Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“E-pisarnica” za transparentniju gradsku upravu

08.02.2012. 23:00
“E-pisarnica” za transparentniju gradsku upravu


Povećanje je uglavnom generirano u programima poticanja gospodarstva, to jest Gospodarske zone Crno i informatizacije gradske uprave, govori Alan Kociper, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Zadra


Informatizacija gradske uprave, Gospodarska zona Crno i drugi manji projekti gradskog Odjela za gospodarstvo, s povećanim proračunom za ovu godinu dodatno su se intenzivirali bez obzira na krizu.
– Proračun Odjela za gospodarstvo za 2012. je planiran u iznosu od 53,5 milijuna kuna i za 5 posto je veći u odnosu na rebalansirani proračun iz prosinca 2011. koji je iznosio nešto manje od 51 milijun kuna. Povećanje je uglavnom generirano u programima poticanja gospodarstva, to jest Gospodarske zone Crno i informatizacije gradske uprave, govori Alan Kociper, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Zadra.
Tako je za Gospodarsku zonu Crno u ovoj godini planirano 5,1 milijun kuna, što bi se trebalo utrošiti na izradu projektne dokumentacije komunalne infrastrukture zone, otkup zemljišta za izgradnju pristupnih cesta i zemljišta zone. Tim sredstvima trebale bi se sufinancirati zajedničke potrebe Gospodarske zone Murvica Jug i Crno s Općinom Poličnik, što uključuje pristupnu cestu od prometnice D8, vodovodnu mrežu te sustav fekalne i sanitarne odvodnje.
– Osim toga, nastavlja se i intenzivira informatizacija gradske uprave kroz razvoj raznih servisa. Efekte informatizacije bi u konačnici trebali osjetiti građani kroz jednostavniju dostupnost informacija i povećanu efikasnost uprave. Tako je od početka ove godine u funkciji “e-pisarnica”, programski alat koji elektronički prati životni vijek svakog dokumenta koji se zaprima u gradskoj upravi i koji se u njoj stvara. Implementacija ovog sustava bit će kompleksan posao i trebat će određeno vrijeme da sustav u potpunosti zaživi, zbog iznimne složenosti i brojnosti procesa unutar uprave. No kad jednom implementacija bude završena, dodatno će se povećati efikasnost i transparentnost rada uprave, pojašnjava Kociper.
Od prosinca prošle godine građanima je dostupan servis Geografsko-informacijskog sustava (GIS) Grada Zadra koji omogućuje jednostavan uvid u aktualnu prostorno-plansku dokumentaciju te njeno preklapanje s podlogama kao što su Digitalna orto-foto snimka grada i Katastar.
– Sustav omogućuje jednostavno pretraživanje po katastarskim općinama i česticama. Javno je dostupan na novim stranicama Grada Zadra, kaže Kociper.


 O VLADINIM MJERAMA




Nova Vlada najavljuje poreznu reformu i druge mjere radi oporavka gospodarstva, pokretanja poduzetništva i otvaranja novih radnih mjesta. Alan Kociper kaže da nije siguran koliko je njegovo mišljenje relevantno nakon brojnih analiza kompetentnih ekonomskih analitičara, no ipak se kratko osvrće na najavljene Vladine mjere.
– Gospodarstvo grada Zadra i županije dijeli sudbinu Hrvatskog gospodarstva u cijelini, koje opet jako ovisi o stanju gospodarstva u eurozoni, a onda i šire. Teret povećanja PDV-a platit će uglavnom građani kroz rast cijena proizvoda, što se donekle barem većini kompenzira određenim poreznim rasterećenjem dohotka, kao što je povećanje neoporezivog dijela plaće i promjena poreznih razreda, govori Kociper.
U odnosu na gospodarstvo, dodaje pročelnik, najvažnije su mjere koje se odnose na određena rasterećenja privrede, poput smanjenja davanja poslodavaca za zdravstveno osiguranje sa 15 na 13 posto te ukidanje nekih parafiskalnih nameta.
– Na taj način gospodarstvenicima se oslobađa određena količina sredstava i očekuje se da se ta sredstva ulože u razvoj i nove investicije, a ne u isplatu dobiti, što bi se trebalo destimulirati na primjer, uvođenjem poreza na dividendu, ističe Kociper.