Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U pitanje je došlo 30 tisuća obrta!

Autor: Siniša Klarica

08.03.2013. 23:00
U pitanje je došlo 30 tisuća obrta!

Foto: Marin GOSPIĆ



Ranogajec tvrdi da je u pitanje došlo 30.000 obrta koji, npr. od 400.000 kn ukupne vrijednosti posla i ispostavljenog računa za naplatu, državi odmah, bez obzira je li račuun plaćen ili ne, moraju uplatiti 100.000 kn


U Zadru je održan 6. susret prijevoznika Hrvatske obrtničke komore. Bila je to prilika za iskazivanje cijelog niza nezadovoljstava odnosom države prema obrtnicima. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec obrušio se na najavu ministra finacija Slavka Linića o plaćanju PDV prema fakturiranoj realizaciji. Što više, rekli su da u ovom trenutku resorni ministar obrtništva Gordan Maras mora stati uz obrtnike jer se udara na srž obrtništva. Naime, u EU plaćanje PDV u obrtništvu ovisi o naplati. Time je kaže Ranogajec, u pitanje došlo 30.000 obrta koji, npr. od 400.000 kn ukupne vrijednosti posla i ispostavljenog računa za naplatu, državi odmah, bez obzira je li račuun plaćen ili ne, moraju uplatiti 100.000 kn.
– To je čisto guranje u lihvarski odnos i dugovanja. Kad su odabirali način poslovanja, obrtnici su otvarali svoje obrte gdje jamče svojom osobnom imovinom upravo zbog načina plaćanja PDV-a od 12, 25 i 40 posto. Sad nas se tretira kao trgovačka društva, rekao je između ostalog Ranogajec.
S njime su se složili i svi nazočni na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u hotelu Kolovare, a predsjednik ceha prijevoznika je prezentirao zaključke susreta. U njima se traži ukidanje periodičkih tehničkih pregleda u skladu s provedenim promjenama u zemljama. Od države se traže da omogući kratkotrajna povremena zapošljavanja vozača u skladu s potrebama posla jer sadašnjim zakonskom regulativom ovo nije najpraktičnije riješeno.
– Tražimo da svi vozači u javnom cestovnom prijevozu tereta i putnika moraju imati odgovarajuću stručnu spremu tj. srednja stručna sprema u zanimanju vozač, odnosno početnu kvalifikaciju. Isto tražimo za vozače kod prijevoza za vlastite potrebe koji upravljaju vozilima iznad 3.5 tona najveće dopuštene mase i autobusima, rekao je na početku predsjednik ceha prijevoznika Vladimir Čelišćak.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU