Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Galeriji poraza konačno izložili pobjedu

Autor: Andrija Dešpoja

08.02.2010. 23:00
U Galeriji poraza konačno izložili pobjedu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Vratili smo izgubljeno samopouzdanje te dokazali sami sebi da nismo zaboravili igrati ni pobjeđivati – kaže Ivanov


Kakav nevjerojatan ili bolje reći dugo neviđen plodan vikend za zadarske košarkaše. Nakon onog crnog prethodnog kad su i Zadar i Borik-Puntamika u produžecima prosuli važne domaće bodove, ovog puta su razuvjerili i one najveće nevjernike. “Stariji brat” poharao je Domžale s plus 46, a na tragu su im bili Puntamičani koji su u jednom trenutku prvog poluvremena bježali Kaštelanima nevjerojatnih 26 poena razlike. Na kraju je bilo “samo” plus 10, no pobjeda za koju nisu znali puna dva mjeseca je konačno stigla i to na gostujućem terenu protiv izravnog konkurenta za ostanak u ligi.
Od početka do kraja Plantakovi igrači nisu ispuštali prednost već su neumorno odolijevali svim nastojanjima domaćih košarkaša da se vrate u utakmicu. Mala prijetnja pet minuta prije kraja kad se Kaštelani približavaju na najmanji zaostatak u utakmici, minus šest (52:58), ipak je bio samo posljednji trzaj ranjene lovine, a bogat ulov od dva boda nad izravnim takmacem donio je konačno kap veselja u tabor “zelenih” koji se sad mogu puno lakše suočiti sa svim tegobama zvane borba za ostanak. Uzdah olakšanja mogao se osjetiti i od Ive Ivanova koji je predvodio Puntamičane s 23 poena i bio nerješiva zagonetka za Kaštelane što najbolje dokazuje njegov fenomenalan šut iz igre sa samo dva promašaja (9-11).
– Ušli smo odlično utakmicu, baš u stilu najava pred svaku utakmicu kad kažemo da želimo odigrati masimalno dobro u oba pravca. Konačno nam se poklopilo da odigramo upravo onako kako smo željeli, a pomogli su nam malo domaći košarkaši s katasrofalnim šutom u prve dvije četvrtine. Uspjeli smo na krilima tog odličnog otvaranja doći polovicom druge četvrtine do 26 razlike (12-38) i prava je šteta bila šmo smo u posljednje dvije minute dopustili Kaštelanima da spuste na minus 18 (20-38) što je značilo da će krenuti u drugom dijelu na sve ili ništa. Plan je bio izdržati na startu treće četvrtine i uspjeli smo se othrvati njihovoj agresivnosti i vratili utakmicu u kontrolu – reći će Ivanov nakon velike pobjede u gostima, a koliko je ta pobjeda velika govori podatak da je kaštelanska epizoda prva uopće gostujuća pobjeda ove sezone. Najbliže tome bili su još tamo u 2. kolu kad su u Trogiru ispustili dobivenu utakmicu. I protiv Kaštela je pet minuta prije kraja razliku otopila na tek minus 6 (52:58) i sigurno je Puntamičanima prošao taj trogirski poraz kroz glave. Ipak…
– Svašta se mota u tim trenucima po glavi. Najmanje se želi dovesti protivnika u situaciju da se može povratiti i nakon koša i dodatnog bacanja Kaliterne postalo je gusto, no sačuvali smo hladne glave i u sljedeća dva napada tricom i dvicom vratili smo se na plus 11 (63:52) te je priča o pobjedniku tada ipak bila zaključena.
Ključ pobjede je bio u odličnom šutu za dva poena i brzoj igri u napadu koja vam je pogodovala dok su na parketu bili njihovi teški centri Poljak i Šamadan.
– Dobro smo iskoristili tu tromost njihovih centara u obrani i najviše uz pomoć naših playmakera Petanija, Devića i Dražovića koji su znali odlično primijetiti tu situaciju uspjeli smo konstantno zabijati što je utakmicu odvodilo u smjeru naše pobjede. Tko kod je istrčao na parket dao je svoj udio u ovoj važnoj pobjedi koja nam otvara vrata ostanka u ligi.


 ZABOK I SVJETLOST BLIZU LIGE ZA PRVAKA




Četiri kola prije kraja prvog dijela prvenstva polako se razmotava klupko potencijalnih putnika dvaju Liga, za prvaka i ostanak. Prva dva mjesta drže Zabok i Svjetlost koji su uspješno odradili obveze 14. kola. Zabok je lako apsolvirao Dubravaše u svojoj dvorani (96:77) dok su Brođani imali malo jači trening na Baldekinu (82:101). Nakon njih na ljestvici slijedi tercet Trogir, Split, VROS Darda između kojih će se najvjerojatnije tražiti ostala dvojica putnika za borbu s Nlb ligašima. Pravi posao su napravili Splićani slavivši upravo protiv Baranjaca (83:73), a Trogir djeluje nezaustavljivo u posljednje vrijeme što su dokazali visokom pobjedom nad Dubrovčanima (103:87).


 DVOSTRUKA DOBIT


Pobjeda Puntamičana u Kaštelina praktički vrijedi dvostruko budući da je obje momčadi igrati u Ligi za ostanak u kojoj se prenose pobjede i porazi iz međusobnih susreta.
– Nakon ovog uspjeha, pobjegli smo Kaštelanima, jer smo ih dvaput pobijedili tako da smo napravili odličan posao. U tom kontekstu bi nam odgovaralo slaviti protiv Dubrovnika ili čak Dubrave koja je na granici između gornjeg i donjeg doma. Također navijamo da Trogir i Zabok uđu u Ligu za prvaka, jer s njima imamo negativan omjer. No, pored svega najbitnije je da smo uspjeli pobijediti nakon dugo vremena i vrjednija nam je ova pobjeda u psihološkom smislu. Vratili smo izgubljeno samopouzdanje te dokazali sami sebi da nismo zaboravili igrati ni pobjeđivati – smatra Ivanov.


 DVA MJESECA ČEKANJA


Pet poraza u nizu doživjeli su košarkaši Borik-Puntamike od kad su 5. prosinca prošle godine ubilježili domaću pobjedu nad Dubrovnikom. To se odnosi na A- 1 ligaško natjecanje, jer su prije Božića ipak u Kupu Krešimira Ćosića svladali Svjetlost, no srećom crni niz je ipak prekinut iako nagovještaji pred dva gostovanja, Kaštela i Dubravu nisu bili optimistični. Kad bi pogledali malo unatrag pomučili bi se tražeći kad su posljednji put Puntamičani slavili u gostima, a taj dan je bio 8. travanj prošle godine kad su u 7. kolu Lige za ostanak Plantakovi puleni ostvarili važnu pobjedu u Sinju protiv Alkara (78:60). Jednim udarcem skinute su dvije negativne serije koje su već neko vrijeme proganjale Puntamičane koji sada mogu mnogo lakše krenuti ususret novim izazovima.