Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uvesti red na sceni kulturno-umjetničkih društava

Autor: Valentina Mlađen

08.04.2010. 22:00
Uvesti red na sceni kulturno-umjetničkih društava

Foto: Sebastian GOVORČIN



Iako su se smotre folklora organizirale i do sada, organizacijom županijske smotre u sustavu Hrvatskog sabora kulture Kudove koje nastupe na smotri ocjenjivat će stručnjaci, te će se tako konačno uvesti reda pri nastupima Kudova na natjecanjima na višim rangovima


U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru održana je 4. Sjednica skupštine ZAKUD-a (Zajednica Kulturno umjetničkih društava Zadarske županije). Sjednicu su vodili predsjednik ZAKUD-a Eugen Novaković te tajnik Dragan Brzoja.
Na dnevnom redu sjednice skupštine našle su se četiri točke: upoznavanje s pravilinikom o održavanju županijskih smotri folklora (u sustavu Hrvatskog sabora kulture), održavanje prve županijske smotre folklora za 2010. godinu, održavanje folklornih manifestacija i ZAMP te razno.
Iako su se smotre folklora organizirale i do sada, organizacijom županijske smotre u sustavu Hrvatskog sabora kulture Kudove koje nastupe na smotri ocjenjivat će stručnjaci, te će se tako konačno uvesti reda pri nastupima Kudova na natjecanjima na višim rangovima. Predstavnici Kudova Zadarske županije koji su se odazvali na sjednicu upoznati su s novim pravilnikom održavanja županijskih smotri u sustavu HSK te su se složili kako će se i Zadarska županija odazvati ovakvom načinu rada i 2010. organizirati svoju prvu takvu smotru, o čemu se raspravljalo i u drugoj točki dnevnog reda.
Na županijskoj smotri koju će ZAKUD organzirati ove godine imaju pravo sudjelovati samo članovi ZAKUD-a ili Kudovi koji su samostalno pod HSK-om. Pravo sudjelovanja na županijskoj smotri ostvarit će najuspješniji ansambli sa regionalnih i županijskih smotri po gradovima i mjestima Zadarske županije koje su se i do sada održavale svake godine. Kud koji osvoji prvo mjesto na županijskoj smotri u organizaciji ZAKUD-a po stručnom sudu prosudbene komisije ide na državnu smotru folklora.
Prema dogovoru Kudova, kako ne bi samo jedan Kud, najbolji, obilazio sve važnije smotre u državi ostali po redu rangirani Kudovi imat će priliku odlaziti na druge smotre poput one u Đakovu ili Metkoviću.
Druga točka dnevnog reda nadovezala se na prvu, a raspravljalo se o mjestu organizacije smotre kao i o troškovima za nju. To pitanje izazvalo je poprilične rasprave među okupljenima. Do sada je ponudu organizacije s pokrivanjem troškova ponudio Vir, ali članovi ZAKUD-a uglavnom su tražili da se smotra organizira u Zadru, ne mogavši se složiti s mjestom organizacije. Ipak najveći problem ostaje financiranje organizacije tako velikoga događaja. Iako se ZAKUD obratio na vrata Zadarske županije, do sada im odande nije stigao nikakav odgovor. Problem mjesta organiziranja smotre kao i ponovnog obraćanja županiji za potporu odgođen je za druge sjednice, budući da se za mjesec dana bira novo predsjedništvo i ostala tijela ZAKUD-a kao i primanje novih članova.
– Mi smo se javili u županiju i oni znaju za nas, no u pet godina moga mandata nisu nas nijednom pozvali iako smo se mi više puta nudili, kao i sada u organizaciji Dana županije mi smo se ponudili za program, ali za nas, u njemu, nema mjesta. Odnos prema pitanju Kudova je ispolitiziran i nedostaje ozbiljnosti pristupa po tom pitanju, rekao je predsjednik ZAKUD-a Eugen Novaković.
Aluzija je to na postojanje dvije zajednice Kudova kao i njihova neorgaiziranost i neujedinjenost u Zadarskoj županiji iako je samo ZAKUD priznat od strane HSK-a. Iz tog razloga ZAKUD poziva sve folklorne skupine Zadarske županije da se odazovu na sudjelovanje u idućoj izbornoj skupštini ZAKUD-a gdje će moći birati ili biti izabrani u nova upravna tijela ako se odluče pridružiti ZAKUD-u. Organizacijom ovakvog događaja promaknulo bi se folklorne skupine na jednu višu razinu sa dozom stručnosti te unijelo reda u sadašnju situaciju. Na taj način na smotre na većoj razini od regionalnih i županijskih odlazit će Kudovi koji su to zaslužili svojim trudom i radom po ocjeni stručnjaka, a ne po privatnoj liniji, kako je to do sada bio običaj.


 PRVA SMOTRA 1. KOLOVOZA




 Prva županijska smotra u Zadarskoj županiji u sustavu HSK-a organizirat će se oko 1. kolovoza, a mjesto održavanja ostat će upitno dok se Kudovi međusobno ne dogovore ili dok županija ne odluči ponuditi financijsku pomoć u organizaciji jednog tako važnog događaja za kulturu i turizam Zadarske županije.


 POD BUDNIM OKOM ZAMP-a


 Pod trećom točkom tajnik ZAKUD-a upoznao je predstavnike Kudova sa ZAMP-om (Zaštita autorskih muzičkih prava) te sa zakonikom prema kojemu se svaka javna priredba mora prijaviti ZAMP-u kako bi se zaštitila autorska prava. Za održavanje priredbi postoji i ZAMP-ov cjenik po kojemu će se plaćati samo ako se u nastupu koriste pjesme sa zaštićenim autorskim pravima. Ipak unatoč tome svaka će se priredba morati prijaviti.