Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prenđa: Trebamo čini više

Autor: Marija Ćurko

08.04.2009. 22:00
Prenđa: Trebamo čini više

Foto: Sebastian Govorčin



Nama povjereni narod, kako reče nedavno jedan između vas, osjeća se ponekad zapuštenim s raznih strana. Znajmo čuti taj vapaj. Može li se nama spočitavati udio u toj zapuštenosti? Trebamo li više činiti po darovanoj trostrukoj zadaći, navjestitelja, posvetitelja i pastira? Nema nikakve sumnje da trebamo, istaknuo je nadbiskup


Misu posvete ulja u katedrali Sv. Stošije u Zadru na Veliki četvrtak predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa te posvetio sveta ulja koja se upotrebljavaju u slavljenju sakramenata. Na misi su sudjelovali svi svećenici koji djeluju u nadbiskupiji i tom prigodom obnovili svoja svećenička obećanja. Također su nazočili vjeroučitelji djelatni u školi i u župnoj katehezi, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća te suradnici u župi.
Nadbiskup Prenđa u svojoj je propovijedi potaknuo svećenike na rast u vjernosti Crkvi i brizi za povjereni narod kako bi ispunili svoju zadaću navjestitelja, posvetitelja i pastira.
– Svećenici su povezani s Isusom, njemu suobličeni, odricanjem samih sebe, vjerni obećanjima svete službe. Pozvani su biti vjerni djelitelji Božjih otajstava po svetoj euharistiji i drugim liturgijskim činima, vjerno vršeći svetu službu naučavanja slijedeći Krista, bez želje za dobitkom, vođeni jedino revnošću za duše. Vjernici su potaknuti na molitvu za svoje prezbitere da Bog obilno izlije na njih svoja dobra kako bi kao vjerni službenici Krista vodili narod k Bogu, izvoru spasenja.
 – Nama povjereni narod, kako reče nedavno jedan između vas, osjeća se ponekad zapuštenim s raznih strana. Znajmo čuti taj vapaj. Može li se nama spočitavati udio u toj zapuštenosti? Trebamo li više činiti po darovanoj trostrukoj zadaći, navjestitelja, posvetitelja i pastira? Nema nikakve sumnje da trebamo. To će se događati samo ako Kristovim svećeničkim srcem gledamo na svjesnu i nesvjesnu želju tog čovjeka da “vidi Krista”. Da bismo mogli biti osjetljivi na tolike potrebe ljudi oko nas, onih koji nam dolaze u crkvu i onih koji se drže daleko od Crkve kojih je sve više, potrebno nam je ostvarivati lik svećenika Drugog vatikanskog sabora, tumačena u svjetlu cijele tradicije Crkve. Papa Benedikt XVI. je u spomenutoj prigodi rekao ovo na tu temu: “Čini nam se hitnim vratiti svijest koja svećenike ohrabruje (potiče) da budu nazočni, identificirani i prepoznatljivi po prosuđivanju stvari očima vjere, po osobnim krepostima…, uvijek sa srcem poslanja Crkve, navodi mons. Prenđa.
– Da bismo mogli odgovoriti na povjerenje našega Učitelja i Gospodina i na potrebe naših vjernika potrebno je dublje zajedništvo u prvom redu u prezbiteriju, a zatim i s vernicima. To zajedništvo je zahtjevno i traži neprestane napore evanđeoske otvorenosti, istinoljubivosti, poniznosti i poslušnosti, a iznad svega sposobnost praštanja, naglašava poglavar zadarske Crkve citirajući zatim himan ljubavi apostola Pavla iz poslanice Korinćanima o ljubavi koja treba prožimati cjelokupno svećeničko poslanje. Mons. Prenđa je potaknuo i na razumijevanje božanske logike djelotvornog poslanja u Crkvi te na razvijanje svijesti o božanskoj istinitosti Kristovih riječi: “Bez mene ne možete učiniti ništa” (Iv 15,5), jer samo s Božjim Duhom može se praštati i ljubiti. Misom Večere Gospodnje na spomen ustanovljenja svete euharistije i svećeništva koju je sinoć u zadarskoj prvostolnici predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa započelo je sveto Vazmeno trodnevlje. Nadbiskup je tijekom mise oprao noge dvanaestorici predstavnika mladih iz gradskih župa. Sveto Otajstvo je nakon euharistije preneseno u “Božji grob” gdje se puk okupio u molitvi i klanjanju uz pjevanje “Gospinog plača”.