Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Treba nam više tesara, zidara i vrtlara, a manje frizera, ekonomista i novinara

08.01.2017. 23:00
Treba nam više tesara, zidara i vrtlara, a manje frizera, ekonomista i novinara


Hrvatski zavod za zapošljavanje, regionalni i područni uredi, proveli su analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima te su izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku za 2017. godinu. Što se tiče Zadarske županije i srednjoškolskog obrazovanja preporučuje se povećanje broja upisa učenika za trogodišnje srednjoškolske programe, zanimanja: tokar, bravar, vozač, tesar, zidar, vrtlar, konobar, slastičar, pekar, te za četverogodišnje srednjoškolske programe: strojarski tehničar, tehničar za mehatroniku, poljoprivredni tehničar.
Provedena analiza se temelji na statističkim podacima i relativnim pokazateljima o zapošljavanju nezaposlenih osoba temeljem završenog obrazovanja, podataka o nedostatku radnika za pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te dojmova savjetnika koji posreduju pri zapošljavanju. U obzir su uzeti strategije i planovi gospodarskog razvoja, odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.
Osobito su zanimljive preporuke za povećanje broja upisanih studenata jer nijedan od programa za koje se predlaže povećanje upisnih kvota ne provodi se na zadarskom sveučilištu, stoga ono niti ne bi moglo ići s povećanjem upisnih kvota, već eventualno s otvaranjem novih studija.
Povećanje broja upisanih studenata odnosi se za programe koji se ne provode na području lokalnog tržišta rada, a to su za stručni studij: turizam, strojarstvo, poljoprivreda, te za sveučilišni studij medicina, matematika, rehabilitacija, biologija, kemija, strojarstvo, logopedija i socijalni rad. 
Obrazovni programi u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata, njih čak 29, za trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje su: frizer, cvjećar, automehaničar, prodavač te četverogodišnje srednjoškolske: ekonomist, komercijalist, dizajner odjeće, upravni referent, veterinarski tehničar, grafički tehničar, ekološki tehničar, grafički dizajner i poslovni tajnik. Od sveučilišnih programa preporuča se smanjiti broj upisnih kvota za programe pri stručnom studiju: upravni studij (nema u Zadru), ekonomija (nema u Zadru), predškolski odgoj, cestovni promet (nema u Zadru), te za programe pri sveučilišnom studiju: ekonomija, komunikologija, kulturna baština i turizam, pravo (nema u Zadru), kineziologija (nema u Zadru), psihologija, arheologija, politologija (nema u Zadru) i novinarstvo.