Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bez korijena smo samo suhi list

Autor: Velimir Brkić

08.04.2013. 22:00
Bez korijena smo samo suhi list

Foto: Velimir BRKIĆ



Mi korijene imamo, čvrste i snažne jer su godinama rasli na moru, obali, poljima i kamenu. Malom narodu se nameću običaji velikih naroda zato moramo vjerno čuvati izvorne narodne tradicije i kulture kroz igru, pjesmu i skupljanje narodne nošnje, poručio je etnolog Marijan


Zajednica Kulturno-umjetničkih udruga Zadarske županije (ZAKUD), pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture održala je tribinu pod nazivom „Tradicijska kultura u Zadarskoj županiji”.
Predavač na tribini u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar bio je profesor etnolog Livio Marijan.
– Hrvatske narodne nošnje predstavljaju dio kulturne baštine hrvatskog naroda. Narodne nošnje i folklor su neodvojivo povezani s načinom života te reflektiraju društvene i kulturne posebnosti pojedinih zemljopisnih područja i podneblja gdje se živi, kazao je Marijan.
Pluralizam i bogatstvo raznolikosti hrvatske glazbene baštine – od najstarijih, gotovo arhetipskih vremena pa sve do ovovjeke umjetničke glazbe – rijetki su u svijetu.
– Nama je to osobito dragocjeno i čvrsto sam uvjeren da ne smijemo zanemariti, a kamoli se odreći ijednoga sloja tog našeg naslijeđa. Odricanje bi značilo nepoštovanje predaka, a ono nam ne bi bilo oprošteno od potomaka, poručio je Marijan dok je putem videoprezentacije pokazivao i objašnjavao rane izvorne dijelove narodne nošnje i tradicijskih običaja.
Običaje i predstavljena tradicijska kultura priobalja i otočja Zadarske županije tumačili su predstavnici KUD-ova Sv. Mihovil Poljana, Sv. Ante Lukoran, Kukljica, Božava, Sv. Luka Ždrelac, Nevijana Neviđane, Bokolje Dobropoljana, Maslina Turanj, Vila Velebita Jasenice, Nadin, Debeljak, Privlaka i Silba.