Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U centru grada pokupili 60-ak šprica i igala

08.05.2011. 22:00
U centru grada pokupili 60-ak šprica i igala


Osim prikupljanja otpada i sprečavanja moguće zaraze, Udruga Nada svojim akcijama želi i dodatno senzibilizirati javnost za problem ovisnosti te privući ovisnike u Udrugu kako bi im pomogli na putu k izlječenju


Članovi i volonteri  Udruge za prevenciju zloporabe opojnih droga i pomoć  roditeljima ovisnika u subotu  poslijepodne proveli su akciju  skupljanja infektivnog otpada  u Parku kraljice Jelene i Parku  Kapetanski, smještenom između Pomorske škole i  Sveučilišta.
Od početka godine ovo je  druga takva akcija, a kao i u  svim ranijim, “pročešljana” su  ova dva najpoznatija gradska  narkomanska gnijezda. Kako  je bilo i očekivano, članovi i  volonteri Nade nisu uzalud  obišli ta mjesta, niti je izostao  pronalazak šprica i igala,  upaljača te nekoliko žličica,  kutija tableta za smirenje i ostalog narkomanskog pribora.
Opasne  narkomanske igle
– Ovaj put smo pronašli  60-ak šprica i igala na spomenutim lokacijama, ali odbačeni pribor se nalazi svuda  oko nas i predstavlja veliku  prijetnju. No, mi ne možemo  znati gdje ga tražiti. Zato pozivam sve građane da nam se  jave ukoliko naiđu na odbačeni narkomanski pribor, a  mi ćemo to doći pokupiti –  apelira Ivanka Ledenko, predsjednica Nade, napominjući  kako treba voditi računa i o  plažama koje će vrlo skoro biti  prepune ljudi, kako onih lokalnih, a tako i gostiju. Stoga  podsjeća da se samo prošle  godine, u svega deset dana, na  narkomanske igle na plažama  nabolo troje djece.
– U sva tri slučaja sve je  srećom prošlo bez posljedica.  Liječnici kažu da virusi na iglama ne mogu živjeti dugo, ali  nikad se ne zna je li odbačena  igla korištena, na primjer, prije samo deset minuta – ističe  predsjednica Nade napominjući i kako se, na žalost, samo  Nada bavi ovim poslom na  prostoru naša županije. No,  akcije će, kaže, provoditi i  dalje iako su i sami svjesni da  je to poput Sizifova posla.  Uklanjanje igala i ostalog narkomanskog pribora s javnih  površina na kojima bi netko s  njim mogao doći u kontakt i  zaraziti hepatitisom,  AIDS-om ili nekom drugom  zaraznom bolešću, cilj im je i  potaknuti svijest građana na  zloporabu opojnih droga u  našem gradu, te senzibilizirati  javnost za problem ovisnosti  koji je, sudeći po statistikama,  dosegao zabrinjavajuću razinu.
 U Zadru  10.000 ovisnika?!
– Izvješća o osobama liječenim zbog zlouporabe  opojnih droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju alarmantne rezultate, a  njih uvijek treba pomnožiti s  najmanje četiri. Prema najnovijim podacima Zadar je s prvog mjesta “pao” na drugo na  državnoj razini, međutim, to  ne znači da je broj ovisnika  manji. On se kreće oko crne  brojke od desetak tisuća ovisnika, što za grad od 100-tinjak  tisuća stanovnika zapravo  znači da svaki deseti ima problem s drogom. Kada se k  tome dodaju članovi njihovih  obitelji na koje taj problem  indirektno utječe, riječi su zapravo suvišne. Stoga smo  mišljenja kako je krajnje vrijeme da se učine neki radikalniji pothvati po tom pitanju  i da ovisnost prestane biti tabu  tema – naglašava Ledenko dodajući kako se premalo radi i  na prevenciji, a još manje na  motiviranju ovisnika za odlazak u komune i terapijske zajednice, kao jedini pravi put k  izlječenju. Upravo u tome Nada želi pomoći ovisnicima te ih  poziva da dođu u udrugu čija  su im vrata otvorena od ponedjeljka do petka u vremenu  od 8 do 16 sati. Tamo će ih  rado primiti, saslušati i posavjetovati dvije bivše ovisnice  koje su prošle program liječenja i već duže apstiniraju.  One su, naime, od početka  veljače zaposlene u Udruzi posredstvom Hrvatskog zavoda  za zapošljavanje i njihova programa mjera aktivne politike u  zapošljavanju. Uvelike im je  pri tome pomogla Elena Jurić,  voditeljica projekta u zadarskom Zavodu za zapošljavanje  kojoj su i djevojke, a i roditelji  ovisnika okupljeni u Udruzi  izuzetno zahvalni.
 


“Nada” na raspolaganju u slučaju pronalaska igala




U slučaju pronalaska infektivnog otpada, najbolje je ništa  ne dirati, već samo o tome  obavijestiti Udrugu Nada na broj  091 122 0098.