Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ostanimo hrabre, brzo su izbori

Autor: Nives Rogoznica

08.03.2010. 23:00
Ostanimo hrabre, brzo su izbori

Foto: Filip BRALA



U upravljačkim i nadzornim tijelima HAC-a, Hrvatskih cesta, Hrvatskih šuma, u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, u Zavodu za visoko školstvo nema nijedne žene. Žene su u trgovačkim lancima gdje zimi rade u hladnoći, a ljeti na vrućini i ne usude se pitati za svoja prava. One su roblje 21. stoljeća, kazala je Antičević-Marinović


Iako u je u 20. stoljeću napravljen značajan napredak u ženskim pravima, žene danas čine 51 posto svjetskog stanovništva, a posjeduju samo 1 posto svjetskog bogatstva i zarađuju samo 10 posto svjetskog dohotka. Od 1,3 milijarde osoba koje žive u potpunom siromaštvu, 70 posto su žene. Žene su u prosjeku 30 posto manje plaćene od muškaraca za isti posao, a ako redovnom poslu dodamo i kućanske poslove i skrb o djeci, žene u razvijenim zemljama rade 20 posto, a u nerazvijenim zemljama 30 posto više od muškaraca. Žene obavljaju između 10 i 20 posto direktorskih i upravljačkih poslova, a svjetski prosjek zastupljenosti žena u parlamentima je 16 posto, kazala je Irena Dragić, predsjednica Foruma žena SDP-a Grada Zadra u prilici obilježavanja Međunarodnog dana žena u središnjici SDP-a na Trgu pet bunara.
Obraćajući se okupljenim članica i gošćama Dragić je istaknula kako su žene SDP-a obilježavale Dan žena “i onda kada su nas gotovo svi pokušali uvjeriti u to da je Dan žena tvorevina bivšeg režima, kada se nitko ni u medijima nije usudio ni riječ prozboriti o povijesnim činjenicama”.
– Ostale smo dosljedne, ustrajne i hrabre, poštujući sve žene koje su kroz povijest ukazivale na neravnopravan položaj žena i ukazujući na probleme žena u današnjem društvu. Danas, kao što vidite, gotovo svi obilježavaju ovaj dan, jer se povijesne činjenice ne mogu negirati, a mi s pravom možemo reći da smo našom ustrajnošću zaslužne za to da ovaj značajan datum nije pao u zaborav, kazala je Dragić.
– Ono s čime se mi danas u Hrvastkoj zaista možemo ponositi je sve veći broj visoko obrazovanih žena, ali ni visoko obrazovanje nije dovoljno da žene preuzmu veći broj ravnateljskih, menadžerskih, rukovodećih i političkih funkcija, jer žene na tom putu prema ostvarivanju vlastitih poslovnih ambicija žele postati majke, posvetiti se obitelji. Za to vrijeme njihove kolege uspješno grade karijere. Kako uskladiti obiteljske i poslovne obveze, kako obavljati sve te silne poslove i biti uspješna, pitanja su koja muče najveći broj žena, pogotovo danas kad je situacija u društvu vrlo teška, a teret krize prvo osjete žene, također je kazala Dragić osvrnuvši se i na medijski pristup ženama u kojem se ženama zumira celulit, dekolte ili bore, gleda odijevanje i zadire u intimu.
– Pitam se s pravom zašto se ne usude pisati o pivskim trbušinama iz javnog života koji jedva mogu zakopčati svoj sako, primijetila je Dragić pozivajući okupljene da zajedno stanu u obranu dostojanstva žene.
Navodeći kako žene jedna drugoj trebaju biti potpora i snaga, saborska zastupnica i predsjednica GO SDP-a Ingrid Antičević-Marinović pozvala je na umrežavanje u cilju ostvarenja ekonomske emancipacije i potpune političke ravnopravnosti te kazala kao bez većeg sudjelovanja žena u ekonomiji i politici ne može doći do promjena.
– Žena je u Hrvatskoj 51 posto, a društvo koje se unaprijed odriče 51 posto svoje pameti, sposobnosti i kapaciteta, društvo je osuđeno na propast, kazala je Antičević-Marinović povlačeći paralelu između današnjeg stanja u hrvatskom društvu i vremena njujorškog marša tekstilnih radnica pod sloganom “Kruh i ruže” koji danas kao i tada izražava traženje ekonomske nezavisnosti i veće kvalitete života.
– U upravljačkim i nadzornim tijelima HAC-a, Hrvatskih cesta, Hrvatskih šuma, u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, u Zavodu za visoko školstvo nema nijedne žene. Žene su u trgovačkim lancima gdje zimi rade u hladnoći, a ljeti na vrućini i ne usude se pitati za svoja prava. One su roblje 21. stoljeća. Ali to nas ne treba obeshrabriti. Ostanimo hrabre kao i do sada, uostalom, brzo će izbori i vaš angažman očekujem u njima, poručila je Antičević-Marinović.