Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Renesansa do suza nasmijala gledatelje

08.02.2011. 23:00
Renesansa do suza nasmijala gledatelje


Komedija svoj vrhunac doživljava kada glumci, tražeći jedan drugoga u mraku, silaze u publiku i provlače se među redovima do suza nasmijanih gledatelja koji odjednom postaju glumci u predstavi


Gledatelji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar nisu se dugo tako nasmijali kao u ponedjeljak gledajući komediju “Furbaćona”. S ovom renesansom komedijom u Zadru je gostovalo Istarsko narodno kazalište Pula, a radi se Lučićevoj preradi poznate renesansne komedije “Mušica” autora Angela Beolca Ruzzantea. Petoro likova, mala renesansna pozornica i vrhunski skečevi nastali međusobnim spletkama i podmetanjima bili su svakako dobitna kombinacija. Glavni renesansni zapleti vrte se uglavnom oko pohotne žene, muža mlakonje, prevarenih prevaranata, igre zamijenjenih uloga i višestrukih pokušaja bračne nevjere koji uvijek na vrijeme budu sprječeni.
Ipak, komedija se ponešto i razlikovala od svog originala i to po, sve češćem, postupku komunikacije kazališta s gledalištem. Komedija svoj vrhunac doživljava kada glumci, tražeći jedan drugoga u mraku, silaze u publiku i provlače se među redovima do suza nasmijanih gledatelja koji odjednom postaju glumci u predstavi. A zatim se predstava opet seli na pozornicu.
Kako predstava prije svega ima renesansi štih gluma je obilježena pomalo naglašenim karikaturalnim pokretima, uz puno, rekli bi fini ljudi, “vulgarnosti”. Upravo ta naglašena “vulgarnost” i element jezika koji je redatelj Jasminko Balenović odlično iskoristio dali su najveći doprinos komičnosti ove komedije. Naime čitava predstava je na istarskočakavskom dijalektu, koji, za razliku od književnog standarda, redatelju daje mogućnost neograničenog poigravanja jezikom. Spomenimo i to da je u predstavi glumio Denis Brižić, Prečanin porijeklom, koji se istaknuo prilično dobrim glumačkim sposobnostima.
Sve u svemu, iako na nekim mjestima pomalo prenategnuto i isforsirano, “Furbaćona” je svakako jedna od predstava koju biste trebali pogledati ako ste željni zdravog smijeha na vječnu temu muško-ženskih odnosa.