Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Baby boom” nakon hladne zime?

08.02.2012. 23:00
“Baby boom” nakon hladne zime?


Ove jeseni Zadar može očekivati veliki porast nataliteta kao rezultata jake i snježne zime i nedavnog “perioda smrzavanja” koji je Zadrane zadržao u toplini njihovih domova. Tako će duge noći i ugodni dani na toplom i sigurnom tijekom najhladnije zime koju Zadrani pamte u nekoliko posljednjih godina rezultate pokazati već za 9 mjeseci.
– Ljudi su jednostavno ostajali u svojim domovima više nego inače. Štoviše, mnogi parovi bi imali bolji brak i vezu kad bi zajedno provodili više kvalitetnog vremena, tvrde mjerodavni napominjujući kako su i internetske stranice za upoznavanje partnera i Facebook stranice zabilježile velik rast broja posjetitelja.
Iako živimo u vremenima kada se općenito smatra da zbog rastućih ekonomsko-socijalnih problema u zdravstvu dolazi do određene stagnacije, to se ne može reći za rad zadarske Opće bolnice koja već dulje vrijeme nizom aktivnosti, kako na stručnom tako i na prostornom planu, nastoji postići razinu pružanja usluga primjerenu jednoj takvoj ustanovi.
– Odjel za ginekologiju i porodiljstvo u Općoj bolnici Zadar itekako je spreman za skrb trudnica, majki i novorođene djece, govori voditelj odjela dr. Branko Dukić.
Zadarsko rodilište nosi titulu “Bolnica – prijatelj djece”, što znači da ispunjava uvjete razvoja bliskog i povoljnijeg odnosa između novorođenog djeteta i majke.
– Protekle godine je rođeno 1699 beba, što je 80 beba manje u odnosu na 2010. godinu. Ove godine, u siječnju i prvom tjednu veljače, rođeno je 170 beba, precizni su u zadarskom rodilištu.
Uglavnom se rađa unučad “baby boom” generacije. Hladna zima mogla bi tako spriječiti onu drugu, demografsku krizu.
 – Sjetimo se naših predaka, a možda i roditelja, djedova i baka, koji su u teškim materijalnim uvjetima, bez ekonomske ili političke perspektive ipak rađali brojnu djecu. Svojom žrtvom omogućili su i nama da se pojavimo na svijetu, riječi su stručnjaka.
Studije potvrđuju visok porast nataliteta 9 mjeseci nakon teških zimskih elementarnih nepogoda, ili pak nakon ozbiljnijih i duljih nestanaka struje.