Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uskrs proslavljen diljem Zadarske županije (Fotogalerija)

08.04.2012. 22:00
Uskrs proslavljen diljem Zadarske županije (Fotogalerija)


Svima nam je potrebno ‘obraćenje’, praštanje i pomirenje. Već danas pregazite svoj ponos i pružite ruku, čestitajte Uskrs i onima s kojima niste u dobrim odnosima, nadahnutim riječima poticao je don Zdenko u Zemuniku Donjem
Najbrojnija procesija za Veliki petak u Zadarskoj nadbiskupiji i šire  zasigurno je procesija s križem u Bibinjama. Gotovo cijelo selo koje broji  preko četiri tisuće žitelja, bilo je na veličanstvenoj noćnoj procesiji uz  pjevanje prijekora “Puče moj, što učinih tebi…” Procesijska povorka  predvođena župnikom don Radom Pinčićem, ministrantima, župnim  zborom i Brankom Vuicom Vujom s čegrtaljkom, krenula je od crkve Velike  Gospe te se spustila do Starog sela i stare crkve Sv. Roka, gdje je uz plamen  vatre, završila zadnja postaja procesije, drevnog običaja u Bibinjama.
U potpunom mraku s ugašenom vanjskom rasvjetom dvadesetak  bibinjskih mladića i muževa zapalilo je oko 1.500 hrpica ili buća, odnosno  mješavine pepela, piljevine i dizela, postavljenih uz cijeli put procesije. Uz  gotovo stopostotno sudjelovanje mladih Bibinja najdojmljivije je bilo uz  šetnicu uvale Jaz. Spektakularni prizor, stotine svjetlećih buća a u sredini  uvale veliki osvijetljeni, plamteći križ. Tradicija je to koju mještani prenose s  koljena na koljeno. Slično je i s pripremom užine nakon blagoslova “turte” ili  blagoslovnice u rano uskrsno jutro.


Unatoč tmurnim oblacima i kiši svečanim liturgijama u crkvama diljem Zadarske županije vjernici su u nedjelju slavili Uskrs – svjedočanstvo Isusove pobjede nad smrću i grijehom.
Blagdansko jutro počelo je blagoslovom jela na ranim jutarnjim misama. U sukošanskoj crkvi sv. Kasijana župnik don Tomislav Sikirić, istaknuo je važnost posvete hrane kojom obnavljamo snagu – za tijelo i dušu, ali i za nov život u kojemu trebamo, poput apostola svojega vremena, ići Kristovim putem, a to je hod prema životu.
– Uskrs je blagdan nade, svjetla i vjere da ovaj život na zemlji samo po Kristovoj muci i uskrsnuću ima smisao, razlog i vrijednost, poručio je don Tomislav dodavši da treba širom otvoriti vrata uskrslom koji dolazi među nas, koji u naša srca ulijeva snagu uskrsnuća što je neizmjerna snaga ljubavi, razumijevanja i mira.
Uskrsno sveto Trodnevlje mnogima je u Zadarskoj županiji donijelo Božju ljubav i mir, pomirenje s Bogom i ljudima, učvrstilo vjeru u uskrsnuće.
U većini crkava se za svečanu uskrsnu misu tražilo mjesto više. Već je Cvjetnica nagovijestila veliki odaziv vjernika na slavlje svetog Trodnevlja. Križni put, mnoštvo vjerničkog puka na noćnim procesijama po trgovima, ulicama i oko crkava sami po sebi su snažna poruka i doživljaj. Bogatstvo obreda Velike subote i snažna uskrsna poruka ne može ostaviti ravnodušnima ljude izmučene beznađem i lažnim vrijednostima.
Uskrs je u Kristu ostvarena i svim ljudima darovana mogućnost pobjede, pobjede dobra nad zlom, pobjede života nad smrću – pobjede ljubavi nad mržnjom.
– Uskrs nije običaj – već događaj! Ne bilo kakav događaj, poručio je zemunički župnik don Zdenko Dundović. Uskrs je blagdan života, događaj ljubavi i pomirenja s Bogom, jednih s drugima i sa sobom, veće osjetljivosti ljudi jednih za druge!
– Svima nam je potrebno ‘obraćenje’, praštanje i pomirenje. Već danas pregazite svoj ponos i pružite ruku, čestitajte Uskrs i onima s kojima niste u dobrim odnosima, nadahnutim riječima poticao je don Zdenko u Zemuniku Donjem, u crkvi Kraljice Mira – kraljice Hrvata. 
Vrijeme Uskrsa je i vrijeme bogatih stolova, domaćih jela i slastica, ali i slavlja u krugu obitelji. Domaće delicije poput janjetine, kuhane šunke, uskrsne pogače i uskrsnih jaja te mlade kapulice i crnog vina, tek su dio onoga što žitelji ovog kraja znaju pripremiti.