Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar postao grad dječjeg sporta

08.01.2012. 23:00
Zadar postao grad dječjeg sporta


Seniorski sport, a to znači sport uopće, u Zadru je u velikoj krizi jer rezultati u mlađim kategorijama, koliko god bili dobri, puni smisao dobivaju tek kada ta djeca dođu u prvi sastav
Mlađe selekcije koštaju znatno manje od seniorskih, štoviše djeca mjesečnim članarinama, koje su od 150 do 250 kuna, u velikoj mjeri sama financiraju prostore koje koriste, opremu u kojoj treniraju, autobuse kojima putuju


S jedne strane medalje mlađih kategorija na natjecanjima na nacionalnoj razini, a s druge znatno skromniji nastupi tih istih klubova u seniorskoj konkurenciji. Slika je to momčadskog (ekipnog) sporta u Zadru u 2011. godini u kojoj je nastavljen trend iz prethodnih godina. Sve to ide u prilog tezi da je seniorski sport, a to znači sport uopće, u Zadru u velikoj krizi jer rezultati u mlađim kategorijama, koliko god bili dobri, puni smisao dobivaju tek kada ta djeca dođu u prvi sastav. No, na tom putu, u zadarskom slučaju, djeca se najčešće negdje izgube i potencijal koji su pokazivali kao mlađi kadeti, kadeti i juniori, pa i u nekim još mlađim kategorijama, nerijetko ne dođe do izražaja. Pravo je stoga pitanje kako to da je Zadar u većini momčadskih sportova u Hrvatskoj konkurentan s mladim snagama, a zašto toliko skroman kada te mlade snage trebaju postati nositelji seniorskih sastava. Jer, ne treba se zavaravati, sportski se uspjesi mjere seniorskim rezultatima, a ne time što ste postigli s djecom koja imaju 12, 14 ili 16 godina. Ti uspjesi mogu biti samo dobar temelj na koji prave stvari tek treba nadograditi.
Novca ima
Sjetimo se samo brojnih medalja koje je Hrvatska osvojila s mlađim selekcijama u košarkaškim natjecanjima. Ima tu i titula prvaka Europe, donose se medalje i sa svjetskih prvenstva, pa ipak ako nekog pitate u kakvom je stanju hrvatska košarka velika većina odgovorit će – nikakvom. Jasno je zašto jer ono što osvajamo s djecom nema veze s rezultatima seniora koji su danas u situaciji da se i plasman na neko veliko natjecanje smatra – uspjehom.
Zadar se stoga u današnjim okolnostima nikako ne može nazvati gradom sporta, ali se može reći da je Zadar grad dječjeg sporta ili sporta mladih, kako hoćete. Ako je to dovoljno, onda ovaj tekst nema nekog smisla. Bez obzira na to nama se čini da postoji niz slabosti koje se bez mnogo poteškoća (pa i novaca) mogu otkloniti da bi Zadar ono što postiže s mladima barem približno mogao realizirati nakon što ta djeca napune 18 godina.
U nabrajanju nesrazmjera na relaciji mlađe kategorije – seniori treba voditi računa i o tome da se s djecom i mladima lakše dolazi do rezultata budući da se u svakom sportu nacionalna prvenstva održavaju u više kategorija, pa je time mogućnost za bolji rezultat znatno veća. U seniorskom rangu imate samo jednu ligu i jednu priliku.
Grad Zadar u 2011. za sport je izdvojio skoro 30 milijuna kuna, a u 2012. godini taj bi iznos trebao biti nešto veći od 26 milijuna kuna. Veliki je to novac, premda će o načinu na koji je on raspodijeljen vjerojatno svi klubovi korisnici proračuna imati prigovor. Neki će u tim prigovorima biti u pravu, neki sigurno neće, ali tako je to kada je u pitanju novac – nikad ga dosta. Kriteriji za raspodjelu novca, premda se na papiru čini jednostavnima, u praksi donose mnogo dvojbenih odluka i s time se slažemo. Unatoč tome ne može se reći da Grad ne skrbi o sportu, čak i više od onoga što bi se moglo nazvati – realnim mogućnostima.
Djeca i članarine
Zaokret u klubovima prema mlađim selekcijama vrlo vjerojatno potaknut je (i) financijskim razlozima. Mlađe selekcije koštaju znatno manje od seniorskih, štoviše djeca mjesečnim članarinama, koje su od 150 do 250 kuna, u velikoj mjeri sama financiraju prostore koje koriste, opremu u kojoj treniraju, autobuse kojima putuju… Dio tog novca ide i za honorare onih trenera koji nisu među 25 trenera koji su profesionalci u svojim klubovima i za čije plaće Grad Zadar osigurava sredstva iz proračuna kroz davanja njihovim klubovima. Za neke stavke u pojedinim klubovima roditelji za svoju djeca izdvajaju i dodatni novac. Imate li u klubu seniora ne možete mu naplatiti članarinu, ali mu zato morate osigurati uvjete u kojima može napredovati. A to košta.
Kontinuitet košarkašica
Dakle, što su to sve zadarski mladi sportaši ostvarili u 2011. u momčadskoj konkurenciji.
Posebna stavka uvijek je muška košarka. Kadeti i juniori Zadra, ovisno o generaciji, na prvenstvu Hrvatske ostvaruju promjenjive rezultate. U 2011. juniori su bili treći u Hrvatskoj dok kadeti nisu izborili plasman na završni turnir. Iako dobrih rezultata kadeta i juniora u KK Zadru nije nedostajalo, rijetki su primjeri igrača koji su iz tih selekcija ostavili značajniji trag u prvoj momčadi. Svakako, Zadar s mladima više ne osvaja tako često medalje, dijelom zbog bolje konkurencije, a dijelom i zbog vlastitih slabosti. Štoviše, ispred juniora Zadra na ljestvici skupine jug trenutačno su juniori Sonik Puntamike. Je li riječ samo o lošijoj generaciji Zadra ili Sonik ima super generaciju vidjet će se vrlo brzo.
Najveći kontinuitet osvajanja medalja na nacionalnim prvenstvima za kadetkinje i juniorke imaju u Ženskom košarkaškom klubu Zadar. I 2011. na Višnjik je stiglo odličje, srebro s juniorskog PH. S obzirom da od 2004. gotovo svake godine s jednom, a nekad i s obje mlađe selekcije, Zadar bude među tri najbolje ekipe u Hrvatskoj, i od seniorki bi se moglo očekivati više od borbe za ostanak u A-1 ligi u kojoj kontinuirano igraju od 2006. godine. Ipak, najbolje igračice i dalje odlaze, neke još kao srednjoškolke.
Od 2008. mlađi kadeti i kadeti Odbojkaškog kluba Zadar redovno se uspinju na najviša postolja na Prvenstvu Hrvatske. Većina njih danas su okosnica prvog sastava koji je na posljednjem mjestu Prve A lige. Izbori li Zadar ostanak u ligi bit će to veliki uspjeh kluba koji prave plodove dobrog rada s mlađim selekcijama tek očekuje.
I kadeti i juniori Nogometnog kluba Zadar u Prvoj HNL postižu bolje rezultate od prve momčadi. Tako su juniori u prošloj sezoni igrali polufinale Kupa dok seniori u Kupu rijetko zalutaju među 32 najbolje momčadi. U ligi su kadeti i juniori najmanje u sredini ljestvice, a seniori se uglavnom bore za ostanak.
Medalje niželigaša
Vaterpolisti Zadra 1952 u kategoriji nada (1999.) u 2011. godini osvojili su dvije medalje, treći su u Kupu i drugi na Prvenstvu Hrvatske. Potvrda je to potencijala zadarskih nada. Opet, seniori su i dalje u Prvoj B ligi. Plasman u Jadransku ligu prve momčadi za sada je samo lijepa želja za koju Zadar konačno ima infrastrukturne uvjete. Ima očito i oslonac u mlađim kategorijama, ali pravi iskorak za zadarski vaterpolo dogodit će se onda kada i ako se uđe u Jadransku (ili prvu) ligu.
Mlađi kadeti Rukometnog kluba Zadar osvojili su brončanu medalju na PH u istoj godini u kojoj su seniori iz Prve ispali u Drugu ligu. Najbolji rezultat mlađih kategorija u posljednjih 20 godina i najlošiji seniorski u istom razdoblju. Može li netko nakon takvog raspleta biti zadovoljan?
Godina je završila brončanom medaljom kadeta Caspera na Prvenstvu Hrvatske. Isti uspjeh ostvarili su kadeti Svetog Vida iz Privlake 2010. godine. Svejedno, bibinjski Goran je danas jedini prvoligaš iz Zadarske županije…


Mlađe kategorije u 2011.




ODBOJKA
Zadar, mlađi kadeti
ZADAR (2. mjesto na PH): Mateo Kvartuč, Toni Žorić, Antonio Bjelobrk, Antonio Pavić, Luka Baričić, Toni Števanja, Šime Diklić, Vice Viduka, Robert Brtan, Karlo Buterin. Trener: Marin Masnić.
Najbolji libero (PH): Luka Baričić
Najbolji napadač (PH): Antonio Bjelobrk
Zadar, kadeti
ZADAR (2. mjesto na PH): Vice Viduka, Mateo Kvartuč, Tomislav Karamarko, Karlo Buterin, Donat Mandić, Šime Mijolović, Filip Šestan, Luka Bakale.
Najbolji tehničar (PH): Luka Bakale.
Zadar, mlađe kadetkinje
ZADAR (5. mjesto na PH, 1. mjesto na međunarodnom turniru u Zagrebu): Hana Kilijan, Adrijana Perišić, Adelita Skitarelić, Andrea Miočić, Danijela Krezić, Ivana Blaslov, Josipa Kožul, Karla Benić, Isabel Kovačić. Trenerica: Martina Batur.
KOŠARKA
Zadar, juniori
ZADAR (3. mjesto na PH): Anđelo Ivanov, Emilio Banić, Eddi Jurjević, Benjamin Bučaj, Marko Ramljak, Mauro Mišlov, Karlo Ljubičić, Karlo Gjergja, Roko Jurlina, Domeniko Kresoja, Luka Mujagić. Trener: Petar Popović.
Zadar, juniorke
ZADAR (2. mjesto na PH): Marta Erslan, Patricia Baždarić, Sanja Kovačević, Marija Vukić, Glorija Sikirić, Sara Frakin, Ivana Blažević, Antonela Bodrožić, Marta Radovčić, Ema Meštrović, Mateja Žilić, Petra Pavičić. Trenerica: Marija Mazija.
VATERPOLO
Zadar 1952, nade
ZADAR 1952 (3. u Kupu PH, 2. mjesto na PH, 4. mjesto na međunarodnom turniru u Dubrovnik): Jerko Jurlina, Luka Brkić, Toni Grozdanić, Vito Kanjer, Mate Čačić, Marin Jovančević, Timijen Vučković, Domagoj Knežević, Vice Donat Magaš, Domagoj Vrkić, Lovre Zelić, Roko Jurišić, Luka Žunić, Ivan Vrbnjak, Stipe Zorić. Trener: Ivo Radetić.
RUKOMET
Zadar, mlađi kadeti
ZADAR (3. mjesto na PH): Ivan Malčić, Dino Bukva, Ivan Arbanas, Danijel Rotim, Tiziano Merhar, Stipan Zrilić, Mate Perić, Luka Perić, Hrvoje Marinović, Krševan Grdović, Lucijan Travica, David Končurat, Toni Erlić, Niko Čubrić, Jakov Rogić. Trener: Miroslav Čačić. Pomoćni trener: Frane Kardum.
ŠAH
Casper, kadeti, 3. mjesto
CASPER (3. mjesto na PH): Dominik Didulica, Toni Petrušić, Danijel Paleka, Dominik Čolak, Mario Šagi Kotlar. Voditelj: Veljko Šagi.
Najuspješniji pojedinačno: Toni Petrušić.