Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HDZ tražio milijun kuna za posao s HEP-om

Autor: Boris Pavelić

08.01.2013. 23:00
HDZ tražio milijun kuna za posao s HEP-om

Foto: PIXSELL



Novac je HDZ tražio kako bi se “olakšala realizacija aneksa” ugovora s HEP-om, svjedočio je Velimir Kučinar. Isplaćeno je 520 tisuća kuna, jer nakon Sanaderovog odlaska “više nije bilo mogućnosti prisile”


HDZ je tražio milijun kuna “donacije” od industrijskog giganta “Đure Đakovića” da tvrtka dovrši jedan veliki posao s HEP-om, svjedočio je jučer pred sudom bivši predsjednik uprave “Đakovića” Velimir Kučinar.
Bio je jedan od šest svjedoka koliko ih je svjedočilo na suđenju HDZ-u, Ivi Sanaderu i ostalima za izvlačenje novca preko agencije Fimi media, nastavljenom jučer poslije božićno-novogodišnje stanke. Kučinar, koji je inače “osobno donirao HDZ”, vodio je gradnju energetskog postrojenja za HEP, u kojemu su 2008, kako je posvjedočio, naglo narasli vantroškovnički izdaci, pa je trebalo sklopiti aneks prvotnoga ugovora. Uprava HEP-a to je odobrila, pa su potkraj 2008. uskladili cijene, ali je tada Kučinarov suradnik Ljubo Bušić kazao kako je iz HEP-a doznao da i HDZ-u treba platiti milijun kako bi se “olakšala realizacija aneksa”.
Sanaderov prigovor
“Dug HEP-a Đakoviću u to je vrijeme narastao na 60 milijuna kuna, a prijetila je i opasnost da dnevno gubimo trideset tisuća eura ako ne pokrenemo postrojenje, pa smo se dogovorili da platimo”, kazao je Kučinar. Tvrdi da je osobno dao 245 tisuća kuna vlastitoga novca, kooperant Mato Palić 225, a Josip Nakić 50 tisuća kuna. Ljubo Bušić, prema Kučinarovu svjedočenju, sam je HDZ-u dao 180 tisuća kuna. Skupili su ukupno 520 tisuća, koje je Kučinar predao Petru Čubeliću iz HEP-a, i to u njegovu automobilu. Razlika do milijuna nije plaćena, premda je Bušić nekoliko mjeseci nakon Sanaderove ostavke Kučinaru rekao kako novi predsjednik uprave HEP-a Leo Begović zahtijeva da se isplati i ostatak. “Nismo platili, jer više nije postojala mogućnost prisile. Zahtjev za donacijom proistekao je iz odnosa snaga, a kada se on promijenio, nije više bilo smisla da se plaća”, odgovorio je Kučinar na pitanja odvjetnika. Tome je prigovorio optuženi Sanader, podsjećajući da je Kučinar u istrazi rekao kako nije platio zato što je već tada znao da ga USKOK prisluškuje i prati.
O donaciji HDZ-u za predsjedničku kampanju 2005. koja je navodno iznosila četiri milijuna kuna, svjedočili su bivši predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić i njegov, kako je kazao, “zemljak i prijatelj” Petar Đukan, bivši predsjednik uprave Instituta građevinarstva Hrvatske. Njih su dvojica u istrazi tvrdili kako je donacija za kampanju Jadranke Kosor, koju je Đukan inicirao zbog otvorene antipatije prema protukandidatu Stjepanu Mesiću, iznosila oko pola milijuna kuna.
Oprečna svjedočenja
No kasnije, iz razloga koje su obojica opisivali na različite načine, sami su se javili USKOK-u, te kazali kako je donacija iznosila i osam puta više: četiri milijuna kuna. Iz njihovih, često nedorečenih svjedočenja, proizlazi kako je Đukan od Miličića zatražio da za HDZ prikupi novac od prijatelja, pa je ovaj među stotinjak ljudi proširio glas, prikupivši novac u kutiju, koju je, neotvorenu i neizbrojana novca, predao bivšem HDZ-ovu dužnosniku Đukanu, neka je odnese u stranku. Ovaj je to i učinio, predavši kutiju s neizbrojanih četiri milijuna kuna Ratku Mačeku, što je ovaj u sudnici, zajedno sa svojim odvjetnikom Tihomirom Rubešom, opovrgnuo. Branitelji Sanadera i Mačeka potrudili su se iskopati i najstinije kontradikcije u iskazima Miličića i Đukana, što im je, prema izvjestiteljskome dojmu, i uspjelo.
Jučer je svjedočila i Helga Draženović, bivša Sanaderova tajnica u vladi, čiji je brat Slaven Tintor važan svjedok u postupku. On, međutim, jučer nije došao svjedočiti, pa su tužitelji i odvjetnici sestru ispitivali o onome što bi trebao govoriti Tintor – navodnoj njegovoj donaciji HDZ-u za parlamenarne izbore 2007, oko koje je izbio spor stranke i donatora. Prema svjedočenju Draženović, Tintor joj je rekao da su ga zvali u HDZ, gdje su ga Ivan Jarnjak i Ratko Maček optužili da nisu dobili novac koji je tvrdio da je dao. Vlasnik tvrtke Flexo Željko Ševerdija kratko je posvjedočio da je Mladenu Barišiću dao sto tisuća kuna gotovine kao donaciju za HDZ, za što je dobio zahvalnicu. Suđenje se nastavlja sutra.