Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Jesmo li ravnodušni prema istini o Domovinskom ratu?

Autor:

08.05.2009. 22:00
Jesmo li ravnodušni prema istini o Domovinskom ratu?

Foto: Sebastian GOVORČIN



U dvorani Matice hrvatske u četvrtak je priređeno predavanje dr. sc. Mate Artukovića pod naslovom “Jesmo li ravnodušni prema istini o Domovinskom ratu”.
Dr. Mato Artuković viši je znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu. Bavi se nacionalnom poviješću novoga vijeka, posebno hrvatsko-srpskim odnosima i ideologijama srpskih stranaka u Hrvatskoj u 19. i početkom 20. stoljeća o čemu je napisao dvije knjige i više desetaka znanstvenih priloga.
Artuković je svoje predavanje uglavnom posvetio osvrtu na “Dodatak udžbenicima za noviju povijest”, koji su napisali Snježana Koren, dr. Magdalena Najbar-Agičić i dr. Tvrtko Jakovina, a za koji navodi kako je pun krivotvorina i manipulacija, odnosno da zapravo ne donosi potpunu istinu o Domovinskom ratu.
– Temeljna istina o Domovinskom ratu je da je na Hrvatsku izvršena agresija, s ciljem da se stvori “Velika Srbija”, a u njoj je sudjelovalo i srpsko stanovništvo iz Hrvatske, istaknuo je dr. Artuković. Kad je riječ o samim udžbenicima kazao je kako bi on trebao biti koncentrat onoga do čega je znanost došla.