Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Hotelu Vicko priznanje “Prijatelj okoliša”

08.04.2011. 22:00
Hotelu Vicko priznanje “Prijatelj okoliša”


Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor danas je na svečanosti u hotelu Amfora u Hvaru dodijelila priznanja “Prijatelj okoliša” za 10 hotela i pet kampova, te je tom prilikom pozvala turističke djelatnike da koriste sredstva europskih fondova za zaštitu okoliša.
Priznanje “Prijatelj okoliša” dodjeljuje Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva za usluge smještaja davateljima usluga u hotelima i kampovima.
“Ulaskom u Europsku uniju pružit će nam se dodatne mogućnosti i za zaštitu okoliša, prirode i najljepšeg mora na svijetu”, rekla je Kosor pozvavši turističke djelatnike na što veći angažman kako bi koristili sredstva europskih fondova namjenjenih zaštiti okoliša. Naglasila je da će se skorašnjim ulaskom Hrvatske u EU “širiti prostor za razvoj turizma kao iznimno važne industrijske grane koju nismo do kraja iskoristili”.
“Ulaskom u EU postat ćemo jedna od najreprezentativnijih destinacija”, ocijenila je hrvatska premijerka.
Današnja dodjela priznanja “Prtijatelj okoliša” je iznimno važan poticaj svima onima koji će u ovoj 2011. nastojati da to bude “najbolja od najboljih turističkih sezona”, rekla je Kosor dodavši da su ta priznanja poticaj i za sve druge da doprinesu dodatnom ojačavanju hrvatskog turizma.
Zauzevši se za očuvanje čistog mora, okoliša, te uređene gradove i županije na svjetskoj razini, premijerka Kosor je istaknula da je to brend koji već u ovoj 2011. ali i idućih godina treba biti prepoznat kao iznimno značajan hrvatski brend.
Premijerka je ocijenila kako je u stvaranju prostornih planova uređenja učinjen “velik iskorak” jer sada 556 gradova i općina diljem Hrvatske ima takve planove, a 2004. godine imalo ih je samo 113 gradova i općina.
Znak zaštite okoliša “Prijatelj okoliša” dobilo je 10 hotela i pet kampova u vlasništvu 11 tvrtki u RH. To su hoteli Valamar Riviera Hotel & Residence (Riviera Poreč d.d.)-Poreč; Sol Garden Istra (Istraturist d.o.o.)-Umag; Istra (Maistra d.d.)-Rovinj; Villa dvor (Hotel Vila dvor)-Omiš; Vicko (Hotel Vicko commerce d.o.o.)-Starigrad; Amfora (Sunčani Hvar d.d.) -Hvar; Valamar Lacroma Dubrovnik (Dubrovnik-Babin kuk d.d.)-Dubrovnik; Maestral (Laguna Novigrad d.d.) – Novigrad, Borovik (Hotel Borovik d.o.o.) -Tisno, Villa Andrea (Šutić ugostiteljstvo d.o.o.) – Tučepi. Nagrađeni kampovi su: Polari (Maistra d.d.)-Umag, Mareda (laguna Novigrad d.d.)-Novigrad, Park Umag (Istraturist d.o.o.)-Umag, Solaris (Riviera Poreč d.d.), Vira Hvar (MZ Adria obrt za kampove).
Na svečanosti dodjele priznanja “Prijatelj okoliša” nazočili su i ministri zaštite okoliša i gospodarstva Branko Bačić i Đuro Popijač.