Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Župan Zrilić: SDP dezinformira javnost

Autor:

08.02.2009. 23:00
Župan Zrilić: SDP dezinformira javnost

Foto: Zvonko KUCELIN



Na nedavnoj SDP-ovoj konferenciji za novinare kojom je javnost upozorena kako najnovije izmjene Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama znače još jednu “otimačinu” nacionalnog bogatstva, Ingrid Antičević Marinović je navela primjer tvrtke Luka koja je 90-ih godina pretvorbom pripala malim dioničarima, što je, kazala je tad, sjajan primjer privatizacije.
Istaknula je kako je na kraju sve prodano, a interesantno je da je do prodaje došlo prije velikih ulaganja u Gaženicu za što su novci osigurani zajmom kod EIB-a i kreditom kod njemačke razvojne banke. Uoči toga, 2006. godine izmjenom zakona omogućeno je da je koncesije moguće produljiti na 50 godina, a za to vrijeme se uz izmjenu prostornog plana vrlo lako ide na prenamjenu djelatnosti. Također je podsjetila kako se s istim ciljem išlo na izmjene i dopune Odluke o osnivanju Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značaja čime se gradske lučice Diklo, Draženica, Maestral, Foša, Vitrenjak, Jazine i Bregdetti, dosad definirane kao luke za domicilno stanovništvo, mogu prenamijeniti za druge svrhe. Ovakve je navode župan Stipe Zrilić oštro opovrgnuo, kazavši kako je ovom konferencijom u javnost izneseno niz dezinformacija.
– Prvo moram istaknuti kako su govornici na ovoj konferenciji prije svega pomiješali Državnu lučku upravu sa Županijskom. Naime, Državna lučka uprava vodi izgradnju luke Gaženica, a Luka d.o.o. ima nekakvu koncesiju nad njima, no u to ne bih ulazio jer to sa Županijskom lučkom upravom nema veze. No, ipak smatram da je luka Gaženica jedan od značajnijih projekata koji će pridonijeti gospodarskom razvoju grada i općenito povećati broj zaposlenih u Zadarskoj županiji, a ne obrnuto, kazao je Zrlić, napomenuvši također kako postojeće korisnike nitko neće dirati jer oni prema zakonu imaju svojevrsnu zaštitu te da nema govora o bilo kakvoj otimačini.
Župan se također osvrnuo i na navode SDP-ovog kandidata za župana Duška Vidova koji je na istoj konferenciji kao negativnu posljedicu promjene Zakona o morskim lukama predočio primjer brodogradilišta u Lamjani kazavši kako je sadašnji vlasnik Lamjane, tvrtka Jupiter Adria brodogradilište kupila nekoliko dana nakon izmjene zakona. Prema njegovim riječima, oni traže prenamjenu koncesije po izmjenama i dopunama PP-a općine Kali, čija je izrada u tijeku. Napominje stoga kako se na području brodogradilišta crtaju turističke zone, odnosno omogućuje se izgradnja apartmanskog naselja s pratećim objektima, a država kroz ovaj zakon otima posao preko 170 ljudi.
– Moram ovdje istaknuti kako sukladno prostornim planovima brodogradilište Lamjana mora ostati brodogradilište, a do kojeg se otvara turistička zona. Također je nesuvislo da država nekome otima posao, jer broj radnika u ovom brodogradilištu je jednak i nema govora o ikakvom otpuštanju, kazao je naposljetku Zrilić, dodavši kako ga ipak čudi ovakav istup Duška Vidova s obzirom da su svi iz Općine Kali bili prisutni na prezentaciji brodogradilišne zone Lamjana i složili se s iznesenim prijedlozima.