Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nikada čovjek nije tako blizak čovjeku kao na Božić

08.01.2012. 23:00
Nikada čovjek nije tako blizak čovjeku kao na Božić


Nikada odrasli i djeca nisu toliko bliski jedni drugima kao danas. Nikada čovjek ne osjeća tako snažno potrebu da se pomiri i zbližava s drugim ljudima kao danas, kazao je o. Petar. Dodao je da Božić upućuje na potrebu opraštanja i zaboravljanja osobnih razmirica, sa željom da svi žive u duhu ljubavi i mira Božjega


Protojerej-stavrofor o. Petar Jovanović u subotu je u crkvi sv. Ilije u Zadru na svetkovinu Božića po julijanskom kalendaru služio svetu liturgiju istočnog obreda. Nakon što je o. Petar pročitao poslanicu srpskog patrijarha Irineja, okupljenim pravoslavnim vjernicima je čestitao Božić riječima “Mir Božji! Hristos se rodi” te se zahvalio predstavniku zadarske Nadbiskupije mons. Milivoju Bolobaniću, na prisutnosti u ovoj proslavi. Vjernicima je nakon liturgije podijeljena poslanica. U petak 6. siječnja u crkvi sv. Ilije je služena Večernja uz blagoslov badnjaka.
Potreba za pomirenjem
– Pjesmom anđela Božjih – “Slava na visini Bogu, i na zemlji mir među ljudima dobre volje” – na današnji dan radosnog blagdana Rođenja Kristova ispunjena su širom svijeta sva kršćanska srca. Ovaj dan je za cijeli svijet velika radost “jer nam se danas rodi Spas, koji je Krist Gospodin, u gradu Davidovu.” Rođenje Sina Božjega je velika tajna ljubavi Božje. Nikada čovjek nije tako blizak čovjeku kao na Božić. Nikada odrasli i djeca nisu toliko bliski jedni drugima kao danas. Nikada čovjek ne osjeća tako snažno potrebu da se pomiri i zbližava s drugim ljudima kao danas, kazao je o. Petar. Dodao je da Božić upućuje na potrebu opraštanja i zaboravljanja osobnih razmirica, sa željom da svi žive u duhu ljubavi i mira Božjega.
Slaveći Boga, čovjek ujedno uzdiže i proslavlja sebe, kazao je o. Petar i nastavio kako propovijedajući mir Božji, mir Kristov, mir bez straha i nasilja, čovjek doprinosi izgradnji Kraljevstva Božjeg na zemlji. Paroh crkve sv. Ilije o. Petar je iz poslanice istaknuo da se jedino dobrom voljom, u nesebičnom davanju sebe Bogu i bližnjima, može postići istinska ljudska solidarnost i pravo zajedništvo u rješavanju svih problema te ostvariti moralni i materijalni napredak.
– Svakodnevno se susrećemo s iskušenjima, nedaćama i patnjama, izazvanim od strane drugih ili od nas samih. Patnje u našim domovima, patnje u školama, patnje u gradovima i selima, patnje u državama i među narodima svjedoče o dubokoj podijeljenosti u svijetu. Pri tome podjele idu tako duboko da se i sama naša Bogu slična osoba dijeli – na dušu i tijelo, na svjesno i nesvjesno, i tako u nedogled.
Bez ljubavi sve je osuđeno na ništavilo
Nered je, međutim, prisutan samo ondje gdje je izgubljena svijest o istinskoj mjeri svega i svih, a to je ljubav. Upravo Krist svjedoči, svojim dolaskom u ovaj svijet, da je ljubav pobijedila svijet zla i mržnje i da ga uvijek pobjeđuje, navodi se u poslanici. U njoj, također piše kako Krist jedini donosi istinsku i neprolaznu radost te da je njegovo rođenje unijelo mir Božji u svijet, a vrijeme povezalo s vječnošću.
– Svaka dioba, razdor, neprijateljstvo i razaranje zajedništva suprotni su Duhu Božjem i duhu Crkve. Jer, ne možemo istovremeno “piti čašu Gospodnju i čašu vražju”, ne možemo “biti sudionici stola Gospodnjega i stola vražjega.”  
Božić je blagdan kad osjećamo puninu dobrote i milosti Božje, pokazane prema ljudskom rodu time što je Bog poslao u svijet Sina svoga Jedinorođenca, Gospodina našega Isusa Krista. Božić je dar nad darovima, dan u kojem se otkrilo ono što je jedino novo pod suncem, dan u kojem se vječna božanska mladost ulila u biće neba i zemlje i u ograničenu, prolaznu ljudsku prirodu i sve pomladila vječnom mladošću.
 Živjeti duhovnim životom znači spašavati se, iscjeljivati se, bježati od grijeha i tragati za ljubavlju. Ljubav koja je od ovoga svijeta ne vodi nas nikuda do u smrt; jedino nas Kristova ljubav oživljava i vodi u život vječni. Zato treba da ljubimo sve oko sebe, svjedočeći svima našu nadu, kako kaže sveti apostol Petar. Bez ljubavi, u ovom našem svijetu sve je osuđeno na tugu, a bez Božje ljubavi, koja je Krist Novorođeni, sve je osuđeno na ništavilo, riječi su kojima je o. Petar Jovanović zaključio poslanicu patrijarha Irineja, poželjevši svima blagoslovljenu 2012. godinu.


Očuvajte svetinju braka!




Molimo vas, braćo i sestre, da svetinju braka očuvate, da se brinete o svojoj djeci, a naročito o njihovom vjerskom i moralnom odgoju i obrazovanju. Vjeronauk u obrazovnom sistemu u našim školama je velika pomoć, ali nije jedina i nije dovoljna; zato su roditelji i topli obiteljski dom sveta zajednica i mjesto uzrastanja u mjeri rasta visine Kristove. Jer, vjera i moral se uče najprije u roditeljskom domu, u obitelji. Bog je roditeljima dao uzvišenu ulogu da kroz rađanje i odgajanje djece oplemenjuju svijet i da ga čine boljim i ljepšim.
 Nažalost, još je uvijek mnogo brakova sklopljenih bez blagoslova svete Crkve, a i razvedenih brakova. Brak je zavjet pred Bogom i u isto vrijeme crkvena sveta tajna. Čovjek nema pravo da rastavlja ono što je Bog sastavio, kaže Krist Gospodin, izdvaja se u poslanici srpskog patrijarha Irineja.