Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Predsjednica Darja Jusup

Autor:

08.02.2009. 23:00
Predsjednica Darja Jusup

Foto: Sebastian GOVORČIN



Darja Jusup izabrana je za novu/staru predsjednicu Slovenskog kulturnog društva “Lipa”. Odlučeno je to na godišnjoj skupštini Društva održanoj u petak, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Uz Jusup, potvrđeno je cjelokupno dosadašnje vodstvo. Skupštinu je predvodilo radno predsjedništvo u sastavu Rafaela Štulina, Katarina Bezić i Darja Jusup.
Društvo zadarskih Slovenaca “Lipa” u Zadru djeluje već četvrtu godinu, a okuplja, prije svega, hrvatske državljane slovenske nacionalnosti, kao i prijatelje Slovenije. Usprkos tome što nemaju vlastitih prostorija kao ni ureda ni telefona do sada se u društvu okupilo 66 članova, od ukupno 242 Slovenca, koliko ih obitava na području Zadra, od čega 158 u samom gradu Zadru. Članovi Društva redovno se sastaju u prostorijama Tankerske plovidbe – Udruga kapetana trgovačke mornarice.
U izvješću o aktivnostima u 2008. godini navedeni su događaji koji su obilježili prošlu godinu, počevši od prošlogodišnjeg obilježavanja najvećeg slovenskog kulturnog praznika, Prešernovog dana. U ožujku je organiziran radni sastanak s predstavnicima Vlade Republike Slovenije, Ureda za Slovence po svijetu, a u travnju je organiziran izlet društva na slapove Krke, te je tom prilikom obilježena 500. godišnjica rođenja Primoža Trubarja, Petra Zoranića i Marina Držića. U svibnju je u Turnju organizirana likovna kolonija, a Društvo je sudjelovalo i na Međunarodnom danu kulturne raznolikosti.
U prigodnom programu prilikom godišnje skupštine nastupila je vokalno-instrumentalna skupina Kresnice iz Nove Gorice. Skupštini su prisustvovali brojni gosti, predstavnici ostalih nacionalnih manjina koje djeluju na zadarskom području.