Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pali se lampa ostanka

Autor: Šime Ćurko

08.05.2009. 22:00
Pali se lampa ostanka

Foto: Filip BRALA



Pred nama je imperativ pobjede, a uvijek kad je tako protivnika treba shvatiti ozbiljno – kaže Dalibor Zebić


Dalibor Zebić i njegovi igrači ponovno su u blokadi koja iz kola u kolo sve više podsjeća na početak sezone obilježen nizom od osam poraza u devet utakmica. Zadar je izgubio posljednje četiri utakmice, pritom nije postigao ni pogodak, pa je Zebić prije gostovanja Cibalije počeo i na hladno puhati.
– Ne sviđa mi se pristup igrača na treninzima, kao da razmišljaju da će pobjeda doći sama od sebe. Nisam zadovoljan takvom atmosferom u momčadi – upozorio je Zebić. Zadar, jasno, traži pobjedu, a Vinkovčani žele dodatno popraviti solidan ovosezonski učinak.
– Pred nama je imperativ pobjede, a uvijek kad je tako protivnika treba shvatiti ozbiljno. Bez obzira što Cibalia najavljuje da će u sastavu imati nekoliko mlađih igrača mi o tome ne bismo smjeli razmišljati jer Vinkovčani u Stanove ne dolaze bez ambicija. Cibalia neće biti lagana utakmica i svako bi nas opuštanje moglo skupo koštati.
Promjenjiva Cibalia
Zebić je još ranije sezonu okarakterizirao kao lošu, a takva ocjena teško da se može popraviti u preostale četiri utakmice.
– Naša je obveza pobijediti Cibaliju i tako ipak mirnije dočekati posljednje tri utakmice. Samo s tri boda iz dvoboja s Vinkovčanima možemo pozitivno razmišljati o sljedećem gostovanju kod Intera i osvajanju desetog mjesta. Želimo makar deseto mjesto i zato su preostale utakmice za nas spašavanje onog što se još, nakon svega što smo izgubili, može spasiti.
Zadar će ponovno zaigrati s dva napadača.
– Vraća se Šaranovoć, kojeg nismo imali tri utakmice, a koji se oporavio od ozljede. Sigurno je da će s njim u napadu Terkešu biti puno lakše igrati. Još nisam siguran tko će igrati na zadnjem veznom, a dvojba imam i na poziciji stopera.
Cibalia igra po klasičnom obrascu kad je riječ o hrvatskim momčadima, mogu odigrati sjajno, a mogu potpuno podbaciti. Pitanje je kakav će dan imati u Zadru?
– Vidjeli smo ih na početku proljeća u Zadru gdje su imali loše prvo i jako dobro drugo poluvrijeme u kojem je malo nedostajalo da stignu naše vodstvo od 2:0. Tako i inače igraju, gledao sam ih protiv Zagreba u Kranjčevićevoj gdje su bili jako loši, ali isto tako u Zaprešiću su izvukli 0:0 uz taktički vrlo discipliniranu igru tako da se kod njih nikad ne zna.
Što se onda zna?
– Zna se da vole kratku pas igru, da imaju trenera (Stanko Mršić pr.a.) koji nas odlično poznaje.
Pavličićeve prijetnje
 Imaju i Tomislava Pavličića, odličnog izvođača slobodnih udaraca.
– Na to sam posebno upozorio igrače od kojih tražim da se što više odmaknu od našeg gola prema sredini igrališta. Na taj bismo način riješili prekide u opasnim zonama, ali i neutralizirali brze Cibalijine napadače. Ne smijemo čekati da Cibalia nešto napravi pa da tek onda reagiramo, kao što nam se to u nekim prethodnim utakmicama znalo događati.
Što gledatelji mogu očekivati od Zadra?
– Da ćemo od prve minute prebaciti igru na Cibalijinu polovicu i tako pokazati koliko nam je stalno do pobjede. Kad je riječ o gledateljima znam da smo ih puno puno razočarali ove sezone i zato ih molim za strpljenje na preostale dvije domaće utakmice u kojima trebamo makar posao oko ostanka privesti kraju.
Vjerojatni sastav (3-5-2): Vuković – Puljić, Milin, Skočibušić – Maruna, Batkoski, Surać, Župan, Jozinović – Šaranović, Terkeš. Pričuve: Ježina, Bećiri, Šiklić, Batkoski, Pletikosić, Batur, Rašo. Nedostaju: Ljubičić (crveni karton), Bilaver, Mitrović (tri žuta kartona), Ćurjurić (bolestan).


 BAJLO: NE MOŽEMO SE POHVALITI IGROM




Josip Bajlo, sportski direktor, kaže da Liga 16 još nije službeno potvrđena.
– O Prvoj HNL sa 16 klubova govori se kao najvjerojatnijem rješenju, ali dok ne dobijemo službenu potvrdu naš cilj mora biti 10. mjesto, koje nam u svakom slučaju garantira ostanak. Nadamo se da će odluka o 16 prvoligaša prijeći sve prepreke, mi kao klub uvijek smo bili za tu opciju – rekao je Bajlo i kratko se osvrnuo na igru Zadra u posljednjim kolima.
– Ne možemo se pohvaliti našim izvedbama u posljednjim kolima. Pozitivnim možemo ocijeniti nastup protiv Dinama u Maksimiru te dio utakmice protiv Hajduka, do isključenja Ljubičića. O pristpu u utakmici u Osijeku u prošlom kolu ne želim ni govoriti. Ako igrači tako nešto ponove protiv Cibalije ne piše nam se dobro.


 PONOVILI REKORD IZ 1997.


Već pet utakmica zaredom Zadar nije postigao gol, čime je izjednačio još jedan neslavan rekord. U sezoni 1997./’98. momčad sa Stanova od 3. do 7. kola nije uspjela pogoditi protivničku mrežu više od mjesec dana (Zadarkomerc – Zagreb 0:1, Mladost 127 – Zadarkomerc 1:0, Zadarkomerc – Varteks 0:2, Osijek – Zadarkomerc 2:0, Zadarkomerc – Hajduk 0:1), a nakon posljednjih pet ovosezonskih utakmica ta se situacija ponovila (Šibenik – Zadar 0:0, Zadar – S. Belupo 0:1, Dinamo – Zadar 0:2, Zadar – Hajduk 0:3, Osijek – Zadar 1:0). Posljednji gol za Zadar u tekućoj sezoni zabio je Marin Ljubičić za 3:1 u 24. kolu protiv Rijeke (32. minuta) što će reći da Zadar gol čeka već 508 minuta.