Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svetica čije je zvanje bilo ljubav i život svima

08.03.2017. 23:00
Svetica čije je zvanje bilo ljubav i život svima


 Jučer je u crkvi Gospe od Zdravlja u Zadru postavljena putujuća izložba fotografija “Majka Terezija: život, duhovnost i poruka”. Autor fotografija je Zvonimir Atletić, fotograf koji je svojim radom pratio Majku Tereziju u njenom poslanju. Ta slikovna biografija iznimne redovnice i dobrotvorke prati život Majke Terezije, njeno djetinjstvo i odrastanje u Makedoniji, osnivanje nove redovničke zajednice, primanje Nobelove nagrade i njeno služenje najsiromašnijima. O Majci Terezi govorio je njen prijatelj dr. don Lush Gjergji. Kosovski svećenik je neposredno prije izložbe održao izlaganje svećenicima na rekolekciji u zadarskom sjemeništu “Zmajević” na temu: “Sv. Majka Terezija – živo evanđelje milosrđa”.
– Ima mnogo toga što još nije poznato i procijenjeno u životu Majke Terezije. Najprije je tu njena univerzalnost misije. Majka Terezija nikad nije dijelila Boga od čovjeka i čovjeka od Boga. Njeno zvanje bilo je ljubav i život svima. Osnovala je Misionarke ljubavi i mnoge druge redove, kako ženske tako i muške. No u svemu ju je vodila jedna želja, da čovjek ne bude isključen i da ne živi u patnji, nego u miru i ljubavi. Sve njene ustanove su za Boga i za čovjeka, a to je apsolutna novost u čovječanstvu i kršćanstvu. Nikad nije dijelila ljude ni po boji, ni po rasi, ni po religiji, rekao je don Lush Gjergji.
Prije nego što je otvorio izložbu, zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je da je Majka Terezija najpoznatija žena 20. stoljeća.
– Ono što je najbitnije u njoj bilo je utjelovljenje akcije i kontemplacije. Dakle, djelovanje i molitvena dimenzija. Postala je upamćena ne samo kao simbol dobrotvornosti koje je bila njena usputna djelatnost, nego kao svjedok onoga koga iznad svega voli. Radi Krista za kojeg je uvijek govorila da ju je spasio i kojeg je zavoljela. Sve ovo što činim, zbog njega činim, kazivala je Majka Terezija, rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Izložbu se može razgledati svakog dana od 8. ožujka do 16. travnja od 8.30 do 19 sati.