Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kneževiću 12 godina zatvora zbog ubojstva ljubavnice

08.03.2011. 23:00
Kneževiću 12 godina zatvora zbog ubojstva ljubavnice


Bivšem branitelju s dijagnosticiranim PTSP-om Milanu Kneževiću suđenje zbog ubojstva Mirjane Nikolić u Tomingaju kraj Gračaca prošle godine, započelo je i okončanu u jednom danu, a nakon čitanja optužnice on je priznao krivnju u potpunosti. Nepravomoćno je osuđen na 12 godina zatvora
Na kaznu od 12 godina zatvora zbog ubojstva Mirjane Nikolić povratnice iz Vojvodine s kojom je bio u ljubavnoj vezi, na nadležnom je Županijskom sudu u Karlovcu nepravomoćno osuđen Milan Knežević – Parip (41) iz Gračaca.
Bivšem branitelju s dijagnosticiranim PTSP-om suđenje zbog ubojstva u Tomingaju kraj Gračaca prošle godine započelo je i okončanu u jednom danu, a nakon čitanja optužnice on je priznao krivnju u potpunosti. Tijekom dokaznog postupka saslušani su očevici ubojstva, Dušan i Milka Mandić, stric i strina pokojne Mirjane, koju je Knežević tog 18. svibnja hicima iz pištolja koji je ilegalno posjedovao ubio u njihovoj kući. Osim njih saslušana su i dvojica sudskih vještaka psihijatrijske struke koji su ocijenili da je Knežević u vrijeme ubojstva bio srednjeg stupnja smanjene ubrojivosti. To je pokušala osporiti njegova odvjetnica Đurđa Lipoščak predavši sudskom vijeću kojim je predsjedao sudac Ante Ujević liječničku dokumentaciju iz koje proizlazi da se Knežević od PTSP-a liječio još od 2008. godine. No, psihijatrijska vještakinja Mirna Sisek-Šprem ostala je pri prijašnjoj ocjeni da je Knežević bio pod odlučujućim djelovanjem alkohola od 2,23 promila alkohola ali, da je ipak njegova volja bila pod srednjim stupnjem smanjenja, što se očitovalo po tome da je suvislo postupao. Pojasnila je da je on najprije, nakon što je pao u razdražljivost zbog primljene SMS poruke kojom mu je Mirjana zaprijetila policijom i svađe na cesti nedaleko kuće s njezinim stricem Dušanom Mandićem, otišao kući po pištolj, te se potom vratio traktorom k Mandićevima, upao im u kuću i iz pištolja pucao u Mirjanu koju je zatekao dok je sjedila na kauču. Vještakinja Sisek-Šprem stoga je zaključila kako iz svega toga proizlazi da njegova ubrojivost nije bila toliko poremećena da bi se mogla pravdati težim stupnjem.
Prema optužnici, pokojna Mirjana Nikolić iz Vojvodine je povremeno dolazila u Tomingaj kraj Gračaca u majčinu kuću radi obnove. Tijekom 2008. i 2009. godine bila je s Kneževićem u vezi, što su neposredno prije tragičnog događaja doznali njihovi bračni partneri i rodbina. Neposredni povod ubojstvu bila je Mirjanina SMS poruka dan ranije, odnosno 17. svibnja 2010. godine kojom mu je zaprijetila policijom. Pošto je dobio poruku, Knežević ju je pred njezinim stricem i strinom, koji su to u karlovačkoj sudnici i potvrdili, propucao iz pištolja u njihovoj kući dok je sjedila na kauču. Držeći se rukama za prsa pokojna je potom istrčala pred kuću držeći se za prsa, te je podlegavši ozljedama pala pred vratima majčine kuće gdje je potom, gračačka policija i pronašla njezino tijelo. Knežević se potom traktorom odvezao 300-tinjak metara dalje od obiteljske kuće Mandićevih, odakle se sam prijavio policiji nakon čega im se tu i predao.
Sudsko-medicinski vještak Dražen Cuculić na raspravi je pred sudskim vijećem potvrdio da je pokojna Mirjana umrla od krvarenja uzrokovanog prostrijelnim ranama pluća.
Milan Knežević bio je sudionik Domovinskog rata i to kao pripadnik Jedinice specijalne policije, a nakon rata bio je u pričuvnom sastavu. Godinama potom bio je svakodnevni gost po mjesnim kafićima, a nadimak Parip dobio je jer je nakon konzumacije alkohola bio tvrdoglav i nerazuman, tukao se i često završavao u policiji na otriježnjenju. Policiji je prije ubojstva Mirjane Nikolić Knežević bio već poznat po kaznenim djelima, ali i brojnim prekršajnima zbog narušavanja javnog reda i mira.