Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Ptice i ribe znaju se nositi s ledom

08.01.2017. 23:00
Ptice i ribe znaju se nositi s ledom


Zima koja je ovih dana i na našem području pokazala pravo lice nije zaobišla ni Vransko jezero. Jaka bura i ekstremno niske temperature izazvale su prave sibirske efekte na Vranskom jezeru, fascinantne prizore jezera okovanog ledom.
Nesvakidašnji ledeni prizor na najvećem ornitološkom rezervatu u Europi ugrozio je ptice u rezervatu, u kojem zimuje tisuće ptica vodarica.
– Osim prekrasnih neobičnih prizora, velika bura i hladnoća na Vranskom jezeru nisu ostavile većeg traga na floru i faunu ovog zaštićenog prirodnog fenomena, kazala je dipl. ing. bio. Norma Fressel, stručna voditeljica za upravljanje prirodnim resursima u JU PP Vransko jezero.
Vransko jezero je područje sa velikom raznolikošću ornitofaune, a do sada je zabilježena 256 vrsta ptica od kojih 102 vrste gnijezde na području Parka. Područje Parka je i vrlo važno odmorište i hranilište za cijeli niz europskih ugroženih vrsta.
– Prema brojanju provedenom proteklog mjeseca na Vranskom jezeru obitava oko 17 tisuća liski, govori Fressel.
Domaćim liskama društvo prave divlje guske i patke koje su na zaleđeno jezero došle na “ljetovanje” iz još hladnijih krajeva.
– Prije pet godina kad su vladale iznimno ekstremne, polarne temperature u Skandinaviji, sjeverozapadnoj Rusiji i drugdje ovdje je zimovalo gotovo 100.000 ptica, podsjeća Fressel.
Usprkos ranojutarnjim sedam stupnjeva ispod ništice proteklog vikenda, nema informacija o ugibanju ptica.
– Iako je hladnoća i veliki led ptice nisu ostale bez hrane. A kako veliki dio jezera nije zaledio, nema ni opasnosti da će ribe ostati bez kisika. Redovnom, svakodnevnom kontrolom i obilaskom ornitološkim rezervatom i jezerom nisu uočene ni uginule ptice ni ribe, kaže Fressel.