Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

I Pag ima svoj “Marjan”?

08.02.2011. 23:00
I Pag ima svoj “Marjan”?


– Na gradskoj plaži Prosika park uz plažu je prenamijenjen u građevinsku zonu kako bi se moglo legalizirati ugostiteljski objekt na plaži, rekla je Zvjezdana Fabijanić, vijećnica u Gradskom vijeću Paga zaključivši da je prijedlogom UPU-a Grada Paga, Pag dobio „slučaj Marjan”


U Pagu je održano javno izlaganje UPU-a Grada Paga, a o planu su govorili izrađivači plana arhitekti Mirjana Horvat i Radovan Muck iz tvrtke „Urban Design” iz Zagreba te zamjenik gradonačelnika Tino Herenda i pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Antonela Zrilić, kao predstavnici Grada Paga. Javno izlaganje UPU-a Grada Paga je dio procedure javnog uvida koji traje do 1. ožujka ove godine. Mirjana Horvat je navela kako UPU Grada Paga obuhvaća površinu od 243,7 hektara, a unutar obuhvata plana je oko tisuću postojećih objekata te je predviđena gradnja oko 600 novih objekata.
– Prema zakonu plan se treba izraditi devet mjeseci nakon završetka javnog uvida, a prijedlog plana će se dostaviti Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i raznim institucijama koje će dati svoje primjedbe, rekla je Mirjana Horvat.
Paški slučaj “Marjan”
Broji građani okupljeni u Gradskoj vijećnici negodovali su što javno izlaganje plana nije organizirano u većem prostoru, jer je u vijećnicu mogao stati tek mali dio zainteresiranih za raspravu. Zvjezdana Fabijanić, vijećnica u Gradskom vijeću Paga je rekla kako je prijedlogom UPU-a Grada Paga, Pag dobio „slučaj Marjan”.
– Na gradskoj plaži Prosika park uz plažu je prenamijenjen u građevinsku zonu kako bi se moglo legalizirati ugostiteljski objekt na plaži, rekla je Zvjezdana Fabijanić.
Mirjana Horvat je uzvratila kako je sve rađeno prema Prostornom planu Grada Paga i prema geodetskim podlogama, no Bogdan Želehovski je rekao kako to nije istina.
– Građevinska zona na plaži Prosika nije u skladu s Prostornim planom jer je park na plaži označen kao zelena površina, a ne građevinska zona, rekao je Bogdan Želehovski.
Šime Fabijanić je također rekao kako je građevinska zona na plaži protivna Prostornom planu.
– Kao izrađivači plana morate poštivati zakon i ne možete se praviti kako ništa ne znate, a ovaj će se slučaj prijaviti Državnom odvjetništvu i vi ćete morati odgovarati zašto ste protivno Prostornom planu park na gradskoj plaži Prosika pretvorili u građevinsku zonu, odnosno je li to napravljeno kako bi se legalizirao bespravni objekt na plaži, rekao je Šime Fabijanić.
Bajkovite kuće od krede
Branko Donadić, predsjednik Udruge iznajmljivača soba i apartmana grada Paga je pitao zašto na Lokunji nije predviđena izgradnja lječilišnog centra, a Mirjana Horvat je uzvratila kako ne postoji projekt za lječilišni centar.
– To nije istina jer takav projekt postoji, uzvratio je Bogdan Želehovski.
Primjedba je bilo i zbog toga što je na području Mirožića predviđena gradnja ceste u širini od dvanaest metara koju je nemoguće izvesti jer se uz postojeću cestu koja bi se trebala širiti nalaze nekoliko desetaka objekata. Mirjana Horvat je odgovorila kako će se prometnice graditi u skladu sa stanjem na terenu. Raspravljalo se i o građevinskoj zoni na Bašaci koja se nalazi do plaži i tako nije poštivana zakonska odredba prema kojoj se ne može graditi sedamdeset metara od mora. Uz to, u toj zoni je ucrtana kuća koje nema. Mirjana Horvat se opravdala kako je sve rađeno prema geodetskim podlogama koje su dostavile gradske službe, a na to su građani negodovali i tražili su da im se pokažu te geodetske podloge. Tada je zamjenik gradonačelnika Tino Herenda rekao kako se govori o zemljištu koje je u vlasništvu njegove obitelji.
– Svi znamo da na tom zemljištu nema kuća, a mi smo označili temelje kuće zbog razdiobe i to je ušlo u podlogu, rekao je Tino Herenda.
Na to je Šime Fabijanić pitao kako se u podlogu može ucrtati nešto što je nacrtano kredom i krečom.
– U Pagu po ovom planu imamo bajkovite kuće od krede, rekao je Šime Fabijanić.
Rasprava se odužila uz isticanje brojnih primjedbi na plan, a na upit hoće li se ponoviti javna rasprava o prijedlogu UPU-a Grada Paga Mirjana Horvat je rekla kako zakon dozvoljava još jedan javni uvid u trajanju od najviše osam dana, ali samo ako se procijeni kako je to potrebno.