Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Pročešljana” narkomanska gnijezda

Autor: Suzana Bandić

08.02.2013. 23:00
“Pročešljana” narkomanska gnijezda

Foto: Vedran SITNICA



Znamo da je ovo Sizifov posao, ali kako svako malo naiđemo na veće količine infektivnog otpada, želja nam je ukloniti ga s javnih površina što je više moguće kako se netko ne bi inficirao. Ovim akcijama želimo i senzibilizirati javnost na problem ovisnosti, kažu u Nadi


Udruga za suzbijanje zloporabe opojnih droga i pomoć obiteljima ovisnika Nada organizirala je jučer prvu ovogodišnju akciju prikupljanja igala, šprica, čepova i ostalog infektivnog otpada na nekoliko već dobro poznatih lokacija gdje se već godinama okupljaju ovisnici na Poluotoku. Prvi puta u akciji su im se pridružili djelatnici Nasada, a razlog suradnje bio je pronalazak veće količine narkomanskog pribora odbačenog u parku nedaleko zadarske gimnazije.
Zaposlenici u Nasadima, Tomislav Medić i Mario Kolčeg, koji već desetak godina skrbe o raslinju u centru grada početkom tjedna primijetili su u južnom dijelu Perivoja Vladimira Nazora veću količinu infektivnog otpada nakon čega su o pronalasku obavijestili svoju voditeljicu, a ona udrugu Nada.
– Kad uređujemo parkove mi često nailazimo na odbačene šprice. Već smo naviknuli na taj prizor. Nije nas strah da ćemo se ubosti, ali uvijek smo na oprezu dok radimo, kažu Tomislav i Mario.
– Prošle godine imali smo šest ovakvih akcija, a postoji inicijativa da svaki mjesec odradimo po jednu. Znamo da je to Sizifov posao, ali kako svako malo naiđemo na veće količine infektivnog otpada, želja nam je ukloniti ga s javnih površina što je više moguće kako se ne bi netko inficirao. Osim toga, ovim akcijama ujedno želimo i senzibilizirati javnost na problem ovisnosti, rekli su članovi Nade ističući kako prosječno u akcijama prikupe i 70-ak igala koje potom nose na spaljivanje u Opću bolnicu Zadar.