Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Masakr u Šumadiji počinio sudionik rata u Slavoniji 1991.

Autor: Hina (H)

08.04.2013. 22:00
Masakr u Šumadiji počinio sudionik rata u Slavoniji 1991.

Foto: FAH



Ljubiša Bogdanović hicima iz pištolja ubio je 13 osoba – svog sina i još petoricu muškaraca, šest žena i dvogodišnjeg dječaka, a pucao je i u svoju suprugu i pokušao samoubojstvo


Sudionik rata u Slavoniji 1991. godine Ljubiša Bogdanović u utorak rano ujutro ubio je u selu Velika Ivanča u Šumadiji, hicima iz pištolja 13 osoba – svog sina i još petoricu muškaraca, šest žena i dvogodišnjeg dječaka, a pucao je i u svoju suprugu i pokušao samoubojstvo, izjavio je ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović.
Nije imao dosje
U izjavi za tv Studio B Veljović je, izravno s mjesta zločina, rekao da Bogdanović (60) nije imao policijski dosje, liječnici su neslužbeno naveli da nije bio psihički bolesnik, a mještani ubojicu opisuju kao mirnog čovjeka i dobrog susjeda.
“U pitanju je ukupno pet kuća, svi su rodbina i susjedi. Ne zna se ni motiv, ništa. Ne možemo trenutno ni sa kim ni razgovarati jer je pet kuća skoro zatvoreno”, kazao je ravnatelj srbijanske policije. On je istaknuo da policija “nikad nije imala posla” s Bogdanovićem niti je imao dosje, a da je policijska ophodnja, koja je prva stigla na mjesto zločina, vjerojatno spriječila još veći masakr.
“Sva ubojstva su počinjena pištoljem CZ 99. Ne zna se motiv. Znamo samo da je sudjelovao na ratištu u Slavoniji 1991. godine”, rekao je Veljović u izravnom uključenju s mjesta zločina.
Masakr je, prema dosadašnjim saznanjima, počinjen između 4,30 i pet sati, kad je Bogdanović prvo ubio sina, pucao u suprugu, a potom krenuo od kuće do kuće, pucajući u svoje susjede i rođake, a zatim se pokušao ubiti.
Ravnatelj policije Milorad Veljović potvrdio je da je 12 osoba umrlo na mjestu zločina, a jedna u Urgentnom centru, dok se liječnici bore za život još tri osobe, među kojima su ubojica i njegova supruga.
Ljubiša Bogdanović je najprije u svojoj kući ubio sina hicem u glavu, pucao u suprugu i uputio se kućama susjeda. U jednoj obitelji usmrtio je svekrvu i snahu, u drugoj oca, majku, njihova sina, njegovu suprugu i dvogodišnjeg sina, u trećoj obitelji ubijeni su supružnici te u četvrtoj majka i sin.
Sjećanje na Jabukovac
Masakr kod Mladenovca, u kojem je ubijeno 13 osoba, jedno je od najvećih masovnih ubojstava na svijetu u posljednjih 15 godina, izvijestio je B92 nabrajajući najteže zločine.
U Srbiji se u posljednjem desetljeću ne pamti ovakav zločin, a najveća masovna ubojstva dogodila su se 2002. kad je Dragan Ćedić iz Leskovca ubio sedam osoba i teško ranio četiri, te 2007. u selu Jabukovac, gdje je Nikola Radosavljević ubio devet i ranio dvije osobe.