3. siječnja otvoren je bio hotel Pinija u Petrčanima. Domaći gosti dominirali su i ovdje, a uz njih u većem broju bilo je i Slovenaca.
– Već tradicionalno smo “odradili” Novu godinu. Zadovoljni jesmo, iako primjećujemo da je to bio “last minute” trend, odnosno da se na rezervacije čekalo do zadnjeg trenutka, kaže Branka Martinec, direktorica prodaje i marketinga u hotelu Pinija. Pritom je, dodaje, broj posjetitelja ipak bio nešto malo manji nego lani, na što je osim krize, smatra ona, vjerojatno dosta utjecao i skijaški tjedan koji je počeo drugog dana siječnja. No, realiziranim programom i u Piniji su vrlo zadovoljni, a s jednakim oduševljenjem u njemu su sudjelovali gosti hotela, kao i novogodišnji posjetitelji. Tematska večer Studio 54 održana je već 30. prosinca, dok je u novogodišnjoj noći nastupila grupa Kanela koja ima jako dobar kontakt s gostima, te animira publiku na nekoliko jezika.
– Bilo je jako veselo. Uz goste hotela na dočeku je bio i velik broj Zadrana, kao i gostiju iz Šibenika i Splita – parova u najboljim godinama koji su doveli svoje društvo, te su se došli zabaviti i isplesati, navodi Martinec, ističući kako je uz svečanu večeru i dobru glazbu atmosfera bila odlična, baš kao i sljedeće večeri kada je sve to ponovljeno.