Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Glasovac: Je li Ministarstvo odustalo od cjelovite kurikularne reforme?

09.01.2018. 13:50
Glasovac: Je li Ministarstvo odustalo od cjelovite kurikularne reforme?


Saborska zastupnica Sabina Glasovac na zagrebačkoj konferenciji za medije SDP-a ocijenila je kako je premijer Andrej Plenković, umjesto uvođenja nužnih promjena, odlučio politizirati obrazovni sustav imenovavši sebe na čelo Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, a ministrici obrazovanja Blaženki Divjak time "opalio šamar".
Ministricu Divjak pitala je zašto se odustalo od kurikuluma informatike za strukovne škole, iako je upravo ona najavljivala da će naglasak biti na strukovnim školama. Znači li to da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odustalo od cjelovite kurikularne reforme i potpunog uvođenja informatike u škole, dodala je.
Najavila je da će SDP i dalje inzistirati na provedbi cjelovite kurikularne reforma onako kako je zamišljena. "Nemojte nam prodavati fiću pod mercedesa i prestanite od naše djece praviti pokusne kuniće", poručila je Glasovac Vladi.
Ocijenila je zakonsku odredbu kojom se država miče od odgovornosti za standard obrazovanja mladih po izlasku iz obrazovnog sustava pogrešnom jer se pod krinkom poštivanja obitelji i prava roditelja na odgoj omogućuje roditeljima da sami određuju sadržaje koje ne žele da njihova djeca uče.
"To je rezultat pritiska Hrasta, GROZD-a i nekih interesnih skupina koji kroz Obiteljski i druge zakone žele kreirati svoju sliku obitelji i univerzalno mišljenje 'ako nisi s nama, onda si protiv nas'", smatra Glasovac.
Roditeljima nitko nije oduzeo pravo na odgoj, ali država ima odgovornost osigurati djeci temeljna znanja. Glasovac je također ustvrdila da se odustajanjem od Istanbulske konvencije odustaje i od bolje zaštite žena.