Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izrađivanje venecijanskih maski

Autor: Valentina Mlađen

08.02.2010. 23:00
Izrađivanje venecijanskih maski

Foto: Filip BRALA



S veseljem ususret zadarskom karnevalu ne idu samo najmanji nego i veliki. Kako bi obilježili karnevalsko raspoloženje Gradska knjižnica Zadar, ogranak Arbanasi organizirala je radionicu za odrasle na kojoj su se izrađivale popularne venecijanske maske. Radionicu je vodila korisnica ogranka Arbanasi Ružica Lučić koja je u ovaj tip maski zaljubljena već duže vrijeme. Iako su izrađene maske manjeg kalupa koji ne odgovara veličini lica odličan su poticaj da se prigodno obilježi razdoblje karnevala ali i pusti mašti na volju pri izradi te iskoristi kreativnost i napravi lijep ukras. Na radionici se okupilo žensko društvo, a posebnost ove radionice je u tome što je ona namijenjena odraslima kako bi se i oni zabavili i pokazali svoju kreativnost. A na izradu baš venecijanskih maski krenuli su na poticaj voditeljice radionice Ružice Lučić.
– Prvu masku sam nabavila još devedesetih u Veneciji i zatim sam nabavila kalupe i pomalo počela izrađivati ove maske. To se počelo sviđati i mojim prijateljima i poznanicima pa sam organizirala i neke izložbice te kad sam došla u kontakt sa voditeljicom knjižnice shvatili smo da bi to bilo jako prigodno u ovo vrijeme karnevala, rekla je gospođa Ružica. A da je ta ideja bila pun pogodak svjedočile su brojne zaposlene ruke koje su ukrašavale bezlične kalupe kako bi postali prave venecijanske maske. Izraditi jednu venecijansku masku zabavan je i nezahtijevan posao, a rezultat truda je prekrasan ukras. Sve što treba je malo materijala i dobra volja. Ono osnovno što bi za početak trebalo nabaviti jesu silikonski kalupi za masku i zabava može početi. Na kalup se napravi oblik maske od alabaster gipsa koji u sebi ima posebna vlakna zbog kojih ne puca. Nakon tog prvog koraka slijedi ukrašavanje koje je pitanje osobnog ukusa, ali mogućnosti su nebrojene. Maska može ostati bijela ili se prebojati zlatnom ili srebrenom bojom u spreju. Tradicionalno se oslikava, a mogućnosti oslikavanja su nebrojene, dobro dođu ili obične boje ili gliter, što kičastije to bolje. Naravno za dodatne dekoracije dobro dođu i til, perje, karton, ili neki drugi materijali – sve ono što mašta može zamisliti. Iako se na ovoj radionici nisu izrađivale maske u prirodnoj veličini saznali smo od gospođe Ružice što bi bilo potrebno za izraditi jedinstvenu karnevalsku venecijansku masku, a ne potrošiti mnogo novca.
– U veličini lica maske se mogu raditi sa tehnikom kaširanja. Na običan napuhani balon slažu se slojevi novina i ljepila. Nakon što se sve osuši probušimo balon tako da dobijemo zaobljeni oblik na kojem se naknadno mogu izrezati otvori za oči i po želji za usta. Gipsom se naknadno dodaju nos i usta ako nisu izrezana i maska se ukrašava po želji, a može se izrezati i samo krinka, objasnila je gospođa Ružica. Za one koji vole lijepu umjetnost i koji žele vidjeti kako izgledaju izrađene i ukrašene maske, te možda dobiti pokoju ideju za vlastitu izradu mogu doći u Gradsku knjižnicu Zadar, ogranak Arbanasi gdje će maske biti izložene za vrijeme karnevala.


  UKRATKO U VENECIJANSKIM MASKAMA


Prvi zapisi o karnevalu u Veneciji datiraju iz 1286. godine. Isprva je javno  nošenje maski izvan karnevala bilo zabranjeno osim privilegija plemstva da  ih nose i na privatnim zabavama. Kasnije su se zakoni promijenili i osim u  razdoblju Adventa i posta maske su se mogle nositi kroz čitavu godinu. Tako  su kao dio svakodnevne odjeće plemstva postale maske Bauto i Volto.  Bauto je imala dugi crni svileni plašt i pokrivala je veći dio lica. Obje maske  imale su crni trokutasti šešir da ih pridržava. Ako je žena nosila Volto mogle  su se nazirati grudi i jarko obojne bradavice. Moralnost i skromnost u  Veneciji oko 1500. godine nije postojala. Moretta je bila maska koje su  nosile samo žene i služila je zavođenju. Za to vrijeme onaj koji ju je nosio nije  mogao govoriti, a ako bi zavođenje uspjelo maska se skidala i žena bi  govorila sa udvaračem.
Za razvoj maski važna je i Commedia dell arte koja je dala poznate maske  i tipizirane likove Harlekina, Pulcinella, Brighella, Pantalonea i druge.
Hedonističko, nemoralno i ekstravagantno ponašanje u Venecijanskoj  Republici trajalo je sve do zabrane Napoleona 1797.godine koji je zabranio  nošenje maski javno i privatno. Nakon toga maske pomalo nestaju iz svijesti  Venecijanaca, a  skoro dva stoljeća kasnije 1980. godine počelo je ponovno  rođenje u želji da se tradicija i izrada maski obnovi.