Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ni dodatno vještačenje nije otkrilo uzrok smrti bebe

Autor: Suzana Bandić

08.02.2010. 23:00
Ni dodatno vještačenje nije otkrilo uzrok smrti bebe


Policija je provela kriminalističko istraživanje te je sastavila posebno izvješće koje je zajedno s medicinskom dokumentacijom i izvješćem o obavljenim razgovorima proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje


Ni nalazi dodatnih medicinskih vještačenja koja je zatražio istražni sudac Milan Pečina nisu rasvijetlili uzrok smrti bebe koja je prije svega tjedan dana umrla u majčinoj utrobi neposredno prije poroda na Odjelu zadarske Ginekologije. Stoga je zadarska policija, koja je temeljem prijave supruga 25-godišnje rodilje A.M. provela kriminalističko istraživanje, danas sastavila posebno izvješće te ga je zajedno s medicinskom dokumentacijom i izvješćem o obavljenim razgovorima proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.
U zadarskoj PU nisu željeli podrobnije govoriti o detaljima izvješća, a isto tako, više detalja o cijelom ovom slučaju nije se moglo dobiti niti iz Odvjetništva jer poštu danas još uvijek nisu zaprimili.
U ovom slučaju koji je prošli tjedan potresao zadarsku javnost očekuje se i inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koji bi, kako su nam kazali, trebao biti okončan krajem ovog tjedna.
O svemu tome ovisi i konačna odluka nadležnog odvjetništva o eventualnom podizanju optužnog prijedloga zbog nesavjesnog liječenja.
Podsjetimo, 25-godišnja rodilja, kojoj je to bila treća trudnoća, u prošli je utorak, pola sata nakon ponoići, primljena s kontrakcijama na Odjel ginekologije. Sam porod, kako je kazao dr. Branko Dukić, šef ginekologije, tada još nije započeo, a majka je bila podvrgnuta CTG pregledu koji je očitao uredne otkucaje srca. Svega dva sata kasnije rodilji, koja je tri dana ranije s istog odjela otpuštena s urednom dokumentacijom, ponovljen je CTG pregled, a zbog dodatne sigurnosti i ultrazvuk. No, nažalost, tada je utvrđeno kako beba ne daje znakove života pa je ona na osobnu incicijativu carskim rezom na svijet donijela mrtvo dijete. Njezin suprug posumnjao je kako je riječ o liječničkoj pogrešci pa je slučaj prijavio policiji. I sam šef ginekologije dao je naslutiti kako je moglo doći do pogreške pri očitavanju CTG nalaza na način da je on očitao otkucaje srca majke.
S.BANDIĆ
 
— Slika
Kako obdukcija nije pokazala uzrok smrti, zatraženo je dodatno vještačenje