Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ženu se ne može s ničim izjednačiti

Autor: Valentina Mlađen

08.03.2010. 23:00
Ženu se ne može s ničim izjednačiti

Foto: Filip BRALA



U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena u maloj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta Zadar sinoć je održana tribina na temu “Biti žena”. Tribinu je organizirala Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Zadarske županije. Moderatorica tribine bila je Ana Lovrin, zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski”, a uvodnu riječ održale su mr. sc. Maja Obad sa Sveučilišta u Zadru te dr. sc. Jadranka s. Rebeka Anić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.
Tribina je održana kao nastavak obilježavanja Međunarodnog dana žena koji je obilježen i u prijepodnevnim satima prigodnim programom na Narodnom trgu. Povod obilježavanju ovog dana je sjećanje na hrabre žene koje su se izborile za današnji status i prava žena u društvu, ali i upozorenje na neke probleme na čijim rješenjima još uvijek treba raditi. Tako je istaknuto kako unatoč kvalitetnim zakonima koje Hrvatska kao država ima za provođenje ravnopravnosti žena u statistikama još uvijek postoje neke nedoslijednosti. Tako je statistički u Hrvatskoj među nezaposlenim osobama veći broj žena te su im plaće u prosjeku manje nego muškarcima, a postoji i subjektivan osjećaj kako žene nisu ravnopravne po svim pitanjima. Također razgovaralo se i o podizanju svijesti kod samih žena kako zbog odgoja i svoje uloge u društvu ne bi i same bile podložne stereotipovima o ženama.
Okupljenima na tribini mr. sc. Maja Obad i dr. sc. Jadranka s. Rebeka Anić pokušale su objasniti što to znači biti žena danas i koja je njena uloga i mjesto u društvu.
– Pitanje što je žena danas je zapravo ono vječno pitanje. Ako ćemo govoriti samo o položaju žene u suvremenom društvu žena je tu, po mom osobnom mišljenju, najveća žrtva. U svojoj biti sve što žena nosi njoj je dato i mi to moramo vrednovati. Nju se ne može s ničim izjednačiti, sama narav žene, njena hrabrost to je njoj dato oduvijek i zauvijek, pokušala je na pitanje što je žena danas odgovoriti mr. sc. Maja Obad. Ovu tribinu podržao je velik broj žena i nekolicina hrabrih muškaraca među kojima i gradonačelnik Zvonimir Vrančić u prvom redu. Zadranke koje su se u velikom broju okupile na tribini pokazale su tako interes za rješavanje problema koji još uvijek prate ženu i tako pokazale da su zaista moderne i suvremene hrabre žene koje i same uspješno kombiniraju obitelj, karijeru i brojne druge obaveze.