Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Fizički izgled nije nikakav preduvjet za bavljenje cheerleadingom

08.01.2012. 23:00
Fizički izgled nije nikakav preduvjet za bavljenje cheerleadingom


Natjecanje koje se održava u lipnju ove godine u Zadar će dovesti dvjestotinjak natjecatelja iz Hrvatske i svijeta


Zadar postaje centar hrvatskog cheerleadinga. Zadarska plesna udruga Tornadele bit će domaćin državnog prvenstva u cheerleadingu i pom pom plesu CROATIAN OPEN CHEERLEADING AND CHEERDANCE CHAMPIONSHIP koje će se održati ove godine u ljetnim mjesecima. Dogovoreno je to u listopadu prošle godine na skupštini Hrvatskog cheerleading saveza održanoj u Zadru u hotelu Bastion. Više o atraktivnom natjecanju tijekom kojeg će zadarske Tornadele ugostiti sam vrh – viceprvakinje svijeta splitske Spalatine te ostale klubove iz Hrvatske cheerleading sfere otkriva predsjednica Tornadela Helena Dobrović.
Vrhunske cheerleading plesačice
Helena odmah na početku razgovora razbija prvu zabludu o navijačicama kao o samo lijepim djevojkama u kratkim opravicama koje mašu pomponima.
– Navijačice su daleko više od cijele te predodžbe koja u javnosti postoji o njima. Uz same predispozicije sportaša, navijanje zahtijeva i veliku karakternu snagu i predanost, treba biti spreman na odricanje i zahtjevan rad, kaže Helena. Iako sada vježbaju tri puta tjedno po sat vremena dnevno zbog poteškoća s prostorom, dok smo Tornadele redovito viđali na utakmicama košarkaškog kluba Zadar vježbale su djevojke svakodnevno i po dva sata. Bržem tempu nadaju se vratiti i pred samo natjecanje kako bi se pokazale ne samo kao dobar domaćin, nego i kao vrhunske cheerleading plesačice.
Njihova priča navijačica počela je još prije 16-ak godina, no snovi su se počeli ostvarivati ulaskom u Hrvatski cheerleading savez.
– Ulaskom u Savez i ciljevi udruge su se promijenili jer smo se morali usko specijalizirati baš za cheerleading, što znači da tu postoje točno propisani elementi koji se moraju izvoditi, od osnova baleta, jazz dancea, samog cheerleadinga: stuntovi, dizanja i slično, za razliku od utakmica koje su bile više show cheer, pojašnjava Helena. Već po samom ulasku u Hrvatski cheerleading savez vodstvo saveza prepoznalo je kvalitete i ambicioznost zadarskih Tornadela, a ostatak je povijest.
Također na skupštini održanoj u Bastionu 23. listopada 2011. godine predsjednica Tornadela primljena je i u izvršni odbor Saveza čime su se Tornadelama otvorila brojna vrata.
CROATIAN OPEN CHEERLEADING AND CHEERDANCE CHAMPIONSHIP koji će se održati negdje u lipnju ove godine u Zadar će dovesti dvjestotinjak natjecatelja iz Hrvatske i svijeta. Naime, s obzirom da je natjecanje otvorenog tipa na njemu mogu sudjelovati i drugi zainteresirani klubovi iz Europe i svijeta. Natjecanje će se održati u novim dvoranama na Višnjiku kako bi natjecatelji imali zadovoljene sve uvjete i kriterije koje zahtjeva državno prvenstvo. Kako bi i same pokazale što mogu i ostvarile najbolje moguće rezultate Tornadele su se dale na posao te su već sudjelovale na nekoliko radionica s vrhunskim trenerima, a namjeravaju posjetiti i splitske Spalatine, svjetske viceprvakinje kako bi učile od najboljih.
Zadarska plesna udruga Tornadele u neformalnom smislu djeluje već 16-ak godina i jedna je od prvih koje su se bavile cheerleadingom u Hrvatskoj. Djeluje u sklopu Hrvatskog cheerleading saveza koji djeluje unutar European Cheer Union te unutar svjetske krovne organizacije International Cheer Union. Brojka plesačica je promjenjiva, a kako saznajemo od Helene, zadarska udruga navijačica trenutačno broji petnaestak djevojaka. Zanimljivo iznenađenje je i da članice Tornadela moraju imati dobre ocjene u školi, a starije djevojke uvijek su na raspolaganju za repeticije. Muških članova za sada nemaju iako Helena ističe kako bi vrlo rado primile potencijalne zainteresirane muške članove.
Traže se dečki
– Tražimo dečke, oni su uvijek dobrodošli. Dečki nam najviše trebaju zbog snage, za sve te stuntove, dizanja i piramide koje se izvode. Tko ima dečka kao da je dobio jackpot, kroz šalu govori Helena.
Američki filmovi za tinejdžere navijačice uvijek prikazuju kao arogantne popularne mršavice koje teroriziraju sve nepopularne u školi i uvijek se druže sa sportašima. Helena razbija takav mit o navijačicama te upozorava kako fizički izgled nije nikakav preduvjet za bavljenje cheerleadingom. Najvažnija je dobra vještina.
– Cheerleading ima jako puno elemenata u kojima je puno bitnija tehnika tako da ako se kroz treninge nauči tehnika navijačica je rođena. Bitna je predanost, bez toga nema mogućnosti odlaska na natjecanja, kaže Helena.
Osim organizacije državnog prvenstva još jedna lijepa vijest od Tornadela. Naime, zadarske navijačice bit će prvi hrvatski tim koji se natječe na World University and School Cheerleading Championship 2012. koje se održava na Floridi. Nakon natjecanja pokrenut će se inicijativa kako bi se i u Hrvatskoj u školama i na sveučilištima osnivali cheerleading timovi i njihova natjecanja.
U zabavnom dijelu programa prije samog natjecanja koje će se održati u lipnju predstavit će se i baletna udruga Pirueta pod vodstvom Vinke Klarić. Na ovakvim tipovima natjecanja uobičajen je bogat zabavni program s brojnim sudionicima, a Helena ističe kako su Piruetu odabrali upravo zbog njihove kvalitete. Zadarske Tornadele nadaju se kako će podršku za financijski dio organizacije pronaći i u Gradu Zadru, ali i sponzorima. Jedno je sigurno, bit će to jedno jako zanimljivo natjecanje.


Paintball turnir




Državno natjecanje koje će se održati u Zadru trajat će dva dana, a dok će se prvoga dana cheerleading timovi boriti za titulu najboljega drugi dan rezerviran je za paintball. Radi se o paintball turniru kojeg organizira Blacksheep paintball, a Tornadele će se pojaviti u ulozi suorganizatora turnira. Na turniru će sudjelovati 16-ak timova koje će bodriti prave navijačice.
– Oba sporta su zapravo novija, a kao i paintball i cheerleading pomalo graniči s ekstremnim sportom. Htjeli smo zapravo u Zadar dovesti nešto novo i drugačije i iskoristiti vikend za lijepo druženje i zabavu, istaknula je Helena.


Uniforme koje ostavljaju bez riječi


Prva asocijacija na navijačice najvjerojatnije su njihove uniforme koje su uvijek uske i kratke. Ne zbog same atraktivnosti, kaže Helena, nego više zbog funkcionalnosti.
– Uniforme su zapravo kratke kako tijekom izvedbe koreografija koje su zaista teške ne bi došlo do ozljeda. One su rađene od posebnih materijala koji uvijek stoje na mjestu tijekom natjecanja, a i ne postoji mogućnost da vam netko stane na uniformu i na takav način izazove nezgodan pad. Jednom prilikom imale smo na nastupu široke hlače i tijekom pokreta tenisica mi se zapetljala u njih. U zadnji tren spasila sam se od pada. Ako kostimi nisu dobro napravljeni kvaliteta izvedbe zasigurno pada za jedno 40 posto.