Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nismo spašeni srebrom i zlatom, nego darom Božje ljubavi

08.05.2011. 22:00
Nismo spašeni srebrom i zlatom, nego darom Božje ljubavi


Vrijedno je spomenuti da ovu crkvu zovu još i “ispovjedaonica grada”, jer u njoj se mnogi vjernici redovito pomiruju s Bogom u sakramentu svete ispovijedi te tako ponovno uspostavljaju zajedništvo s njime i dobivaju duhovnu snagu i pomoć na svom životnom putu


Misno slavlje koje  je u crkvi Sv. Mihovila, arkanđela u Zadru predvodio o.  Ivan Paponja, provincijal Provincije franjevaca trećoredaca  glagoljaša sa sjedištem u Zagrebu na Ksaveru, bilo je u  znaku zahvalnosti za uspješnu  obnovu samostana i crkve Sv.  Mihovila, koja je još poznata i  kao “ispovjedaonica grada”.  Ovo duhovno središte je mjesto koje svakodnevno okuplja  vjernike ne samo grada Zadra,  nego i nadbiskupije, na osobnu  i zajedničku molitvu, slavljenje  svete mise i sakramenata. Vrijedno je spomenuti da ovu crkvu zovu još i “ispovjedaonica  grada”, jer u njoj se mnogi vjernici redovito pomiruju s Bogom u sakramentu svete ispovijedi te tako ponovno uspostavljaju zajedništvo s njime  i dobivaju duhovnu snagu i pomoć na svom životnom putu.  O. Ivan nam je u razgovoru  kazao da franjevci trećoredci  glagoljaši u Zadarskoj nadbiskupiji djeluju još u Samostanu  Sv. Ivana na Relji te u samostanima na Školjiću i Zaglavu.  Nadalje, dodaje kako ovi franjevci u Zadarskoj nadbiskupiji organizirano djeluju 550  godina, ali su i ranije djelovali  kao eremite ili poslužitelji hospicija pomažući gostima, prolaznicima, bolesnicima i svima  potrebitima. Franjevci glagoljaši su po svom jednostavnom  načinu života, služenju i blizini  koju su svjedočili u susretu s  ljudima prozvani i “narodni  fratri”. Također i zbog toga jer  su u liturgiji govorili starohrvatskim jezikom ili staroslavenskim. U misnom slavlju uz  domaće fratre sudjelovali su i  fratri iz zadarskog Samostana  Sv. Ivana, iz Zaglava te Splita.  Misno pjevanje predvodio je  zbor Svetog Mihovila pod vodstvom prof. Ive Nižića.
 O. Ivan je u uvodnom dijelu  euharistije vodom blagoslovio  zidove crkve. Tijekom svete  mise blagoslovljen je novi crkveni namještaj: oltar, ambon,  klupe i drugo.
 Fra Miroslav Barun, gvardijan Samostana Sv. Mihovila  se zahvalio svima koji su doprinijeli obnovi crkve i samostana rekavši da su oni “ispružena darežljiva ruka Svevišnjega” te im u tom duhu želi  reći iskreno hvala, koji ujedno  znači i molitva za Božji blagoslov svima njima koji su svojim darovima, od udovičinog  novčića pa dalje pomogli ovu  obnovu. Brojni Zadrani i ostali  vjernici i gosti su nakon misnog  slavlja posjetili samostanski  muzej, mozaik u hodniku u prizemlju iz ranog kršćanskog doba, samostansku kapelicu i dio  obnovljenog samostana na prvom katu, zatim najstarije orgulje u Zadarskoj nadbiskupiji  na koru crkve i u obnovi otkrivenu veliku rozetu također  na koru crkve, obnovljena samostanska dvorišta uređena  cvijećem i sakralnim i molitvenim sadržajima te druge dijelove ovog mjesta Duha, molitve, razmatranja, kontemplacije i Božje prisutnosti i djelovanja. Samostanska zajednica je za sve posjetitelje priredila i domjenak kao blagdanski stol uz kolače i sokove,  tako da su se svi zajedno mogli  zadržati u razgovoru i zajedništvu, čestitajući redovnicima.
– Radosni smo zbog ove obnove. Blagoslovili smo obnovljenu crkvu Sv. Mihovila koja  je davno sagrađena i više puta u  ovoj našoj burnoj povijesti obnavljana, tako i ove godine.  Obnova crkve i njezin blagoslov imaju poruku za nas koji  smo živa Crkva. Nismo spašeni  srebrom i zlatom, nego darom  Božje ljubavi. Spasio nas je  Božji Sin koji je svoju krv prolio za nas. Očito je da nema  otkupljenja, spasenja i slobode  bez križa.
– Nitko od nas nije pošteđen  od razočaranja koja prate naš  život, često puta ne vidimo  izlaz iz svoje situacije. Mislimo  da nikome nije teško kao nama. To govori o tome da slabo  poznajemo Isusa, a također vidimo u sebi nespremnost prihvaćanja njegova križa kao  našega puta. Zato put u Emaus  ostaje slika naše vjere. Razočaranja i sumnje u vjeri nije  moguće izbjeći. Ali upravo tada, ne zaboravimo, kada smo  slabi i kada smo pali, baš tada je  Isus s nama, zaključio je provincijal Provincije franjevaca  trećoredaca glagoljaša.