Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Križem kroz život za spas na kraju

Autor: Marija Ćurko

08.02.2009. 23:00
Križem kroz život za spas na kraju

Foto: Adam VIDAS



Križ mladih izrađen u povodu Godine mladih u Zadarskoj nadbiskupiji, od 7. do 14. veljače nalazit će se u župi Gospe od Ružarija u Diklu. Križ su prošlu subotu u procesiji u župnu crkvu unijeli ministranti, u pratnji svećenika, djece i srednjoškolaca. Molitvu i klanjanje pred Križem mladih predvodio je o. Ryszard Reikowski, župnik Dikla, koji je uputio na važnost odaziva mladih vodstvu Duha Svetoga, na otkrivanje radosti življenja evanđeoskih vrednota, ustrajnost na putu vjere i hrabrost za žrtvu. To su sve putovi prema sigurnosti usmjerenoj Bogu i njegovim Riječima u kojima su mladi pozvani pronalaziti smisao života.
Župnik Dikla u svojoj propovijedi uputio je na ustrajnost u nošenje životnih križeva, jer križ je sredstvo spasenja i most prema Bogu. Most, kaže propovjednik, “sagrađen” je na početku našeg života. Primajući znamenje svetog krštenja, most nam je darovan na korištenje. Most je to u znaku križa. Koliko smo ga puta “kratili”? Koliko nam je puta postao pretežak? Naš nam je Graditelj dao mogućnost dogradnje, uvijek iznova obnovu “mosta” kojeg smo često nepromišljeno gotovo porušili hodajući putem osobne udobnosti i lagodnosti.                 
– Jedna stara legenda prikazuje ljudski život kao nošenje velikog i teškog križa. Legenda upozorava da ga nije uputno kratiti, budući da se na kraju životnog puta nalazi provalija preko koje treba prijeći da bi se ušlo u blaženstvo u kojem prebivaju pravedni. Skraćeni križ, naime, ne bi dostajao da se njime provalija premosti, te bi zbog toga blaženstvo pred koje je stigao, čovjeku ostalo nedohvatno, slikovito se izrazio o. Ryszard Reikowski. Također je istaknuo kako Bog daje križ svakom čovjeku, onoliki koliki može nositi uz potrebnu snagu.