Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Od 97 provjerenih ugostitelja u Zadru samo jedan nije imao fiskalnu kasu

Autor: Valentina Mlađen

08.01.2013. 23:00
Od 97 provjerenih ugostitelja u Zadru samo jedan nije imao fiskalnu kasu

Foto: Vedran SITNICA



Jučer su u prvoj smjeni inspektori obišli uže područje grada: Poluotok, Relju, područje oko Branimirove, Bulevar, a po prvim rezultatima čini se kako su ugostitelji ozbiljno shvatili Zakon o fiskalizaciji
Od 97 provjerenih ugostitelja u Zadru samo je kod jednog zatečeno stanje bez ikakvog poduzimanja mjera fiskalizacije. Stanje je to kakvo su na terenu zatekli inspektori Porezne uprave Zadar jučer do 16 sati. U prvom danu nadzora korištenja fiskalnih kasa kod velikih i srednjih tvrtki te ugostitelja na teren je u jutarnjim satima u Zadru izišlo 20 inspektora, odnosno deset ekipa koji su provjerili 97 obveznika fiskalizacije, a rezultate je predočila Sanja Goja, voditeljica Odjela za nadzor Porezne uprave Zadar.
– U jutrošnjoj akciji provjereno je 97 OIB-a, odnosno obveznika fiskalizacije. Na terenu smo zatekli izvrsne rezultate s kojima smo i više nego zadovoljni: 78 ih je bez prekršaja, 18 u postupku dobivanja certifikata te samo jedan bez ikakvog pokušaja, rekla je Goja.
Naime, s obzirom na to da je od stupanja na snagu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom prošlo sedam dana, Ministarstvo financija – Porezna uprava, krenula je u nadzor obveznika fiskalizacije koji su dužni izdavati fiskalne račune koji na sebi imaju dva koda, jedinstveni kod konobara i JIR, porezni identifikator računa. Iako je najavljivano kako će inspekcija pečatiti prostore u kojima se utvrde nepravilnosti, iz zadarskog Odjela za nadzor potvrdili su kako je inspekcija jučer na teren izišla sa zadatkom da konstatira jesu li obveznici poduzeli mjere fiskalizacije. Oni za koje se utvrdi da nisu poduzeli nikakve mjere dobit će rok od dva dana, odnosno do petka da krenu u postupak fiskalizacije. Tek tada, ako ni nakon tog razdoblja obveznik nije krenuo u fiskalizaciju, izdaje se rješenje o zatvaranju objekta.
Jučer su u prvoj smjeni inspektori obišli uže područje grada: Poluotok, Relju, područje oko Branimirove, Bulevar, a po prvim rezultatima čini se kako su ugostitelji ozbiljno shvatili Zakon o fiskalizaciji. Na terenu su inspektori imali zadatak i da utvrde na kakve probleme nailaze ugostitelji, a za sada su to jedino internetske veze koje češće pucaju na Poluotoku.
Osim u jutarnjim satima inspekcije su na terenu bile jučer čitavoga dana, a pravo stanje s terena i hoće li tko imati zapečaćen prostor znat će se u sljedećih nekoliko dana.