Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Glavičić ostavio veliko naslijeđe

Autor: Ante Rogić

08.04.2010. 22:00
Glavičić ostavio veliko naslijeđe

Foto: Vedran SITNICA



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana komemoracija za akademika Branimira Glavičića, professora emeritusa Sveučilišta u Zadru. O životu i djelu akademika Glavičića govorili su prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, doc. dr. sc. Milenko Lončar, pročelnik Odjela za klasičnu filologiju, prof. dr. sc. Josip Lisac i doc. dr. sc. Tomislav Skračić. Stihove u prijevodu pokojnog akademika Branimira Glavičića kazivala je studentica Sanja Božović.
Rektor Sveučilišta dr. sc. Ante Uglešić govorio je o Glavičićevu životu i djelu, istaknuvši njegovu važnost za Sveučilište u Zadru.
U ime Odjela za klasičnu filologiju od akademika Glavičića oprostio se dr. sc. Milenko Lončar. Istaknuo je kako stranice koje je Glavičić ostavio iza sebe nisu samo količina već prvorazredna kvaliteta. “Primio je mnoštvo talenata, ali ih je višestruko oplodio”, kazao je Lončar, te istaknuo kako je Glavičićeva omiljena tema bio stih, a za sobom nije ostavio nasljednika.
– U jednom od posljednjih susreta pokazao je ozbiljnost. Što je mislio, to je i govorio. Kad je nekom poklonio povjerenje, to je bilo do kraja, kazao je Lončar. Napomenuo je kako su na jučerašnjoj komemoraciji bila prisutna sva trojica predstavljača sa svih posljednjih predstavljanja knjiga, te ima osjećaj kao da sudjeluje na još jednom predstavljanju Glavičićeve knjige.
– Danas se ta knjiga zove knjiga njegova života, kazao je Lončar.
Dr. sc. Josip Lisac istaknuo je kako su na početku Filozofskog fakulteta u Zadru na njemu, među ostalim, djelovali Miroslav Kravar, Žarko Muljačić, Dalibor Brozović, Ivor Petricioli, Mate Suić…, te je za Glavičića to bila poticajna okolina.
– Sve je postigao živeći u Zadru, ne žaleći se na mali grad, a dao mu je mnogo, kazao je Lisac istaknuvši kako je u trenucima odmora volio uživati u mediteranskim blagodatima. Napomenuo je kako je Glavičić sudjelovao u stvaranju sveučilišnog života, te je u znanosti bio temeljit.
– Kao umjetniku i znanstveniku hrvatski narod mu neće moći nikako dovoljno zahvaliti, kazao je Lisac.
Kao svjedok prvih dana akademika Glavičića na Filozofskom fakultetu u Zadru jučer je o njegovu liku i djelu govorio dr. sc. Tomislav Skračić. Istaknuo je njegovu strogost i dosljednost.