Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Na tečaju 84 zaručnička para

Autor: Marija Ćurko

08.03.2009. 23:00
Na tečaju 84 zaručnička para

Foto: Filip BRALA



O tome što je brak i bračna ljubav govorili su Mladen Klanac iz Obiteljskog savjetovališta pri Caritasu Zadarske nadbiskupije i docentica dr. Mira Klarin sa Sveučilišta u Zadru


U crkvi Bezgrešnog začeća BDM na zadarskoj Puntamici u petak se održavao tečaj pripreme za brak na kojem su sudjelovala 84 para, što je dosad najveći broj sudionika u posljednjih pet godina.
Najprije je organiziran rad u radionicama, a potom su izmijenjena iskustva tog rada uz tumačenja o tome što je brak i bračna ljubav o čemu su govorili Mladen Klanac iz Obiteljskog savjetovališta pri Caritasu Zadarske nadbiskupije i docentica dr. Mira Klarin sa Sveučilišta u Zadru. Na početku susreta sudionike je pozdravio don Emil Bilaver, župnik Puntamike.
– Puno je vremena potrebno za kvalitetnu pripremu za brak, a to su daljnja, bliža i neposredna priprema. Odlučujuće su daljnja i bliža priprema koje se odvijaju prije one neposredne. Osoba već puno ranije stječe iskustva o braku i obitelji, najprije od svojih roditelja koje onda nosi kroz svoj život kako bi se uz Božju milost i pomoć opredijelila za ono što je dobro i pozitivno te na pravi način preuzela odgovornost u braku. Kvalitetna priprema za brak sigurno utječe na bračno zajedništvo, odnos i odluke koje treba donositi u braku. Ovo je neposredna priprema za brak koja se sastoji od nekoliko susreta kada parovima govore psiholozi, jedan bračni par, liječnik, crkveni pravnik i svećenik. Između ostalih sudionicima govore Ana Uranija iz Obiteljskog savjetovališta, Mira Klarin sa zadarskog Sveučilišta te Vera Šušić, psihologinja u OŠ Bartula Kašića, rekao nam je Mladen Klanac. Dodao je da su pripreme za brak uvijek plodonosne te pomažu budućim supružnicima, osobito u trenucima krize u bračnom i obiteljskom životu.
– U brak ulazite jer imate potrebu za nečim dubljim, kako biste se jedno drugome davali u potpunosti uz suradnju s Bogom. Čovjek je u braku dužan živjeti s čistim srcem prema drugoj osobi. Ova komponenta ima pedagošku vrijednost za sam brak, rekao je, između ostalog, u svom govoru Mladen Klanac. 
U iskustvima rada u radionicama istaknuta je potreba zdrave komunikacije u braku, zajedništva i međusobnog razumijevanja. Također, bilo je i riječi o nevjeri i ljubomori u braku koje ga narušavaju.
– U Hrvatskoj se svaki peti brak raspada, a razvod braka nije rješenje situacije, istaknula je dr. Mira Klarin.


 DR. MIRA KLARIN: ZA USPJEŠAN BRAK VAŽNA JE OSOBNA ZRELOST




Brak je jedna stvarnost u kojoj možemo očekivati uspone i padove. Stoga je potrebno imati dovoljno kapaciteta kako bi se uspješno nosili s ovim padovima, jer ukoliko ih ne uspijemo prevladati, neće uslijediti rast koji očekujemo. Brak nije nekakva iluzija ili fantazija, nego je to život koji ima svoj životni ciklus u odnosu na djecu, zaposlenje bračnih parova, na materijalnu situaciju, socijalnu i svaku drugu. Ovisno o tim situacijama brak doživljava svoje uspone i padove. Brak je jedan proces koji traje i u koji treba jako puno ulagati. Za uspješan brak važna je osobna zrelost supružnika, što se odnosi i na situacije u kojima se treba pomoći sebi i partneru koji možda nije dovoljno zreo, osobito u kriznim situacijama, kao na primjer: bolesti, siromaštva, gubljenja posla… Ukoliko nemamo te zrelosti, koju zovemo kapacitet za zajednički život, onda smo puno više na kušnji, nego zreli parovi koji se znaju nositi s poteškoćama života. Zreli, pravi brak odlikuje zajedničko rješavanje problema, otvorenost za rješavanje poteškoća života, a ne stavljanje takvih stvarnosti “pod tepih” i bijeg od takvih situacija. Za uspješan brak važno je razumijevanje drugoga, uvažavanje koje se ostvaruje kroz pohvaljivanje, iskazivanje nježnosti, neomalovažavanje, nepodcjenjivanje. Zatim bih istaknula sposobnost komuniciranja uz razvijanje komunikacijskih vještina, rekla nam je docentica dr. Mira Klarin.