Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Polaznici dopunske škole u Tivtu i Kotoru došli na terensku nastavu

08.04.2016. 22:00
Polaznici dopunske škole u Tivtu i Kotoru došli na terensku nastavu


Hrvatska dopunska škola djeluje već osam godina u Tivtu i Kotoru, gdje je i najveći broj Hrvata u Crnoj Gori i ima nemjerljiv značaj u očuvanju identiteta Hrvata u Boki kotorskoj, kazala je prof. Šarčević dodajući kako ih financira Ministarstvo obrazovanja RH
U četverodnevnom posjetu Zadru, Ninu i Bibinju boravi 29 učenika iz Crne Gore, Hrvata koji polaze hrvatsku dopunsku školu u Tivtu i Kotoru. U pratnji 15 hrvatskih učenika i 14 srednjoškolaca su Ljerka Sindik iz Hrvatskog građanskog društva Crne Gore te profesori Ana Šarčević, Dijana Francesković i Dijana Milošević.
– Hrvatska dopunska škola djeluje već osam godina u Tivtu i Kotoru, gdje je i najveći broj Hrvata u Crnoj Gori i ima nemjerljiv značaj u očuvanju identiteta Hrvata u Boki kotorskoj, kazala je prof. Šarčević dodajući kako ih financira Ministarstvo obrazovanja i športa RH.
Mlade Hrvate iz Tivta, Kotora i Bara te njihovu pratnju, koji su smješteni u Omladinskom hostelu na Puntamici, u Domu županije primio je župan Stipe Zrilić. Pritom je istaknuo važnost očuvanja opstojnosti hrvatskog naroda na području Crne Gore i podršku matične zemlje.
Uz turističkog vodiča mr.sc. Vinka Bakiju posjetili su Narodni muzej Zadar i Državni arhiv u Zadar.
– Narodni muzej i posebice Državni arhiv su bitni kad se zna kako je Boka kotorska bila u sastavu Dalmacije pod upravom Venecije, naglasila je Šarčević.
Pritom je dodala kako je Sveučilište Zadar dalo neizmjeran doprinos hrvatskoj kulturi, jer je do sada školovalo između 50 i 60 Hrvata iz Boke.
– Velika nam je želja da pojedini učenici i srednjoškolci hrvatske dopunske škole nastave školovanje na Sveučilištu u Zadru, kazali su učitelji.
Zadarski susret završio je zajedničkim fotografiranjem, a učenici i profesori nastavili su dalje prema programu koji uključuje razgled grada Zadra, izlet u Nin te posjet Radio Zadru.
U bibinjskoj Osnovnoj školi Stjepan Radić zajedno s bibinjskim učenicima održali su program i prezentaciju. Škola im je priredila i bogat domjenak.
– Pozdravljam vas s riječi “prijatelji”, iako se prvi put susrećemo, jer za nas vi niste gosti, niste turisti, već dragi ljudi s kojima želimo ostvariti bolje kontakte, rekla je Mirka Sikirić, ravnateljica bibinjske škole.
Prema posljednjim podacima iz 2011. u Crnoj Gori ima 6021, ili 0,97 posto Hrvata, od toga ih je u Tivtu najviše i to 16,4, dok ih je u Kotoru 6,89 posto. U Crnoj Gori 0,45 posto građana govori hrvatskim jezikom.