Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ja sam osoba kontinuiteta vlasti u Gradu Zadru

Autor: Siniša Klarica

08.03.2009. 23:00
Ja sam osoba kontinuiteta vlasti u Gradu Zadru

Foto: Zvonko KUCELIN



Moja stranka i ja doživljavamo da sam ja ipak osoba kontinuiteta vlasti u Gradu Zadru. Stoga želim odati priznanje mom prethodniku dr. Kolegi, ali ostalim gradonačelnicima u proteklih 15 godina napravili značajne stvari za razvitak Zadra
Predsjednik Gradskog vijeća Zadra i ravnatelj zadarske bolnice dr. Zvonimir Vrančić bit će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Grada Zadra. Njemu uz bok, kao zamjenici, u neposredne izbore za prvog čovjeka gradske uprave krenut će direktor zadarskog Vodovoda Darko Kasap i kao još uvijek nestranački kandidat, sadašnji zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović. Na tom trojcu koji će voditi Grad, HDZ će inzistirati i u svim koalicijskim pregovorima. Iako se Vrančićevo ime tek uzgred spominjalo prije nekoliko mjeseci, ono je ponovno reaktivirano nako afere „Zastave”, kad je očito bilo da Živko Kolega ne može ponijeti stranački barjak u utrci za još jedan manadat u upravljanju gradom. Vrančićevo ime jamči vrlo zanimljivu predizbornu kampanju u kojoj gradonačelnička funkcija ne nosi samo uživanje u obnašanju vlasti, nego i reakciju na recesiju i sve njene „popratne sadržaje”.
Koje su temeljne odrednice vašeg predizbornog programa koje ćete ponuditi zadarskim biračima?
– Moja stranka i ja doživljavamo da sam ja ipak osoba kontinuiteta vlasti u Gradu Zadru. Stoga želim odati priznanje mom prethodniku dr. Kolegi, ali ostalim gradonačelnicima u proteklih 15 godina napravili značajne stvari za razvitak Zadra. Bio sam proteklih 10 godina i sam dio tog tima. Nažalost, dolaze nam recesijska vremena od kojih naš grad ne može biti nedodirnut. Planovi će se morati korigirati u skladu s vremenima, a recesiju ćemo uvažiti preko gradskog proračuna. No planovi će ići ne samo ka zadržavanju svakog radnom mjesta, nego i otvaranju novih. To je zapravo glavna odrednica našeg predizbornog programa.
Hoće li možda biti poteškoća sa glavnim razvojnim projektima. U drugoj godini vašeg, možebitnog mandata, očekuju vas i nemale financijske obveze koje dolaze na naplatu za izgradnju kapitalnih sportski objekata na Višnjiku.
Luka Gaženica i zona Crno
– Dva najvažnija projekta Luka Gaženica i Gospodarska zona Crno, usprkos recesiji, idu dalje. Za to imamo jamstva s najviše državne razine. Upravo ta dva projekta rezultiraju otvaranjem ne samo značajnog većeg broja radnih mjesta, nego u konačnici daju novi zamah razvoju grada. Na drugu stranu, morat ćemo osnovati i poseban fond za pomoć socijalno potrebnima. Kroz tu simbiozu razvojnih i socijalnih programa, vidimo daljnju viziju održivog razvoja Zadra. Srećom, a prije recesije, u Zadru je realizirano dosta razvojnih programa. To znači da ćemo biti u stanju napraviti dosta za poboljšanje svakodnevnog života naših građana, kroz poboljšanje npr. gradskog prijevoza, izgradnju škola i dječijih vrtića, pomoć bolnici is l. Na dugu stranu, a prema mojim saznanjima, jer nisam radio u gradskoj upravi, obveze za ŠRC Višnjik počet će prispjevati 2010. ili 2011. Te obveze neće opteretiti gradski proračun u jednoj godini, nego se predviđa reprogramiranje kroz višegodišnju otplatu glavnice.
Tko će vas zamijeniti na mjestu ravnatelja zadarske bolnice? Spekulira se da će te to mjesto ostaviti koalicijskim partnerima, možda dr. Radi Škarici, HSP-ovom kandidatu za gradonačelnika?
– To će odlučiti Upravno vijeće Opće bolnice Zadar nakon raspisanog natječaja. Naravno, ako budem izabran za gradonačelnika. Znam samo da zadarsku bolnicu mora dalje voditi kompetentna osoba radi njenog daljnjeg razvoja koji bi u konačnici doveo do kliničke ustanove, zavidno visoke razine zdravstvene zaštite. Po mom mišljenju u našoj bolnici postoji izuzetno velik broj kvalitetnih ljudi koji mogu dalje voditi bolnicu u njenom razvoju. Moramo nastaviti ulagati u ljude, medicinsku opremu i uređene objekte.
Uz to što se očekuje da će kampanja za zadarskog gradonačelnika biti najzanimljivija do sad, isto tako se očekuje da ona neće biti fer. Zbog personalizirane kampanje, očekujete li napade na vas zbog činjenice da ste dosta puta mjenjali stranačke dresove. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić rekao je da jedino što valja u HDZ-u-u, jest ono što je „pobjeglo” iz njegove stranke.
Ostat ću srdačna osoba
– Svoj sam život proživo korektno ponašajući se prema drugima. Tako kanim i nastaviti. Takve napade i ne shvaćam previše ozbiljno. Da bio sam u HNS-u kad je predsjednik bila osoba koju iznimno poštujem, Savka Dapčević Kučar i ne smatram za sramotu što sam u to doba bio u HNS-u. Nakon njegog odlaska i mnogih promjena, čak i programa stranke, izašao sam iz te stranke i posvetio se svom poslu, medicini. Nisam osoba koja je „šarala” u bilo kakvom smislu. Nakon 2000. pristupam HDZ-u i to kad je izgubio izbore. Dakle, nisam došao u vlast, nego sam stranci pristupio kad su je mnogi napuštali i kad su se mnogi baš meni čudili zašto pristupam stranci. HDZ je stranka kojoj intimno doista pripadam, s čijim se programskim načelima u potpunosti slažem. Vrlo sam zadovoljan unutar svoje stranke, a posebno s ekipom s kojom surađujem u Zadru. Moja kampanja bit će na korektnoj razini. Neće biti nikakvih vrijeđanja nit podmetanja. Ako bude pokušaja podmetanja, iako ne zan kakva bi ona izgledala, ja se neću ozbiljno osvrtati na te teme. Građanima pristupam s ozbiljnošću koju sam pokazao i do sad, a i obećavam da ću Grad voditi pošteno i pravedno prema svima. Kao što svi zaju koji me poznaju, ostat ću srdačna osoba prema svima i kad budem izabran za gradonačelnika. Svaki će građanin imati mogućnost razgovarati samnom.
Najvjerojatnije je da se nakon gradonačelnikovog mandata nećete vraćati u medicinu. Neke vaše pacijentice nisu oduševljenje tom činjenicom, pa ponavljaju istu rečenicui koju ponavljaju pacijentkinje liječnika iz nekih drugih stranaka: „Što mu je to trebalo. Bolnica gubi liječnika, a ne znamo kakvog će gradonačelnika dobiti politika!”
– Morate shvatiti da se ja ipak približavam svojoj 60-toj godini života i kraju radnog vijeka. 25 godina radio sam kao ginekolog, ulažući vrelikog truda u vlastito educuiranje, naravno uz svoje mentore i kolege. Prije nešto više od šest godine zapala me ravnateljska funkcija u zdravstvu. Kroz ovo vrijeme ostvareni su značajni rezultati u pružanju zdravstvenih usluga. Mnogi od mojih kolega liječnika imaju dodatne interese. Neki sviraju, neki slikaju, neki se bave sportom. Mnogi, kao i ja, imaju neku društvenu aktivnost. Raduje me što i na ginelokologiji, iza mene ostaje ekipa mladih stručnjaka koji rade na visokoj razini. Bolnicu pak ostavljam kao stabilnu ustanovu koja pruža kvalitetnu uslugu i koja ima zagarantiranu budućnost. Njenu budućnost jamči i više od 50 mladih liječnika na različitim specijalizacijama.
Prema rezultatima prošlih izbora, očekuje vas tvrda borba budući da bez udruženih snaga, dva glavna takmaca samostalno jedva prelaze 30-tak posto glasova. Osim, što zasigurno očekujete svoju pobjedu, kakav će još po vama biti ishod izbora?
– Ako dođe do „dvoboja” HDZ-a sa svojim koalicijskim partnerima u koje ubrajamo HSLS, HSS, HSP i HSU, i na drugoj strani snage oko SDP-a, očekujem ipak pobjedu i to već u prvom krugu. Kako se radi o potpuno, u svemu, različitim strankama i kandidatima ja vjerujem da će građani Zadra znati dobro procijeniti.