Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Hrvatskoj su smišljeno napadnute sve naše vrijednosti: vjera, prošlost i kultura!

Autor: Siniša Klarica

08.03.2013. 23:00
U Hrvatskoj su smišljeno napadnute sve naše vrijednosti: vjera, prošlost i kultura!

Foto: Vedran SITNICA



Mi vjernici od ateista ne tražimo da žive život kakav mi živimo, ali ćemo se boriti protiv nametanja odgoja suprotnog našem svjetonazoru, kaže Tomac


“Vjera i politika” naslov je predavanja koje je preksinoć na Zadarskom sveučilištu održao jedan od najpoznatijih hrvatskih političara i obraćenika prof. dr. Zdravko Tomac. Predavanje je Sveučilište u Zadru organiziralo u suradnji sa Zadarskom nadbiskupijom. Tomac je u svom predavanju pokušao odgovoriti na dva aktualna pitanja: ima li vjera mjesto u politici i kuda nas vodi pretjerana sekularizacija.
– Nalazimo se u velikoj društvenoj krizi, jer aktualna vlast želi zakonom i prinudom nametnuti svjetonazor koji je u suprotnosti sa svjetonazorom katolika i Crkve o tome što je život. Mi vjernici od ateista ne tražimo da žive život kakav mi živimo, ali ćemo se boriti protiv nametanja odgoja suprotnog našem svjetonazoru, rekao je Zdravko Tomac.
Najgore je za Tomca što aktualna vlast odbija dijalog. Tomac se u ove dane pred konklave, dotaknuo naslijeđa posljednih dvojice papa, Benedikta XVI. i Ivana Pavla II. Obojica su od vjernika zatražili da ne bace koplje u trnje i da se ne dopusti zatvaranje Crkve u sakristiju. Tomac polemizira o dvjema kulturama. Kulturi života, koju zastupaju katolici i kulturi smrti, koju zastupa ateistička ideologija koja zastupa tezu da je čovjek samo biološko i prolazno biće, tretirano najviše kao materijalno biće.
– Taj sukob je i puno širi. Odvija se između načela ljubavi i načela požude. Tu se stvara sustav nevrijednosti u kojem je smisao u trošenju, relativizaciji, stvaranju materijalnih dobara, strasti. Ako u tome izostaje deset Božjih zapovjedi, nema kriterija dobra i zla, pa je tad sve dopušteno. Zaključak je da je moralna kriza uzrok svih kriza, dodao je Tomac.