Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ljepota tradicionalnih hrvatskih božićnih skladbi

08.01.2012. 23:00
Ljepota tradicionalnih hrvatskih božićnih skladbi


U organizaciji Zadarske nadbiskupije na svetkovinu Bogojavljenja – Sveta tri kralja u crkvi sv. Frane u Zadru je održan Božićni koncert na kojem su nastupile 22 klape. Zadrani i svi oni koji vole klapsko pjevanje u velikom su broju ispunili crkvu sv. Frane. Klape je za ovaj kulturni i duhovni susret pripremao Žan Morović, voditelj Katedralnog zbora sv. Stošije. Svaka klapa je izvela jednu skladbu, a cjelokupni program oduševio je slušatelje koji su mogli čuti i vidjeti svu ljepotu tradicionalnih hrvatskih božićnih skladbi različitog podrijetla te tako uživati u ovom jedinstvenom događaju. Klape dolaze sa zadarskog područja, kao i iz drugih dijelova Županije, a svojim izvedbama su uprisutnile bogatu hrvatsku božićnu baštinu. Koncertu je nazočio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić koji se na kraju susreta obratio prigodnim riječima. Potom su sve klape zajedno otpjevale Nostalgiju Ljube Stipišića Delmate, kao zahvalu tom velikanu klapske glazbe. Svi okupljeni posjetitelji su zajedno s klapama otpjevali pjesmu “Radujte se narodi”. Predstavile su se ženske klape: Vokalni sastav Magnificat, Kapric, Kondura, Zikva, Barufa, Uzorita, Kandelora i Libar te muške klape: Težaci, Ponistra, Koporan, Sukošan, Kadena, Bibinje, Kaleta, Galija, Vir, Donat, Jargola, Ardura i Condura, kao i mješovita klapa Kolajna.
– Vjerujem da je svatko od vas, zaista uživao u ovoj glazbi i pjesmama koje su nam priredile klape. Kada mi je Žan Morović došao s prijedlogom da se održi Božićni koncert klapa, rado sam ga prihvatio. Ove klape iz Zadra i okolice su nam priredile prekrasni spektar pjesama od Dubrovnika do Međimurja. Zahvaljujem im što su nam odabranim pjesmama pokazale kakvo je bogatstvo našeg božićnog “melosa”, rekao je mons. Puljić uputivši klapama čestitke i zahvale, sa željom da se i ubuduće ovakvi susreti održavaju.
Ukupno 22 klape otpjevale su božićni repertoar sastavljen od hrvatskih božićnih pjesama. To su tradicijske božićne pjesme raznih obrada, kao i autorske. Klape su otpjevale hrvatske crkvene božićne pjesme, napjeve zadarskih otoka, zadarskih Kotara, kao i drugih dijelova Hrvatske, od Hvara, Brača, Murtera, Međimurja, Dubrovnika, odnosno Zatona Dubrovačkog i različitih krajeva naše domovine. Tako su u programu zastupljeni svi krajevi republike Hrvatske, odnosno hrvatski Božić je vidljiv kroz ovaj koncert.
– Ovo je prvi koncert ovakvog tipa koji organizira Zadarska nadbiskupija i nadamo se da će postati tradicionalan. To znači da bi se trebao održavati svake godine na svetkovinu Sveta tri kralja u crkvi sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati, kazao nam je u razgovoru Žan Morović. Izrazio je veliko zadovoljstvo odazivom klapa za ovaj Božićni koncert.
Zanimljivo je spomenuti, a na što je na kraju koncerta podsjetio gvardijan fra Drago Ljevar, da je pjesmaricu “Božićne pjesme” iz koje se pjeva u crkvama, dao tiskati fra Benko Tulić, nekadašnji gvardijan i provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru, i u tisuće primjeraka ju je umnožio. Ponoćka se u to vrijeme, kako saznajemo, nije slavila u katedrali, već u crkvi sv. Frane, pa su ljudi išli gradom Zadrom i Kalelargom u procesiji pjevajući te božićne pjesme.