Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Remetitelj u Remetama?

08.03.2012. 23:00


Velika previranja u HDZ-u dodatno je uzburkalo “uskrsnuće” Ivića Pašalića na izbornoj skupštini stranačkog ogranka u Remetama koji je sudeći prema žurnim reakcijama vodećih HDZ-ovaca i poništenju te skupštine doživljen kao remetitelj ionako poremećenih i napetih unutarstranačkih odnosa.
U HDZ-u vrije pa poziciju treba uhvatiti tko već nije. Prilika je to svim nekadašnjim politički aktivnim i istaknutim HDZ-ovcima da se, unatoč tome što je prošlo puno vremena, pokušaju vratiti stranci jer “prva ljubav zaborava nema”. No, osim njih i kandidati za predsjednika stranke ističu da HDZ istinski vole. A tko bi pravedno izmjerio tu neizmjernu ljubav?!
Više kandidata za čelnu stranačku poziciju dovelo je do toga da se istaknuti HDZ-ovci međusobno “bockaju” što u bazi nenaviknutoj na takvu situaciju stvara dodatno nezadovoljstvo koje tinja još od gubitka izbora.
Zbunjenost baze postaje još veća kada se tome doda i zapaljivi Pašalićev govor u kojem se obrušava na „foteljaše” i ističe da je on taj kojemu je HDZ u srcu i duši iako nije bio njegov član. Jasno da Pašalić na tu skupštinu nije banuo neplanski i bez cilja i upravo je to ono što je nervozno vodstvo dignulo na noge i potaknulo na pozivanje na stranački Visoki časni sud mimo kojeg izbačeni Pašalić ne može natrag u voljenu stranku.
Dok je njemu, kako reče, HDZ u srcu, čini se da on HDZ-u nije, pa se iako bi želio, preko uobičajene procedure neće munjevitim putem pretvoriti u slavnog povratnika.
Reakcije Jadranke Kosor, Darka Milinovića, Domagoja Miloševića, Tomislava Karamarka, Gordana Jandrokovića…, čitane između redaka, otkrivaju da Pašalića još uvijek smatraju sposobnim „igračem”. No za čiju momčad, pita se uznemirena stranačka baza koja zasigurno nije zadovoljna prepucavanjem svojih najistaknutijih ljudi.
Kako se unutarstranački izbori budu približavali napetosti će biti i više, a time i nespretnih izjava, optuživanja, predbacivanja i kandidati za predsjednika najveće oporbene stranke na trenutke će zaboravljati da pripadaju istoj stranci i da joj nepromišljenim podmetanjem nogu jedni drugima, samo štete iako je u najtežoj situaciji od svoga osnutka.
Tako se i aktualna predsjednica Jadranka Kosor našla na meti splitske HDZ-ovke Sanje Bilač koja je u otvorenom pismu poziva da odstupi jer se ponaša boljševički. No, iz svega negativnog što HDZ-ovci sami sebi čine, događa se ponešto i pozitivnoga jer se ovakva otvorena pisma donedavno nisu mogla ni zamisliti kamoli napisati i “otvoriti”.
Demokratizacija stranke, reče Milinović, nezaustavljiva je i ona će se nastaviti, a to bi bilo na dobrobit ukupne političke scene.
I taman kad su kandidati za čelno mjesto stranke počeli definirati borbenu strategiju za unutarstranačke izbore, visoke HDZ-ovce uznemirila je pojava Pašalića koji zasigurno ne radi nepromišljeno jer je o povratku u HDZ imao vremena godinama razmišljati.
Zar je Pašalićev istup u Remetama bio samo kratkotrajni remetilački proplamsaj neuzvraćene ljubavi prema HDZ-u?!