Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bitka u kojoj je neprijatelj slomio zube (FOTOGALERIJA)

08.02.2014. 23:00
Bitka u kojoj je neprijatelj slomio zube (FOTOGALERIJA)


U povodu 21. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Maslenica, obrane Novigrada i zadarskog zaleđa, održan je tradicionalni komemorativni skup na kojem je obilježena pogibija pripadnika Hrvatske ratne mornarice i Druge gardijske brigade – Gromova. Nakon pet u nizu izuzetno hladnih godina s orkanskim udarima bure, u subotu je napokon bilo “meko vrime”.
– Ovo je mjesto na kojem smo napravili bitan korak za daljnji ishod rata. Da smo slučajno izgubili ovu bitku, situacija bi bila drugačija. Vraćena je nada i vjera u dugo iščekivanu slobodu, rekao je Joso Klapan, načelnik Novigrada.
U veljači 1993. u namjeri neprijateljskih snaga za ponovnim prekidom komunikacije između sjevera i juga Hrvatske u području Novskog ždrila na cesti Novigrad-Paljuv, nazvanom “cesta smrti”, pripadnici HRM-a, odnosno pripadnici Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok, Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Hvar – Zvir i Satnije mornaričko desantnog pješaštva Pula – Vange te pripadnici 2. i 4. gardijske brigade uspjeli su spriječiti neprijateljske napade.
– Srpski neprijatelj u želji ponovnog ovladavanja područjem hrvatskog Novigrada, područjem Masleničkog ždrila na cesti Novigrad – Paljuv, nazvanom “cestom smrti” i zaleđem Zadra, uvodi brojne i svježe elitne postrojbe. Kontranapad četnika bio je užasno jak i tada se zapravo dogodila bitka svih naših bitaka u Domovinskom ratu, tada su zapravo slomljeni zubi neprijatelja, kazao je brigadir Dragiša Konsa, izaslanik Hrvatske ratne mornarice.
Za komemorativne svečanosti s utvrde Fortica odjekivali su eksplozivni udari. Usidren u Novigradskom moru pridružio se i ratni brod Novigrad.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU