Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Pašalić: Je li krađa glasova bila statutarna?

08.03.2012. 23:00
Pašalić: Je li krađa glasova bila statutarna?


Statut je nedemokratski, pisan je za Sanadera i njegove diktatorske metode vladanja i u njemu se puno toga mora promijeniti, poručuje Pašalić


Kao što je to javno zatražila predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, područni odbor Maksimir poništio je u srijedu navečer izbornu skupštinu u Remetama zato što je na njoj kao počasni gost bio Ivić Pašalić. Kako nam je rekao predsjednik tog područnog odbora Stanko Gačić, nova skupština održat će se do kraja tjedna. A da bi se ovaj put sprječile bilo kakve “neobične situacije”, skupštinu će organizirati i goste pozivati područni odbor, a ne vodstvo temeljnog ogranka Remete koje je zaslužno za Pašalićev dolazak.
Ipak, u slučaju da mu unatoč svemu opet stigne poziv, Pašalić će ga, kaže, prihvatiti.
– Kad su me pozvali iz mojeg ogranka odmah sam im rekao da se nadam da neće zbog mene imati problema. Jedno su fraze, a sasvim nešto drugo stvarnost, HDZ je još daleko od demokracije. Dobro poznajem naš statut, temeljito sam ga iščitao, i znam da u ovom slučaju nije prekršena niti jedna njegova odredba. Ne vjerujem da će me ponovno zvati, ali ako se to dogodi sigurno ću se odazvati, rekao nam je jučer Pašalić, koji je spomenutu skupštinu shvatio kao svojevrsni test što misli članstvo. Nakon što su, tvrdi, reakcije na njegov govor bile “većinom odobravajuće” na licu mjesta je odlučio ispuniti pristupnicu i od utorka se, poručuje, smatra članom HDZ-a. Ne brine ga pritom nimalo činjenica da mu sadašnji statut, kao što je i jučer naglasila Jadranka Kosor, onemogućava povratak u stranku jer ga je iz nje izbacio visoki časni sud.
– Mene je Sanader izbacio iz HDZ-a, a povod je bila press konferencija na kojoj sam 2002. rekao da će stranka dobiti iduće parlamentarne izbore, ali da će to vodstvo svojom politikom bespovratno uništiti ugled HDZ-a. Nakon deset godina pokazalo se da sam bio u pravu. A statut je nedemokratski, pisan je za Sanadera i njegove diktatorske metode vladanja i u njemu se puno toga mora promijeniti. Uostalom, svi predsjednički kandidati izjašnjavaju se u prilog statutarnim promjenama. Međutim, ovima koji sada govore o nestatutarnosti podsjetio bih na niz kršenja statuta u prošlih deset godina. Kao prvo, Sanader je 2002. izabran za predsjednika krađom glasova, pitam je li to bilo statutarno, je li izbor Jadranke Kosor aklamacijom bio statutaran? Je li statutarno bilo kad su namješteni izbori u gradskom odboru u Zagrebu kako bi predsjednik postao gospodin Jandroković? Ovo je HDZ-ovo vodstvo stranku dovelo na optuženičku klupu kao zločinačku organizaciju, je li i to bilo u skladu sa statutom, uzvraća Pašalić na tvrdnje da je njegovo gostovanje u Remetama predstavljalo kršenje statuta i razlog za poništenje izbora.
Predsjednički kandidati unisono su negativnim ocjenili Pašalićev “povratak u HDZ”, ali on za to ne mari jer “vidljivo je da se svi oni međusobno mrze, ali im je zajednički interes učiniti da članstvo ne shvati ozbiljno najave o demokratizaciji HDZ-a”.
– Za boga miloga, ja sam otišao samo na temeljni ogranak, sve se trese, što bi tek bilo da sam došao na izborni sabor? Zašto ih je toliko strah, otkud panika? A moj je plan vrlo jednostavan, želim mobilizirati članstvo, ono kojem je HDZ u srcu, kako bi shvatilo da je to njihova stranka i da preuzmu odgovornost za njezinu budućnost. Osobnih ambicija nemam nikakvih, dovoljno je da budem običan član, poručuje Pašalić koji je uvjeren da HDZ itekako može imati koristi od njega, ali “istinski HDZ koji se bori za ideje, a ne fotelje”.