Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Zadru od jeseni talijanski vrtić?

Autor: Vanja Mirčeta

08.03.2010. 23:00
U Zadru od jeseni talijanski vrtić?

Foto: Tomislav JERAK



Odluka o otvaranju vrtića umirila je tada Zajednicu Talijana i sve one koji su otvoreno prigovarali da Grad Zadar stopira otvaranje vrtića. Za upis u vrtić u pedagoškoj 2009./2010. godini prijavilo se samo dvoje djece te najavljivana talijanska grupa koja je trebala djelovati u sklopu DV “Sunce” nije ugledala svjetlo dana


Nakon više od pet godina zahtjeva, pregovora i sastanaka između Talijanske unije, Grada Zadra i Ministarstva obrazovanja te angažiranja saborskih zastupnika za prava nacionalnih manjina, protekle godine postignut je dogovor da se u Zadru otvori talijanski dječji vrtić. No, kao što možemo vidjeti, dogovor se još uvijek nije proveo u djelo. Odluka o otvaranju vrtića umirila je tada Zajednicu Talijana i sve one koji su otvoreno prigovarali da Grad Zadar stopira otvaranje vrtića. Za upis u vrtić u pedagoškoj 2009./2010. godini prijavilo se samo dvoje djece te najavljivana talijanska grupa koja je trebala djelovati u sklopu DV “Sunce” nije ugledala svjetlo dana. Naime, razlog malom broju prijavljene djece bio je uvjet pri upisu koji je zahtijevao talijansku nacionalnost djeteta. Tada su se protiv navedenog uvjeta podigli predstavnici talijanskih manjina, odnosno predstavnici Talijanske Unije u Hrvatskoj. Istaknuli su da je uvjet za upis koji je postavio vrtić u vlasništvu Grada Zadra u potpunom neskladu i protivan Zakonu o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.
Vrtićka grupa u sklopu DV “Sunce”
Naime, djeca se u ovakve ustanove upisuju pod istim uvjetima kao i u hrvatske ustanove, dakle, prijaviti se mogu svi zainteresirani, no jedino u slučaju viška prijava prednost imaju djeca nacionalnih manjina. To znači da nacionalnost nikako nije preduvjet upisa.
Talijanski vrtić u Zadru, o čijoj je dozvoli za rad prije nekih godinu dana oduševljeno izvijestio ugledni Corriere della sera, ipak se protekle jeseni nije otvorio, a prema svemu sudeći neće se ni u ovoj godini. U svakom slučaju, najavljivanje te otkazivanje pokretanja talijanske grupe unutar DV Sunce postaje već tragično. Predstavnici Zajednice Talijana u Zadru su ipak optimistični. O cijelom tijeku dobivanja dozvole te navodnim opstrukcijama od strane Grada, proteklih godina redovito je pisao Il Dalmata, glasilo talijanskih esula u Trstu. Iz Zajednice Talijana u Zadru, tvrde pak kako se radilo samo o određenom nesporazumu koji je riješen te kako bi se sada neometano trebalo krenuti s dogovorenim projektom.
– U kontekstu pravila statuta između Grada Zadra i Talijanske unije talijanska grupa vrtićke djece trebala bi započeti s radom već ove jeseni. U svibnju bi trebao započeti neovisni natječaj za prijavu upisa djece u dječje vrtiće. Dakle, nema nikakve zakonske razlike što se tiče samih predupisa. Radit će se o jednoj grupi koja bi posebno djelovala u sklopu DV “Sunce”. Jedina razlika bi bila što bi djeca imala tetu koja izvrsno govori talijanski jezik te ta što bi djeca u dobi od 3 do 7 godina kroz igru učila talijanski jezik, one osnovne riječi i rečenice te dječje pjesmice na talijanskom jeziku jer ipak ne možete preopterećivati djecu u toj dobi. Ipak, dokazano je da djeca u dobi do nekih 6 godina života imaju posebno razvijenu sposobnosti za učenjem i nekoliko stranih jezika odjednom, dok ona nakon navedene dobi polako opada, kazao je prof. Adam Marušić, akademski slikar i voditelj Odjela za kulturu u Zajednici Talijana.
Zajednica Talijana počela je predupis
Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana Zadar, optimistično najavljuje i daljnje projekte Zajednice Talijana te proširivanje djelovanja vezanog uz odgoj i obrazovanje na talijanskom jeziku ukoliko bi se ovaj probni projekt pokazao uspješnim i interesantim većem broju ljudi, a sve uz podršku Talijanske Unije iz Rijeke.
– Zajednica Talijana počela je predupis budućih kandidata za Dječji vrtić “Sunce”. Postoji veliki interes za upisom u talijansku grupu te mi već sada imamo petero djece koju ćemo predložiti za jesenski upisni rok. Smatramo da bi već ta brojka trebala biti dostatna za otvaranje talijanske sekcije vrtića. Ova djeca trebaju se samo prijaviti na natječaj tijekom svibnja koji će biti na vrijeme objavljen od strane DV “Sunce” putem medija, a kriteriji upisa će biti istovjetni onima iz ostalih zadarskih vrtića te u skladu s tim i ostalih hrvatskih vrtića. Treba naglasiti da je upis u vrtić “Sunce” slobodan i za svu ostalu djecu koja žele učiti talijanski jezik jer pri upisu nije potrebna isključivo talijanska nacionalnost, kao što se u početku isticalo. Tada je došlo do određenih nesporazuma koji su ubrzo riješeni te sada nacionalnost s upisom nema veze. Sporazumom između Talijanske Unije i Grada Zadra podijelit će se troškovi održavanja vrtića. Za sada je ovo realna situacija, ali u dogledno vrijeme kada bude više zainteresiranih roditelja te u skladu s tim i prijavljenog većeg broja djece kupit ćemo ili uzeti u najam autonomne prostore posredstvom Talijanske Unije u Rijeci, odnosno pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, naglasila je Rina Villani.
Grupa bi morala imati barem 20-ak djece
– Taj projekt je što se Grada tiče mogao krenuti i ove protekle jeseni, no problem je bio u nedovoljnom broju zainteresirane djece, odnosno njihovih roditelja za takvim sadržajem. Jednostavno se nije mogla oformiti grupa jer se prijavilo samo dvoje djece za tu talijansku grupu te sve to onda nije imalo smisla. Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, kazao je da će se ove godine u rujnu, na početku nove pedagoške godine, među upisanom djecom provesti određena anketa o zainteresiranosti djece i roditelja da se ta grupa oformi ili ne. Ako bude dovoljno zainteresiranih, onda bi ta grupa trebala početi s radom ove godine. No, moram napomenuti, da će se anketa izvršiti među starijim uzrastom djece, a pretpostavljam da bi grupa morala imati barem 20-ak djece, no nisam potpuno sigurna, jer je broj djece po skupini propisan pedagoškim standardima. Prijave za vrtić predavat će se u svibnju neovisno o tome da li će se oformiti talijanska grupa. Uvjet za upis neće biti talijanska nacionalnost. No, s druge strane moram reći da se o tom projektu još uvijek razgovara, dakle, ne radi se još uvijek o čvrsto definiranoj odluci, istaknula je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru.


 VRTIĆ ĆE FINANCIRATI TALIJANSKO MVP I GRAD ZADAR




Protekle godine iz Grada su najavljivali kako je potrebno najmanje petero prijavljene djece za pokretanje talijanske grupe u sklopu DV Sunce, no prema najavama ove godine, bit će ih potrebno barem 4 puta više, što još jednom dovodi u pitanje realizaciju dogovora o otvaranju talijanskog vrtića u Zadru koji bi većim dijelom bio financiran od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, odnosno Talijanske unije u Hrvatskoj te Grada Zadra.


 OD 1953. NIJE BILO TALIJANSKE ODGOJNO-OBRAZOVNE GRUPE


Ukoliko se ovaj projekt pokrene dalje od mrtvog slova na papiru te konačno i realizira u novoj pedagoškoj 2010./2011. godini, to će biti korak od povijesnog značaja za Zajednicu Talijana u Zadru koji bi u tom slučaju prvi put nakon 1953. godine dobili u našem gradu nekakav zadovoljavajući oblik talijanske odgojno-obrazovne grupe, ali u sklopu hrvatske ustanove. Predstavnici ove nacionalne manjine, iako je zahtjev bio upućen u smjeru otvaranja talijanskog vrtića, a ne grupe, za sada bi bili i više nego zadovoljni ovim rješenjem.