Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Suzana Šešo postala sinonim borbe za prava trgovkinja

08.03.2017. 23:00
Suzana Šešo postala sinonim borbe za prava trgovkinja


Noseći pokvarenu trgovačku vagu i transparente s natpisima “Radnice ne smiju biti gladne”, “Mala zemlja za veliki mobbing”, “Bolje grob nego rob”, “Cvijeće nahraniti gladna usta neće” članovi Novog sindikata, Sindikata trgovaca, Tehnos – Strukovnog sindikata radnika HEP-a s inicijatoricom prosvjeda Marjanom Botić iz Akcije mladih prošetali su jučer prijepodne zadarskim ulicama i trgovima kako bi upozorili na težak položaj trgovkinja u gotovo svim trgovačkim lancima.
Kolona prosvjednika prvo je na nekoliko minuta zastala ispred zgrade suda u Ulici Borelli simbolično iskazujući nezadovoljstvo radom sudaca, a potom su se zaustavili na glavnom zadarskom trgu gdje su svim ženama uputili čestitku povodom Međunarodnog dana žena, a onda iznijeli i razloge zbog kojih su izišli na ulicu. 
– Neizmjerno me veseli ovaj današnji snažni prosvjed u Zadru zbog nepravdi koje se rade na dnevnoj bazi trgovkinjama u svim trgovačkim centrima, uz časne iznimke koje provode humaniju radnu politiku prema svojim zaposlenicama. Ovaj prosvjed je nastao povodom izvanrednog otkaza Zadranki Suzani Šešo u Interšparu. Ona je zbog pojedene dvije fete salame, da bi mogla nastaviti raditi, dobila izvanredni otkaz koji je, da tragedija bude veća, potvrđen sudskom presudom dok svakodnevno svjedočimo milijunskim pronevjerama i krađama. Time vrijeđaju naš intelekt i naše humano gledanje na ovo društvo, a onda nam tumače da je to zakon, da se treba poštivati presumpcija nevinosti i slične stvari, rekla je Botić dodajući kako je slučaj Suzane Šešo primjer koji pokazuje da onaj tko nije politički zaštićen mora proći kalvariju da bi dokazao osnovno pravo da bude čovjek, da radi i da za taj posao bude dostojno plaćen.
Suzana Šešo poručila je svim radnicima da se bore za svoja prava i učlane u sindikat kako bi dobili besplatnu pravnu pomoć. Na pitanja novinara kako preživljava, odgovorila je kako ju hrane roditelji s kojima i živi, a spomenula je i kako imaju 2.500 kuna mjesečno.