Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Odbjegla rodilja pronađena u Karlovcu dok je izrađivala dokumente

08.03.2011. 23:00
Odbjegla rodilja pronađena u Karlovcu dok je izrađivala dokumente


Karlovačka policija pronašla je u srijedu oko 13 sati majku koja je 6. ožujka u zadarskoj bolnici rodila sina, te nakon poroda napustila bolnicu, a dijete ostavila na Odjelu ginekologije. Mlada je majka, upravo kako je njezina svekrva i trvdila, u Karlovcu izrađivala dokumentaciju kako bi mogla dijete preuzeti iz bolnice
Anđelka Velić, 19-godišnja Romkinja koja je sve zadarske nadležne službe u ponedjeljak poslijepodne digla na noge nakon što je svega sat poslije poroda nestala iz rodilišta zadarske bolnice ostavivši tek rođenog sinčića, pronađena je u utorak u Karlovcu.
Naime, kako doznajemo iz PU zadarske, mladu su majku u utorak oko 13 sati pronašli policajci PU karlovačke dok je izrađivala dokumente. Policija je za njom tragala dva dana na svim mjestima na kojima su pretpostavljali da bi mogla biti, a potom su ju prepratili u policijske prostorije na obavijesni razgovor kako bi utvrdili sve okolnosti koje su dovele do ove situacije.
Mlada Romkinja, prema priči njezine svekrve Mande Velić, u romsko je naselje u Zemuniku Donjem stigla svega dva dana prije poroda koji nije očekivala barem još tri mjeseca. Na put se odlučila kako bi bila uz svog dvije godine mlađeg supruga Ivicu, a nije imala zdravstvenu knjižicu niti osobnu iskaznicu. Kako su ju u ponedjeljak uhvatili prijevremeni trudovi, misleći kako je riječ tek o prolaznim bolovima, 19-godišnjakinja se poslužila zdravstvenom knjižicom druge Romkinje iz naselja nakon čega se u pratnji supruga i svekrve uputila se u zadarsku bolnicu. Nakon liječničkog pregleda kojim je utvrđeno da je Anđelka “zrela” za porod upućena je u rađaonu, a svega sat kasnije na svijet je donijela dječačića. U strahu da će morati platiti troškove poroda te da joj bez valjanih dokumenata neće dozvoliti iznijeti sinčića iz bolnice, mlada je majka uz pomoć supruga napustila zadarsku bolnicu i tek rođeno čedo koje su liječnici zbog ipak nešto ranijeg poroda smjestili u inkubator. Kako se osoblju bolnice nije javila niti im je što kazala pri odlasku, vidjevši da je nema, oni su slučaj prijavili policiji. No, njezina je svekrva koja s ostatkom njihove mnogobrojne obitelji kazala kako će se majka po svog Roka vratiti čim prikupi svu potrebnu dokumentaciju naglasivši kako Romi svoju djecu ne ostavljaju.
Policija još uvijek utvrđuje sve okolnosti događaja, no kako neslužbeno doznajemo mlada majka zbog ovog događaja neće snositi nikakve posljedice, a na njezinu ishitrenu reakciju kojom je digla uzbubu, uvelike je utjecalo i postporodno stanje koje kod nekih rodilja zna dovesti i do većih zdravstvenih problema.