Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Očuvali bismo i brodogradilište i radna mjesta

08.03.2012. 23:00
Očuvali bismo i brodogradilište i radna mjesta


Ribarske zadruge Omega 3 i Ribarska sloga skupa okupljaju četrdeset ribarskih brodova. Njihovi vlasnici imaju veliki interes za opstanak Naute Lamjane kako bi tu mogli servisirati svoje brodove


Dugoročno najbolje rješenje za remontno brodogradilište Nauta Lamjana i otok Ugljan jest da imovinu škvera na pomorskom dobru u podkoncesiju dobiju ribarske zadruge Omega 3 i Ribarska sloga, kaže upravitelj Omega 3 zadruge Šime Kosor. Ribari nude nastavak obavljanja djelatnosti, zapošljavanje radnika i kupnju imovine škvera po tržišnoj vrijednosti po odobrenom kreditu, najvjerojatnije HBOR-a.
Podsjetimo, za dobivanje podkoncesije nad imovinom Naute Lamajne u stečaju pristiglo je pet ponuda u kojoj je u javnosti najviše odjekunla ona riječkog brodogradilišta Viktora Lenca. Ribari imaju svoj interes.
– Ribarske zadruge Omega 3 i Ribarska sloga skupa okupljaju četrdeset ribarskih brodova. Njihovi vlasnici imaju veliki interes za opstanak Naute Lamjane kako bi tu mogli servisirati svoje brodove. Sve dalje im povećava troškove goriva i dnevnica. Ako bi propali i drugi domaći škverovi, morali bi ići u Italiju, kaže Kosor i dodaje:
– Mi bismo u Lamjani vršili remont ribarskih brodova i jahti. U Zadarskoj županiji nalazi se pola hrvatske ribarske flote. Znači, moguće je servisirati 100 ribarskih brodova na godinu plus jahte i jedrilice. Svojom aktivnošću ne bismo znatno utjecali na okoliš. Međutim, ako bi došlo veliko brodogradilište, poput Lenca, ono bi moralo proširiti djelatnost, raditi velike brodove, remont platformi. To konkretno znači razvijati tešku industriju koja nije kompaktibilna s otokom i u kojoj ne vjerujem da će biti mjesta za ribarsku i turističku flotu. Lenac je kratkotrajno dobro rješenje, oni mogu odmah iskeširati milijun eura i isplatiti vjerovnike, ali nije dobro gledano na duge staze. Budućnost otoka i zadarskog arhipelaga nije u teškoj industriji već u pametnoj i čistoj servisnoj tehnologiji.
Uz Lenca i zadruge Omega 3 i Ribarska sloga, pisma namjere poslali su Rektor d.o.o. iz Zadra, riječki M-inženjering te Merk & Merka iz Tribunja. Koju od ovih firmi će skupština vjerovnika, u kojoj glavnu riječ ima Erste & Steiermarkische Bank, predložiti Vladi RH bit će poznato u sljedeći utorak u nastavku stečajnog postupka nad Nautom Lamjanom na Trgovačkom sudu u Zadru.
Konačnu odluku imat će Hrvatska vlada čiji predstavnici su u razgovoru sa sindikalcima istaknuli kako je prioritet očuvanje radnih mjesta.


Radnici odlučuju u ponedjeljak




– Sa strane radnika najkonkretniju ponudu dale su ribarske zadruge Omega 3 i Ribarska sloga. Oni su istaknuli da će preuzeuti sve radnike koju su još na Zavodu za zapošljavanje. Imaju dobre želje, ali pitanje je koliko će ih pratiti banke. Ponuda Viktora Lenca je prilično štura, u njoj stoji da bi zaposlili ljude prema proizvodnim potrebama. Međutim, njegovo ime daje određenu garanciju iako su do radnika dospjele informacije kako planiraju zaposliti samo petnaest ljudi. Financijski gledano najpovoljnija je ponuda Rektora, ali mi smo skeptični prema toj firmi koja je osnovana u isto vrijeme kad je nad nama proglašen stečaj, kaže predstavnik radnika u skupštini vjerovnika Naute Lamjane Marin Košta.
Košta dodaje kako će se u ponedjeljak održati skup radnika na kojem će se raspravljati o svim pristiglim ponudama i pojedinačnim glasovanjem izabrati najpovoljnija.