Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nezavisni vijećnik Petar Tičić zaprijetio pozivanjem USKOK-a

08.03.2011. 23:00
Nezavisni vijećnik Petar Tičić zaprijetio pozivanjem USKOK-a


Direktno prozivajući načelnika Ivicu Pogorilića, predsjednik Općinskog vijeća Petar Tičić, zaprijetio je pozivanjem USKOK-a, ali i Državne revizije kako bi se razjasnilo poslovanje te male Općine. Spornim je našao nenaplatu jamstvene mjenice tvrtke Thermae Adriaticae, loše poslovanje Komunalnog društva te izdavanje nelogičnih i štetnih građevinskih dozvola tvrtkama Lijepi otok i Kovač gradnja


Gdje je novac od prodaje zemljišta u zoni Bas, zašto nije aktivirana jamstvena mjenica tvrtke Thermae Adriaticae, kupca tog zemljišta, tko je sklopio i odobrio štetne ugovore s tvrtkama Lipi otok i Kovač gradnja, te što je s poslovnim gubicima povljanskog Komunalnog društva, vruća su pitanja o kojima se žustro raspravljalo na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Povljana na otoku Pagu.
Direktno prozivajući načelnika Ivicu Pogorilića, predsjednik Općinskog vijeća, nezavisni Petar Tičić, još je jednom zaprijetio pozivanjem USKOK-a, ali i Državne revizije kako bi se razjasnilo i na čistac istjeralo poslovanje te male Općine. Općinsko vijeće je, naime, 25. veljače 2004. godine nakon raspisanog Javnog natječaja za prodaju neurbaniziranog zemljišta površine 30 hektara u zoni Bas, objavljenog u prosincu 2003. godine u Vjesniku, sklopilo ugovor vrijedan 9,8 milijuna eura s tvrtkom Thermae Adriaticae d.o.o. iz Zagreba zastupanoj po Siniši Subotiću. Natječaj je, tvrde vijećnici, proveden pod točkom dnevnog reda „razno”, a tvrtka Thermae Adriaticae, iako tek osnovana i s temeljnim kapitalom od svega 20 tisuća kuna, izabrana je kao najpovoljnija.
Ni novca, ni zemljišta
– Zemljište je prodano po 4,5 eura po metru četvornom, a svi jako dobro znamo da je to smiješna cijena i da se mogla postići daleko viša, pa čak i do 50 eura po metru četvornom. Takav ugovor mogao je sklopiti samo netko tko je lud ili ima prste dobro umočene u svemu tome – rekao je Tičić naglasivši da je na tom zemljištu sukladno ugovoru i projektu bila predviđena gradnja 150 milijuna eura vrijednoga luksuznog turističkog naselja s 1500 ležajeva i marinom za 200 brodova. Podsjetio je i kako je idejni projekt za zonu Bas, koji je izradio ugledni austrijski arhitekt slovenskih korijena Boris Podrecca, predviđao i zapošljavanje mjesnog stanovništva. No, umjesto početka radova koji su općinskom proračunu trebali donijeti deset milijuna kuna komunalnog doprinosa i nova radna mjesta mladoj populaciji što bi ih zadržalo na otoku, projekt je i nakon sedam godina još uvijek u fazi idejnog rješenja.
– U početku su se pravdali sudskim sporom koji su protiv Općine Povljana zbog vlasništva nad tim zemljištem pokrenule Hrvatske šume. To je donekle i razumljivo, ali što ih je spriječilo u posljednje tri godine – zapitao je Tičić postavivši potom i pitanje naplate jamstvene mjenice vrijedne dva milijuna eura zbog nepoštovanja rokova za početak gradnje propisanim klauzulom ugovora na pet godina.
– Gdje je ta mjenica i zašto ona nije poslana na naplatu? Zašto od Thermae nije zatražena realizacija projekta ili raskid ugovora ako oni taj projekt ne mogu ili ne žele realizirati? Svi znamo da je tvrtka imala početni kapital od 20 tisuća kuna. Nakon što se Thermae uknjižila na zemljište banka Hypo Alpe Adria Bank u nekoliko im je odobrila hipotekarni kredit isplativšii na koncu kredit od 65 milijuna kuna. Zašto onda Općina nije podigla hipotekarni kredit i tih 65 milijuna kuna uložila u poslovanje, već je dopušteno da to netko drugi učini – zapitao je glasno Tičić, zaključivši kako je Općina u ovom slučaju dovedena u situaciju da je ostala i bez zemljišta i bez novca.
Na red su došla i pitanja u svezi po općinu štetnih ugovora s tvrtkama Lipi otok i Kovač gradnja.
Nelogične građevinske dozvole
– Tko je tvrtci Lijepi otok dao suglasnost za građevinsku dozvolu uz klauzulu da im se mora osigurati pristupni put i kanalizacija pod prijetnjom odštete od dva milijuna kuna kada je svima jasno da im je to je to nemoguće osigurati? Tko je odobrio gradnju kovač gradnji na parceli preko koje prolazi kanalizacija i na kojoj je predviđen put? Netko zbog te štete treba odgovarati, a u slučaju Kovač gradnje i izvođač radova jer je on dužan izvijestiti nadležne ukoliko naiđe na arheološka nalazišta ili dijelove infrastrukture – uporan je bio predsjednik vijeća Tičić, no vijećnici su ostali zakinuti za odgovore jer, iako uredno pozvan, načelnik Pogorilić se nije odazvao pozivu na Sjednicu.
Zbog Tičićevih učestalih prozivki on je nedavno vijeću uputio pisani zahtjev za očitovanjem ističući kako takav odnos šteti Općini s mogućnošću trajnih i dugoročnih posljedica. No, mišljenje i zaključak vijeća i na ovoj posljednjoj sjednici bio je kako se na prozivke i konkretno postavljena pitanja, a posebice ona vezana uz naplatu mjenice u visini od dva milijuna kuna od Thermae, on mora vijeću očitovati do sljedeće sjednice, zakazane za sedam dana.


THERMAE ADRIATICAE OD POTPISIVANJA UGOVORA MIJENJALA VLASNIKE I ADRESU




U dobre namjere tvrtke Thermae Adriaticae povljanski vijećnici sumnjaju i zbog toga što je od potpisivanja Ugovora nekoliko puta mijenjala vlasnika i sjedište. Naime, nakon potpisivanja Ugovora vlasnik tek osnovane tvrtke Thermae bio je Siniša Subotić iz Podstrane, kojeg se povezuje s poslovima kontroverznog Želimira Doddera, kupca zemljišta na lokaciji Paška rebra i u Privlaci, a koja mu je kasnije zbog neplaćanja kredita zaplijenila Hypo banka. Prema podacima iz sudskog registra, tvrtka je 2007. godine, u vrijeme otkrivanja afera s Hypo bankom, promijenila vlasnika i sjedište tvrtke. Novim vlasnikom postaje fond Euro Thermae Anstalt iz Vaduza u Lihtenštajnu, a sa zagrebačke adrese Thermae se sele na adresu Gaženička bb u Zadru. Kako na toj adresi mnoge svoje tvrtke povezane s Lihtenštajnom ima Zdenko Zrilić, bivši savjetnik Hypo banke, povljanski su vijećnici posumnjali da upravo on i stoji iza cijelog projekta. Godine 2009. Thermae Adriaticae, čiji je član uprave Velibor Zaninović, ponovno mijenjaju vlasnika, nakon čega se u sudski registar upisuje nizozemski fond ASOPOS invest iz Rotterdama, a tvrtki se istovremeno pripaja društvo Pergus d.o.o. čiji je utemeljitelj, član upravnog odbora i direktor Zdenko Zrilić, koji donosi više od 17 milijuna kuna i za isti iznos povećava onaj početni kapital Thermaea od 20 tisuća kuna.


 KOMUNLACA U PROBLEMIMA


„Status quo” u kojemu se Općina Povljana nakon prodaje zemljišta na lokaciji Bas našla ne ide u prilog ni Komunalnom društvu. Naime, povljanski komunalac našao se u velikim financijskim i inim problemima o kojima se također trebalo raspravljati na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Međutim, u ime radnika nekoliko mjeseci ne primaju plaće, a u utorak im je, kako saznajemo, zbog nepodmirenih računa isključen i telefon. Vijeću se obratio Marijan Tičić, komercijalni direktor društva, prenijevši im njihov stav kako žele o problemima s kojima se suočavaju razgovarati na tematskoj sjednici koja bi uz ostalo, bila i zatvorena za javnost. Sa zahtjevom za odvojenom, tematskom sjednicom Vijeće se složilo, no oštro su se usprotivili zatvorenoj sjednici istaknuvši kako od njih nitko nema ništa za skriti pred javnošću, a da ne žele niti da to itko drugi čini. Da je mjenica Thermae Adriaticae u visini od dva milijuna eura naplaćena, mišljenja su vijećnici, društvo se moglo izvući iz problema te osmisliti nove projekte kojima bi osigurali svoju budućnost i redovite plaće, što trenutačno nije slučaj.


 DONAČELNIK BADURINA ZA IZVANSUDSKU NAGODBU


Predrag Badurina, donačelnik Općine Povljana, koji se zbog verbalnog sukoba s predsjednikom vijeća Petrom Tičićem udaljio sa sjednice vijeća prije negoli je završila, kazao nam je da su i on, a i načelnik Ivica Pogorilić za izvansudsko i dogovorno rješenje s tvrtkom investitorom Thermae Adriaticae.
– Svjesni smo situacije i svih problema, međutim, mjenicu nismo poslali na naplatu iz više razloga. Jedan od njih je uopće pitanje bi li se mogla naplatiti, a drugi je kada. Naime, sudski procesi traju godinama, a to bi nanijelo više štete nego koristi i Općini i investitoru. Gradnja ne bi započela, a investitor bi još teže pronašao nekoga tk bi se upustio u projekt na zemljištu nad kojim se vodi sudski spor. Smatramo da je dogovor i izvansudsko rješenje najsretnija opcija za sve kako ne bi odbili potencijalne investitore, a isto tako, svjesni smo da se gradnja odgađala tri godine zbog spora koji su s Općinom vodile Hrvatske šume i to upravo zbog prava vlasništva nad tim zemljištem u zoni Bas – pojasnio je Badurina napominjući kako je u međuvremenu uveden i ZOP pa je Općina morala provesti izmjene prostornog plana. Sve što je od dokumentacije ishođeno jesu urbanistički plan i idejno rješenje, ali predstoji još izrada studije utjecaja na okoliš.
– Prije toga nema dozvola i gradnje – kaže Badurina napominjući kako je to sasvim drugačiji problem od onoga s tvrtkama Kovač gradnja i Lijepi otok. Tamo je građevinske dozvole temeljem dostavljene dokumentacije izdao Ured državne uprave Pag, pa ta odluka nema apsolutno nikakve veze s Općinom.
– Mi smo čak i uložili neku žalbu na dozvolu koju je dobila Kovač gradnja, međutim, ured iz Zagreba zaključio je kako je sve uredno i kako naša žalba nema osnove – zaključio je Badurina.


 ZANINOVIĆ ZA RAZGOVOR


Član upravnog vijeća tvrtke investitora Thermae Adriatic Velibor Zaninović najprije je istaknuo kako je rješavanje nastale situacije putem medija autodestruktivno naglasivši kako on osobno nije za to i to ponajprije stoga što to odbija potencijalne investitore koje je u današnje vrijeme pogotovo teško pronaći. U ovom slučaju riječ je zapravo, rekao je, o projektu koji predviđa izgradnju cijelog jednog malog turističkog grada s luksuznim hotelima i svom popratnom infrastrukturom.
– Kako je taj projekt zamišljen kao viša klasa turističke ponude izgradnju treba odraditi u kontinuitetu, a nikako parcijalno jer nitko neće doći u hotel s pet zvjezdica pokraj kojeg je gradilište – rekao je Zaninović dodavši kako su članovima vijeća već nudili razgovor zbog konačnog dogovora na obostranu korist te da ta ponuda s njihove strane i dalje egzistira kao i namjera realizacije projekta koji je odgođen zbog cijelog spleta okolnosti, a ne samo krivnjom investitora kako bi se moglo zaključiti.